Παρουσίαση του βιβλίου «Μακεδόνες Έλληνες στην Ωκεανία»

untitled

Από την Παμμακεδονική Δυτικής Αυστραλίας

Σχεδόν 300 άτομα παρευρέθηκαν στην αίθουσα του ιστορικού σωματείου «Μέγας Αλέξανδρος» στη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου «Μακεδόνες Έλληνες στην Ωκεανία» του καθηγητή Αναστάσιου Μ. Τάμη, που εξέδωσε ο Εκδοτικός Οίκος Τζιόλα της Θεσσαλονίκης.

O «Μέγας Αλέξανδρος» είναι το αρχαιότερο μακεδονικό σωματείο της Αυστραλίας και ιδρύθηκε από τον Ζήση Νόλλη το 1929. Την έρευνα της μελέτης είχε αναλάβει η Παμμακεδονική Ένωση Βικτωρίας.

Το βιβλίο παρουσίασε τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Δυτικής Αυστραλίας Dr. Kim Hames, τελετάρχης ήταν ο πρόεδρος της Βουλής, Dr. Michael Sutherland, εκπρόσωπος του αρχηγού της αντιπολίτευσης ήταν η βουλευτή Jen. Freeman, ενώ παρέστησαν και οι βουλευτές και γερουσιαστές Ian Bitsi, Παναγιώτης Κατσαμπάνης και Ελένη Ευαγγελινού. To Eλληνικό Προξενείο στο Περθ εκπροσωπήθηκε από τον υποπρόξενο κ. Χρήστο Κουβάτσο, ενώ το Πανεπιστήμιο Notre Dame Australia, εκπροσωπήθηκε από τον καθηγητή Martin Drum, ενώ παρευρέθηκαν πανεπιστημιακοί και φοιτητές κι ανάμεσά τους οι καθηγητές Σταν Κακούλας, John Neville Jones, Τζον Γιαννάκης, Αγγελική Γιαννάκη, ο διευθυντής του Αγίου Ανδρέα Simon Minson, ο υπεύθυνος Ελληνικών κ. Παύλος Ιωσηφίδης, πρόεδροι ελληνικών σωματείων, ο πρόεδρος του Ελληνοαυστραλιανού Συμβουλίου, Ευάγγελος Κακούλας, και τέλος οι ευεργέτες του ελληνισμού του Περθ, Μανώλης Πετρέλης και Κωνσταντίνος Μπερμπάτης.

Την όλη εκδήλωση οργάνωσαν ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Δυτικής Αυστραλίας, κ. Παύλος Άφκος, με το επιτελείο των συνεργατών του και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας και συντονιστής των Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Notre Dame, κ. Σάββας Παπασάββας. Οι δύο παράγοντες μίλησαν με ιδιαίτερη έμφαση για τα “Δημήτρια” και κάλεσαν τον Ελληνισμό σε εγρήγορση, προκειμένου να διαφυλάξουν οι Έλληνες και τα παιδιά τους την ταυτότητα και την πολιτιστική τους φυσιογνωμία στην Αυστραλία.

Η τελετή άρχισε με την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και Αυστραλίας από τη μαθήτρια του Αγίου Ανδρέα, Αθηνά-Άννα Πασχαλίδου, η οποία με την υπέροχη φωνή της συγκίνησε τα πλήθη.

Ακολούθησε σεμνή τελετή με την απονομή βραβείων σε μαθητές του «Αγίου Ανδρέα» που έλαβαν μέρος σε μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα τη Μακεδονία. Οι μαθητές του ημερησίου ελληνικού σχολείου, που ανήκει στην Ελληνική Κοινότητα Περθ, και οι οποίοι βραβεύθηκαν ήσαν οι Nadja Ilic, Faatema Memojee, Natalie Jacob, Paige Nott, Emily Bird, Vivian Zhang, Alexander Chesson, Athena Anna Pashalidou, Athanasios Katsavounidis και Panagiotis Nestoriadis.

Ακολούθησε ο φιλέλληνας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Δυτ. Αυστραλίας, Dr. Hames, ο οποίος εξήρε τη συμβολή του συγγραφέα στην καταγραφή της ιστορίας των Ελλήνων της Αυστραλίας, τόνισε την ιδιαίτερη συμμετοχή των Μακεδόνων Ελλήνων στη ζωή της τοπικής κοινωνίας, μίλησε με ιδιαίτερη αγάπη για τη Μακεδονία και την Καστοριά που επισκέφτηκε πρόσφατα και κάλεσε τον Ελληνισμό να συνεχίσει την επιτυχή πορεία του στην Αυστραλία.

«Το βιβλίο περιγράφει τη σημαντικότατη προσφορά των Μακεδόνων στην Αυστραλία και μαρτυράει τον αγώνα τους για προκοπή» τόνισε ο Αυστραλός αξιωματούχος. Ο πρόεδρος της Βουλής, Dr. Sutherland εξήρε το έργο του συγγραφέα πριν τον καλέσει στο βήμα.

Ο κ. Τάμης αναφέρθηκε συνοπτικά στο περιεχόμενο του βιβλίου και κάλεσε τον Ελληνισμό να αγωνιστεί για τη διατήρηση της εθνογλωσσικής του ταυτότητας. Ακολούθησε δεξίωση με φαγητά που ετοίμασαν οι κυρίες της Παμμακεδονικής και του «Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής, κ. Άφκος, η Ελληνική Λέσχη, η Ελληνική Κοινότητα Δυτικής Αυστραλίας, ο «Μέγας Αλέξανδρος» και άλλοι φορείς, προμηθεύτηκαν δεκάδες βιβλίων και τα δώρισαν συμβολικά σε Αυστραλούς πολιτικούς και κυβερνητικούς λειτουργούς, βιβλιοθήκες και πανεπιστημιακούς.

source:neos kosmos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.