Σεισμός 6,1 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Νεκρή μία γυναίκα

c824d6c098a49446c407336d6b8a8380

Μία 60χρονη, στην Πόντη Βασιλικής, είναι θύμα του ισχυρού σεισμού στη Λευκάδα. Η άτυχη γυναίκα έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.

Ο ισχυρός σεισμός 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ είχε επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας στον υποθαλάσσιο χώρο ενώ το εστιακό του βάθος βρίσκεται στα 5 χιλιόμετρα.

Έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία λίγα λεπτά μετά το μεγάλο σεισμό. Οκτώ λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό ακολούθησε ένας δεύτερος με μέγεθος 4,1 Ρίχτερ, μόλις ένα λεπτό αργότερα ακολούθησε και άλλος με μέγεθος 3,5 Ρίχτερ. Έντεκα λεπτά μετά τον αρχικό σεισμό ακολούθησε και νέα δόνηση μεγέθους 3,7 Ρίχτερ και τέσσερα λεπτά αργότερα ακόμη μια δόνηση με μέγεθος 3,6 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με κάτοικο της Λευκάδας που μίλησε σε πρωινή εκπομπή του MEGA μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και μαγαζιά ενώ αγνοείται μια γυναίκα στο χωριό Αθάνι. Επίσης, σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας.

Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί το λιμάνι της Βασιλικής, σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό, το μισό λιμάνι έχει βυθιστεί. Επίσης, ο δρόμος προς Εγκρεμνούς κυριολεκτικά έχει εξαφανιστεί από τεράστια κατολίσθηση.

Παράλληλα, μια κολώνα της ΔΕΗ έπεσε τραυματίζοντας μια γυναίκα η οποία μεταφέρεται στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Επίσης υπάρχει πτώση βράχων σε ορεινό σημείο του νησιού.

Σχολεία και δημόσια κτήρια άντεξαν, όπως και το νοσοκομείο της πόλης που είναι ένα κτήριο το οποίο έχει υποστεί φθορές στο παρελθόν. Για προληπτικούς λόγους ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό βγήκαν από το κτήριο, ωστόσο δεν φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Κεφαλονιά και Λευκάδα.

Ζημιές στο οδικό δίκτυο

Σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης.

Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί το λιμάνι της Βασιλικής, σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό, το μισό λιμάνι έχει βυθιστεί. Επίσης, στον δρόμος προς Εγκρεμνούς έχει σημειωθεί τεράστια κατολίσθηση.

Από τον ισχυρό σεισμό στη Λευκάδα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του κέντρου επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Πάτρα, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις κατά τόπους υπηρεσίες πυροσβεστικής, αλλά μέχρι τις 10 το πρωί δεν είχαν γίνει κλήσεις για παροχή βοήθειας, ειδικά στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στη Λευκάδα.

Το μόνο περιστατικό που έχει αναφερθεί, είναι η μερική κατάρρευση ενός ακατοίκητου σπιτιού στο Μεσολόγγι, χωρίς όμως να προκληθεί κάποιο άλλο πρόβλημα.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος είπε ότι ένας σεισμός 6,1 -6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας και όπως τόνισε θα ακολουθήσουν σίγουρα αρκετοί μετασεισμοί.

Σημείωσε, πάντως, ότι οι κάτοικοι της Λευκάδας και των νησιών του Ιονίου, ξέρουν να προστατευθούν από σεισμούς.

Σύμφωνα με νεώτερη μέρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών ο σεισμός υπολογίζεται σε 6,1 Ρίχτερ

Η προκαταρκτική – αυτόματη – μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου υπολόγισε, αρχικά, τον σεισμό στα 6 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 5 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές.

Στη συνέχεια το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με νέα μέτρηση, υπολόγισε τον σεισμό σε 6,1 Ρίχτερ.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 9:10. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 16 χλμ. δυτικά της Λευκάδας. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και έγινε αισθητός σε μεγάλο τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών της Αττικής.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε εστιακό βάθος στα 5 χιλιόμετρα.

Έχουν ακολουθήσει δύο μετασεισμοί 4,1 και 3,5 Ρίχτερ στις 9.18 και 9.19.

Η ένταση και η διάρκειά του ήταν μεγάλη. Κάτοικοι πανικόβλητοι πετάχτηκαν στους δρόμους, ενώ μία γυναίκα που βρίσκοταν σε σούπερ μάρκετ λιποθύμησε.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο στο νοτιοδυτικό ακρωτήριο της Λευκάδας, 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Λευκάδας.

Το ρεύμα στο χωριό και το τηλέφωνο έχει διακοπεί, όμως προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια και η πυροσβεστική δεν έχει δεχθεί κλήσεις για βοήθεια.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι η σεισμική δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των «αναμενόμενων» σεισμών που δίνει η περιοχή και πως δεν θεωρείται τόσο ισχυρός, ώστε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

Αντίθετα ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κώστας Παπαζάχος δηλώνει πως ίσως τελικά το μέγεθος του σεισμού ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ.

“Το ρήγμα Λευκάδας – Κεφαλονιάς είναι μεγάλο και δίνει τέτοιους σεισμούς” δήλωσε πριν λίγο ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος. Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Λευκάδας δεν υπάρχουν αναφορές για μεγάλες ζημιές.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος είπε ότι ένας σεισμός 6,1 -6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας και όπως τόνισε θα ακολουθήσουν σίγουρα αρκετοί μετασεισμοί. Σημείωσε, πάντως, ότι οι κάτοικοι της Λευκάδας και των νησιών του Ιονίου, ξέρουν να προστατευθούν από σεισμούς.

Μέχρι στιγμής οι υλικές ζημιές δεν είναι εκτεταμένες. Στο παλιά κτίρια στο κέντρο της πόλης έπεφταν σοφάδες.

Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στο νησί αλλά δεν υπάρχει καμιά αναφορά για ζημιές, δήλωσε ο δήμαρχος Λευκάδας Κων. Δρακονταειδής. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις 9.50 η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν είχε δεχθεί κλήσεις για να επέμβει.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία αλλά και στα νησιά του Ιονίου. Δεν έχουν αναφερθεί τρυματισμοί.

Πηγή:madata.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s