«H Αυστραλία, παιχνιδάκι στα χέρια των ισχυρών»

untitled

Δηλώσεις Βαρουφάκη για την αυστραλιανή οικονομία, λίγο πριν την επίσκεψή του στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ

“Η ‘αξιοσημείωτη’ ροή χρήματος από το εξωτερικό προς την Αυστραλία, τα τελευταία χρόνια, είχε δημιουργήσει μια “ψευδή αίσθηση ευημερίας” δήλωσε σε συνέντευξή του στο αυστραλιανό παράρτημα της εφημερίδας “Guardian” ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Μάλιστα, προτρέπει τους υπεύθυνους χάραξης της οικονομικής πολιτικής να αλλάξουν κατεύθυνση γρήγορα για να αποτραπεί μια κρίση.

Ο κ. Βαρουφάκης, που απομακρύνθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο Ιούλιο, πιστεύει ότι η Αυστραλία είναι ένα “παιχνιδάκι” διαφόρων δυνάμεων που η ίδια δεν μπορεί να ελέγξει, τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομική κρίση περνά σε μία άλλη φάση.

Ο κ. Βαρουφάκης, που θα δώσει δύο ομιλίες αυτή την εβδομάδα στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, κρατούσε το “πηδάλιο” της ελληνικής οικονομίας για έξι μήνες, όταν η Ελλάδα έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας. Είχε διδάξει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ για 12 χρόνια, μέχρι το 2000. Εκείνη τη χρονιά επέστρεψε στην Ευρώπη εξαιτίας της στροφής της Αυστραλίας προς τα δεξιά υπό την πρωθυπουργία του John Howard.

Ο διάσημος οικονομολόγος, που κατέχει και την ελληνική και την αυστραλιανή υπηκοότητα και η κόρη του ζει στο Σίδνεϊ, πιστεύει ότι η εντυπωσιακή αύξηση των τιμών των κατοικιών στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ είναι λόγος για να σημάνει συναγερμός.

“[Η αυστραλιανή οικονομία είναι] βοηθούμενη και υποκινούμενη από την αξιοσημείωτη ροή κεφαλαίων προς την αγορά ακινήτων στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, και έχει δημιουργήσει μια ψευδή αίσθηση ευημερίας” είπε ο πρώην υπουργός στον “Guardian”.

“Ο κόσμος πάντα έλεγε ότι η Αυστραλία είναι απρόσβλητη από την κρίση, διότι κατά τη διάρκειά της έφτασαν στη χώρα χρήματα ως επένδυση.

Αν στη συνέχεια, τα πράγματα πάνε στραβά [στην Κίνα], οι πλούσιοι Κινέζοι θα μεταναστεύσουν εδώ και θα φέρουν μαζί και τα χρήματά τους. Αλλά η Αυστραλία έχει γίνει ένα “παιχνιδάκι” διαφόρων δυνάμεων που η ίδια δεν μπορεί να ελέγξει, τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομική κρίση περνά σε μία άλλη φάση, είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Προειδοποίησε, δε, ότι η Αυστραλία κινδυνεύει από οικονομικό σοκ, αφού η “πιστωτική φούσκα” που δημιουργήθηκε από την Κίνα στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έχει αρχίσει να ξεφουσκώνει.

“Η κρίση του 2008 είναι ακόμη εδώ. Έχει μια ενιαία και στέρεα δομή, μεταμορφώνεται και αλλάζει συνεχώς. Από τη δεκαετία του ’80 μέχρι το 2008, η παγκόσμια οικονομία τροφοδοτήθηκε από το χρέος των ΗΠΑ, και η τεράστια αύξηση της πίστωσης δημιούργησε ‘μια πυραμίδα’ που κατέρρευσε το 2008” είπε ο Έλληνας οικονομολόγος.

Ο κ. Βαρουφάκης έχει γίνει σφοδρός επικριτής της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται στην Ευρώπη. Περιέγραψε το τρίτο μνημόνιο που επιβλήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούλιο, ως καταδικασμένο σε αποτυχία και θα μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη καταστροφή της μακροοικονομικής διαχείρισης ποτέ.

Ο πρώην υπουργός κάλεσε τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Malcolm Turnbull, να ανακατευθύνει την οικονομία της χώρας και να έχει ως βάση την καινοτομία. “Η Αυστραλία έχει εξαιρετικές δυνατότητες δημιουργίας καινοτομιών, αλλά συνήθως αυτές πωλούνται σε αμερικανικές εταιρίες ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω και να επιτύχουν” είπε.

“Ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Paul Keating που είπε ότι η Αυστραλία πρέπει από ‘τυχερή’ να γίνει ‘έξυπνη’ χώρα. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση αφού δεν καταφέρνει τις ιδέες της να τις προχωρήσει προς ένα επόμενο επίπεδο ” κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

* Ο Γιάννης Βαρουφάκης θα συνομιλήσει με την δημοσιογράφο Μαρία Κωστακίδη στο Athenaeum Theatre της Μελβούρνης, στις 28 Νοεμβρίου (wheelercentre.com) και στην Όπερα του Σίδνεϊ, στις 29 Νοεμβρίου (sydneyoperahouse.com)

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.