Από ποια κράτη tweetάρουν οι οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους;

16D1D11C7B88D36CBF0EC522498DCB71

Μια εκτενή κι αναλυτική έρευνα για την χρήση του Twitter από τους οπαδούς/μέλη της ISIS διεξήγαγαν δυο Αμερικανοί συνεργάτες του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς, ο συγγραφέας και αναλυτής σε θέματα εξτρεμισμού, Τζέι Εμ Μπέργκερ και ο ειδικός σε θέματα τεχνολογίας και στατιστικής, Τζόναθον Μόργκαν.

Οι δύο ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία και δημοσίευσαν την «Απογραφή χρήσης του Twitter από το ISIS», με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη μελέτη των συνηθειών των διαδικτυακών υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους.

Με βάση τα προφίλ 20.000 υποστηρικτών της ISIS που βρήκαν στο Twitter από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2014, οι δυο ερευνητές έφτασαν σε μια σειρά από ενδιαφέροντα συμπεράσματα όσον αφορά στην χώρα προέλευσης των ανθρώπων αυτών, την προτιμώμενη γλώσσα επικοινωνίας των μηνυμάτων τους, ακόμη και τα «άβαταρ» [τη φωτογραφία προφίλ] που επιλέγουν οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους για τους λογαριασμούς τους στο Twitter.

Ο τόπος προέλευσης των tweets αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ερευνάς. Από τους 20.000 χρήστες που εξετάστηκαν, δεν είχαν όλοι τους ενεργοποιήσει την τοποθεσία τους. Απ’ όσους όμως το είχαν κάνει, το 28% είχε βάση το Ιράκ και την Συρία, με την Σαουδική Αραβία να ακολουθεί (27%).

Από την Σαουδική Αραβία βρέθηκαν να προέρχονται 866 προφίλ χρηστών του twitter, κι άλλα 507 από τη Συρία, ενώ έκπληξη προκαλεί η ύπαρξη των ΗΠΑ στην τέταρτη θέση προέλευσης tweet από υποστηρικτές του ISIS.

isis_small

Ανάμεσα στα υπόλοιπα βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν συγκαταλέγονται τα:

· Το Twitter ως εργαλείο γνώρισε πρωτόγνωρη άνθηση μέσα στους κύκλους της οργάνωσης το 2014, όποτε και δημιουργήθηκαν 11.902 νέα προφίλ, σε αντίθεση με το 2013 που είχαν δημιουργηθεί 4.378 νέοι λογαριασμοί.

· Ο κάθε λογαριασμός είχε περίπου 1.000 «ακολούθους» (followers), ενώ έχει αναρτήσει κατά μέσο όρο 2.219 tweets.

· Ένας στους πέντε (18%) έχει επιλέξει να μεταδίδει τα μηνύματά του στα αγγλικά. Τρεις στους πέντε (73%) διάλεξαν ως γλώσσα τα αραβικά. Ένα 6% επιλέγει τα γαλλικά.

· Όσον αφορά στα κινητά με τα οποία συνδέονταν οι χρήστες, σε μεγάλη πλειοψηφία (69%) ήταν τύπου Android.

· Όσον αφορά στα ονόματα που επιλέγουν οι χρήστες να εμφανίζονται στα προφίλ τους, κυριαρχούν ορισμένες λέξεις όπως «Dawla» (στα αραβικά σημαίνει «κράτος» κι είναι συντομογραφία για το «Ισλαμικό Κράτος»).

· Όσον αφορά στα «άβαταρ» που επιλέγουν οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους για τα προφίλ τους, τα δυο πιο δημοφιλή είναι είτε η ασπρόμαυρη σημαία της οργάνωσης, είτε η φωτογραφία του αρχηγού τους, του Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ενώ ακολουθεί ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014-Ιανουαρίου 2015 διαγράφηκαν 790 προφίλ χρηστών, εκ των οποίων τα 678 ήταν λογαριασμοί που είχαν μεγάλο κοινό και ακολουθούνταν κατά μέσο όρο από 1.995 χρήστες.

Πηγή:in.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.