Αντιδράσεις για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του μεγάλου μουφτή της Αυστραλίας

untitled

Καταδίκασε τις επιθέσεις στο Παρίσι, αποδίδοντάς τις στο ρατσισμό και την ισλαμοφοβία

Την έντονη αντίδραση παραγόντων από όλο το φάσμα της ευρύτερης αυστραλιανής κοινότητας, προκάλεσαν οι δηλώσεις του μεγάλου μουφτή της Αυστραλίας, Ibrahim Abu Mohamed, με τις οποίες καταδίκασε τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου Ιμάμηδων Αυστραλίας, ο θρησκευτικός ηγέτης της μουσουλμανικής κοινότητας εξέφρασε τη θλίψη του για τις ζωές που χάθηκαν, παράλληλα όμως, στην προσπάθειά του να διατυπώσει ανησυχίες για τους «αιτιακούς παράγοντες» πίσω από τις επιθέσεις, αναφέρθηκε στον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία, τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας και την επέμβαση της Δύσης στις μουσουλμανικές χώρες.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση γράφει τα εξής: «Τα πρόσφατα περιστατικά τονίζουν το γεγονός ότι η ακολουθούμενη στρατηγική για την αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας δεν είναι αποτελεσματική. Είναι, επομένως, επιτακτικής σημασίας να αντιμετωπιστούν κατάλληλα όλοι οι αιτιακοί παράγοντες, όπως είναι ο ρατσισμός, η ισλαμοφοβία, ο περιορισμός των ελευθεριών μέσω της επιβολής μέτρων ασφαλείας, η διπροσωπία στην εξωτερική πολιτική και οι στρατιωτικές παρεμβάσεις».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν μία σειρά αντιδράσεων από την πλευρά της Αυστραλιανής κυβέρνησης και μελών του κυβερνώντος κόμματος, κυρίως, αλλά και από εκπροσώπους επιμέρους κοινοτήτων της Αυστραλίας. Εντονότερη από αυτές ήταν η δήλωση του διευθυντή Δημοσίων Υποθέσεων της Σιωνιστικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, Ted Lapkin, ο οποίος χαρακτήρισε ως επονείδιστα τα σχόλια του Μουφτή και τόνισε: «Ο προμελετημένος φόνος αθώων είναι μία πράξη αμείωτης κακίας, η οποία δεν πρέπει ποτέ να μπαίνει σε πλαίσιο, να αιτιολογείται ή να δικαιολογείται. Τελεία. Ο στόχος της πολιτικής της Αυστραλίας στην Μέση Ανατολή είναι η προστασία των αθώων και η καταδίωξη των τυράννων».

Η αναπληρώτρια υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, Concetta Fierravanti-Wells, εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη δήλωση του μουφτή, λέγοντας ότι θα περίμενε μία πιο κατηγορηματική καταδίκη της βίας. Αναγνωρίζοντας ότι οι παράγοντες που παραθέτει ο Δρ. Mohamed ισχύουν, τόνισε ότι η επαύριος μίας δολοφονικής επίθεσης δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανακινηθεί αυτή η συζήτηση. «Αυτήν την συγκεκριμένη στιγμή, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε σε ό,τι συνέβη και να αφήσουμε στην άκρη αυτού του είδους τα αμφιλεγόμενα ζητήματα, ώστε να επικεντρωθούμε, με βεβαιότητα, στην καταδίκη», δήλωσε στο Sky news.

«Η Αυστραλιανή κοινωνία, με όλη της την πολυμορφία, επιθυμεί να ακούσει μία κατηγορηματική καταδίκη».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο υπουργός Μετανάστευσης, Peter Dutton, λέγοντας ότι τα σχόλια του μουφτή δεν στέλνουν το κατάλληλο μήνυμα στους νεαρούς μουσουλμάνους και τους καλόπιστους ανθρώπους στη χώρα, καθώς δεν διέπονται από ορθή κρίση.

«Μερικοί καλοί άνθρωποι από την ισλαμική κοινότητα καταδίκασαν χωρίς περιστροφές αυτές τις πράξεις βαρβαρότητας»δήλωσε ο υπουργός. «Πιστεύω ότι ο μεγάλος μουφτής θα πρέπει να ακούσει αυτό που έχουν να πουν αυτοί οι μετριοπαθείς ηγέτες, γιατί παραμένουν η ελπίδα μας, αν πρόκειται να πολεμήσουμε αυτήν την λανθασμένη σκέψη μέσα στην κοινότητα».

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση του γερουσιαστή του Φιλελεύθερου Κόμματος, Cory Berardi, ο οποίος χαρακτήρισε «ντροπή» τις δηλώσεις του μουφτή, λέγοντας: «Η Δύση δεν ευθύνεται. Ο Μεγάλος Μουφτής πρέπει να συνταχθεί με όλους τους Αυστραλούς στην αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και όχι να απολογείται γι’ αυτόν».

Πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του, ο υπουργός Βιομηχανίας, Christopher Pyne, τόνισε την ανάγκη να μην μετατραπεί το περιστατικό σε ζήτημα εσωτερικής πολιτικής, καθώς, όπως είπε «είναι πολύ σοβαρό για να το ευτελίσουμε σε ένα ζήτημα του κατά πόσον ο κόσμος είναι ή όχι ικανοποιημένος με τα σχόλια ενός συγκεκριμένου μέλους της μουσουλμανικής κοινότητας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο θησαυροφύλακας, Scott Morrison, απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις, τόνισε, όμως, ότι πολλά άλλα ηγετικά μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας φρόντισε να λάβει αποστάσεις: «Είναι ενθαρρυντικό το ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι Μουσουλμάνοι στην Αυστραλία σήμερα που είπαν ακριβώς αυτά που ελπίζαμε να πουν και το έκαναν χωρίς να χρειάζεται παραίνεση».

Από την μεριά του, ο πρόεδρος του τζαμιού της Parramatta, Neil El-Kadomi, τόνισε ότι η Ισλαμική κοινότητα της Αυστραλίας καταδικάζει τη βία, και κάλεσε όλα τα μέλη της να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν την Αυστραλία. Μιλώντας στην ιστοσελίδα Guardian Australia, εξέφρασε την στενοχώρια του για το γεγονός ότι η μουσουλμανική κοινότητα καλείται να εκδίδει συνεχώς ανακοινώσεις καταδίκης για περιστατικά βίας και τόνισε: «Μάς κατηγορούν για τις πράξεις άλλων».

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.