Ελληνική ατζέντα στην Καμπέρα

untitled

Προώθηση θεμάτων που αφορούν τον Ελληνισμό της Αυστραλίας και την Ελλάδα από το Αυστραλοελληνικό Συμβούλιο.

Αντιπρόσωποι του Αυστραλιανού Ελληνικού Συμβουλίου (Australian Hellenic Council) από το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη και την Καμπέρα, βρέθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας, στις 25 Νοεμβρίου, όπου είχαν συναντήσεις με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς παράγοντες, προκειμένου να προωθήσουν σειρά θεμάτων που αφορούν τον Ελληνισμό της Αυστραλίας.

Το κύριο θέμα των επισκέψεων ήταν να ενημερωθούν οι βουλευτές και γερουσιαστές σχετικά με την εκστρατεία για την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οι αντιπρόσωποι τόνισαν ότι η Αυστραλία μπορεί να ασκήσει διπλωματική πίεση στη Μεγάλη Βρετανία για το θέμα, λόγω του ιστορικού τους δεσμού. Τονίστηκε ότι η Αυστραλία έχει ιδιαίτερη σχέση και με την Ελλάδα λόγω των Ελλήνων μεταναστών και λόγω των κοινών αγώνων σε καιρούς πολέμου.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, γερουσιαστή Άρθουρ Συνοδινό, τον ανεξάρτητο γερουσιαστή Νίκο Ξενοφώντα, τον σκιώδη θησαυροφύλακα του Εργατικού Κόμματος, Chris Bowen, τις βουλευτές Μαρία Βαμβακινού και Alannah McTiernan και ανώτερους συμβούλους του Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Ο γερουσιαστής κ. Α. Συνοδινός, δήλωσε ότι υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και επιβεβαίωσε, για μία ακόμη φορά, τη στήριξή του προς την εκστρατεία. Τόνισε επίσης τη σταθερή θέση της κυβέρνησης στο θέμα και αναγνώρισε ότι η Αυστραλία και οι Αυστραλοί είναι γενικά πολύ υποστηρικτικοί και κατανοούν τις σημερινές οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας. Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός, Malcolm Turnbull, με δική του ομολογία, είπε ότι είναι φιλέλληνας και μελετητής κλασικών Ελλήνων φιλοσόφων.

Και οι δυο πλευρές τόνισαν ότι ελπίζουν ότι σε πιθανό, μελλοντικό ταξίδι στο εξωτερικό, ο Αυστραλός πρωθυπουργός θα μπορούσε κάλλιστα να επισκεφθεί την Ελλάδα για να επαναβεβαιώσει τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που υπάρχουν και οι οποίοι έχουν επίσης συμβάλει στην δημιουργία της πολυπολιτισμικής Αυστραλίας.

Επιπλέον, ο κ. Bowen συμφώνησε να συμμετάσχει στην Ομάδα Φίλων του Παρθενώνα.

Στη συνάντηση με τον κ. Ξενοφώντα, ο γερουσιαστής δήλωσε ότι είναι ενθουσιώδης υποστηρικτής της προσπάθειας της Ομάδας και εστίασε σε ορισμένες νέες στρατηγικές που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό, για την επιτυχημένη εκστρατεία επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε επίσης με τις κ. Βαμβακινού και ΜcTiernan.

Η αντιπροσωπεία συζήτησε με τους πολιτικούς και μια σειρά θεμάτων, όπως των τρεχουσών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και της ονομασίας της πΓΔ Μακεδονίας.

Επισημάνθηκε επίσης ότι το 2016 θα γίνουν οι εορτασμοί της 75ης επετείου από την επική Μάχη της Κρήτης, όπου οι στρατιώτες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας σφυρηλάτησαν έναν ανεξίτηλο δεσμό με τους Έλληνες που πολέμησαν γενναία και προσπάθησαν να αναχαιτίσουν τις ναζιστικές δυνάμεις.

Οι αντιπρόσωποι του Συμβουλίου είχαν πρόγευμα εργασίας με τον απερχόμενο Έλληνα πρέσβη στην Αυστραλία, κ. Χάρη Δαφαράνο, κατά το οποίο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Αυστραλοελληνική κοινότητα και την Ελλάδα.

Οι προγραμματισμένες συναντήσεις με την υπουργό Εξωτερικών, Julie Bishop, και το σκιώδη υπουργό Εξωτερικών Θεμάτων των Εργατικών, Tanya Plibersek, αναβλήθηκαν λόγω διπλωματικής έντασης που ακολούθησε την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού από τις τουρκικές δυνάμεις κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Nα υπενθυμιστεί ότι το Αυστραλοελληνικό Συμβούλιο είναι μια ομάδα υπεράσπισης θεμάτων που επηρεάζουν τον Ελληνισμό και που έχουν αντίκτυπο στην ευρύτερη Αυστραλοελληνική κοινότητα.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.