Xαρακτήρισε ο Βαρουφάκης την προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.
Με την ιστορική αποτυχημένη εκστρατεία της Καλλίπολης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο παρομοίασε την προσπάθεια των Ευρωπαίων να σώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
Στην κατάμεση αίθουσα του Athenaeum Theatre στην καρδιά της Μελβούρνης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ερωτήσεων του Wheeler Centre, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι το «καλό» χρήμα που αυτή τη στιγμή δανείζουν στην Ελλάδα οι εταίροι της με απόφαση της «Τρόικας», θα πάει χαμένο. «Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είναι σημαντική για την Ευρώπη. Αποτελεί μόνο το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι οι συνέπειες από τα λάθη στην κατασκευή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».
Είπε ότι αν, τελικά, η Ευρωζώνη καταρρεύσει θα δημιουργηθούν δύο ζώνες: Οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία κ.λπ.) που θα έχουν ως βάση ένα αποδυναμωμένο ευρώ στην ισοτιμία του παλαιού γερμανικού μάρκου. Και οι νότιες χώρες που η οικονομική τους ύφεση θα φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η παρατεταμένη κρίση θα πλήξει την Κίνα, την εύθραυστη αμερικανική οικονομία και, φυσικά, έως ένα βαθμό, και την Αυστραλία.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει διακυβέρνηση της Ελλάδας από την ακροδεξιά «Χρυσή Αυγή», ο κ. Βαρουφάκης το απέκλεισε. Μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι στην απίθανη περίπτωση που γινόταν κάτι τέτοιο δέκα εκατομμύρια Έλληνες θα μετανάστευαν στην Αυστραλία.
Παραδέχεται ότι, αν και διδάσκει την οικονομία εδώ και τριάντα χρόνια, απέτυχε να βελτιώσει την οικονομική παιδεία του κόσμου.
Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για πάνω από 40 λεπτά, απαντώντας σε ερωτήσεις που είχε στείλει το κοινό τους τελευταίους μήνες πριν την εκδήλωση. Η ομογενής δημοσιογράφος, Μαίρη Κωστακίδη, συντόνισε τη συζήτηση. Ο πρώην υπουργός δέχτηκε και απάντησε ερωτήσεις από το κοινό για επιπλέον 25 λεπτά.
Επανέλαβε ότι νιώθει και Αυστραλός. Μάλιστα, είχε στην τσέπη του και το διαβατήριο το οποίο και επέδειξε στο κοινό.
Η αίθουσα του ιστορικού θεάτρου ήταν γεμάτη με άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας, ενώ οι συζητήσεις στο πεζοδρόμιο μετά τη διάλεξη ήταν πολλές και έντονες. Μάλιστα, στην είσοδο του θεάτρου, υπήρχαν και άτομα (πιθανότατα συμπάροικοι) που μοίραζαν διαφημιστικά φυλλάδια του ΣΥΡΙΖΑ.
«ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ‘ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ’»
Ο πρώην υπουργός είπε ότι η Μεγάλη Ύφεση του 20ού αιώνα και το «New Deal» του Αμερικανού προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ ήταν σαν την (επιτυχημένη) Απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία της Γαλλίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Μία επιχείρηση που οδήγησε και στη μεγάλη νίκη. Σε αντίθεση με τη Μάχη της Καλλίπολης, που έληξε άδοξα και κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ANZACS. H δεύτερη θυμίζει τη σημερινή προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας και που θα αποτύχει».
Πιστεύει ότι ο λόγος της αποτυχίας διάσωσης της Ελλάδας είναι η λιτότητα. «Η λιτότητα έχει νόημα σε ατομικό επίπεδο. Σε ένα νοικοκυριό τα πράγματα είναι ευκολότερα όταν έχει ελλειμματικό προϋπολογισμό. Σταματά να κάνει υπερβολικά έξοδα, αλλά συνεχίζει να έχει έσοδα. Για την οικονομία μιας χώρας, η λιτότητα είναι παράλογο φαινόμενο, αφού υπάρχει άδικη κατανομή των επιπτώσεών της. Εκεί περιορίζονται σημαντικά οι δημόσιες δαπάνες, αλλά και οι ιδιωτικές, και εμβαθύνεται έτσι η οικονομική κρίση».
ΓΕΡΜΑΝΙΑ UBER ALLES
Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην περίοδο 2009-2010, μια περίοδο κρίσιμη για την σύγχρονη οικονομική ιστορία. Αναφερόμενος στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, είπε ότι το 2009 η Γερμανία έλαβε $900 δις για να διασώσει τις μεγάλες γερμανικές τράπεζες από την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση (σ.σ. την GFC που ξέσπασε το 2009) και εθνικοποίησε το χρέος τους. Τον Μάιο του 2010, η Γερμανία δέχτηκε, με σχετική ευκολία, να διασώσει την Ελλάδα με το Πρώτο Μνημόνιο και το δάνειο των 110 δις ευρώ. «Οι Γερμανοί πολίτες, που για χρόνια ζούσαν σε λιτότητα και ήταν υπερπαραγωγικοί, τους ζητήθηκε να δουλέψουν περισσότερο για να σώσουν τους Έλληνες από την χρεοκοπία. Αυτό ήταν μια προσβολή προς τους εργατικότατους Γερμανούς, δηλαδή να υποστούν τη λιτότητα ως παράμετρο της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης» είπε ο κ. Βαρουφάκης. «Η κ. Μέρκελ ονόμασε αυτήν την πολιτική ‘Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα’ (Solidarity for Greece)».
Αποκάλυψε ένα περιστατικό, όταν επισκεπτόταν τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Απρίλιο. «Ένας μέλος του Γραφείου του προέδρου Ομπάμα μού είχε εκμυστηρευτεί ότι τα μέσα ενημέρωσης του Βελγίου θα ξεκινούσαν επίθεση προς το πρόσωπό μου τις επόμενες δύο εβδομάδες. Και πραγματικά έτσι έγινε». Ο κ. Βαρουφάκης πιστεύει ότι η ελληνική υπόθεση είχε διχάσει την κυβέρνηση Ομπάμα. «Ο πρόεδρος και το μισό υπουργικό συμβούλιο ήταν υπέρ μας, αλλά το οικονομικό επιτελείο του ήταν εναντίον μας».
Αναφέρθηκε στο ρόλο των μέσων ενημέρωσης στην πορεία προς το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. «Ενώ περίμενα ότι με το κλείσιμο των τραπεζών και την προπαγάνδα που δέχτηκαν οι Έλληνες τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό του ‘Ναι’ στο δημοψήφισμα, το 62% ψήφισε κατά των μέτρων λιτότητας. Ήταν μια θαραλλέα απόφαση. Βγάζω το καπέλο στον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.
Πηγή:neos kosmos