«Πλημμύρισε» από Ελλάδα για το διήμερο Ελληνικό φεστιβάλ που οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα του Oakleigh

oakliegh3

«Πλημμύρισε» από Ελλάδα το Σαββατοκύριακο το «ελληνοκρατούμενο» Oakleigh, το προάστιο με το μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων σε όλη την Αυστραλία.

Παρά τον απειλητικό καιρό πολλές χιλιάδες ομογενείς προσήλθαν στην εκδήλωση και απόλαυσαν μουσική, χορό, φαγητό και παιδικά παιχνίδια στο διήμερο ελληνικό φεστιβάλ του Oakleigh που οργάνωσαν η Ελληνική Κοινότητα Oakleigh και το ημερήσιο κολλέγιό της Oakleigh Grammar.

Επικεφαλής των επισήμων που βρέθηκαν εκεί, ήταν ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Daniel Andrews, ο ομογενής δήμαρχος Monash, Πολ Κλεισάρης, οι ομογενείς τοπικοί βουλευτές, Στιβ Δημόπουλος και Νικ Στάϊκος, και πολυάριθμοι άλλοι βουλευτές και επίσημοι.

Το «Γλέντι» ξεκίνησε από το Σάββατο, ενώ χθες, μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία στο ναό Αγίων Αναργύρων, που εόρταζε, ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών και μαθητριών του Oakleigh Grammar, οι ομιλίες των επισήμων και η κατάθεση στεφάνων.

Ένας ύμνος για την Ελλάδα και τον ελληνισμό της Αυστραλίας και ειδικά του Oakleigh ήταν η ομιλία του πολιτειακού πρωθυπουργού, Daniel Andrews, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Oakleigh, Άγγελος Σαρδέλης, δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για την επιτυχία, αλλά και την υπερηφάνειά του για τους επαίνους των Αυστραλών προς τους Έλληνες και τον φορέα που εκπροσωπεί.

Η τελετή ξεκίνησε με την ευλογία του Επισκόπου Μηλιτουπόλεως κ. Ιακώβου, ενώ μίλησαν ακόμα ο κ. Peter Cumming, υποδιευθυντής του Oakleigh Grammar, ο Ρος Αλατσάς, αντιπρόεδρος του Victorian Multicultural Commission, η ομοσπονδιακή βουλευτής Higgins, Kelly O’Dwyer που εκπροσώπησε τον Ομοσπονδιακό πρωθυπουργό, Malcolm Turnbull, η ομοσπονδιακή βουλευτής Chisolm, Anna Burke, που εκπροσώπησε τον αρχηγό του ομοσπονδιακού Εργατικού Κόμματος, Bill Shorten, ο Στηβ Δημόπουλος που μίλησε εκ μέρους του πολιτειακού υπουργού Μετανάστευσης, Robin Scott, ο David Hodgett, υπαρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος της Βικτώριας που εκπροσώπησε τον αρχηγό του Matthew Guy και η γενική πρόξενος της Ελλάδας, Χριστίνα Σημαντηράκη.

Την τελετή παρουσίασε ο Γιώργος Γιάνναρος.

Στόχος της ετήσιας εκδήλωσης ήταν και το άνοιγμα της στην ευρύτερη πολυπολιτισμική κοινότητα του Oakleigh και του Δήμου Monash, εν γένει, κάτι που έγινε ιδιαίτερα σαφές καθώς στην κεντρική σκηνή παρέλασαν και μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και πολιτιστικοί σύλλογοι από διάφορες εθνότητες.

Φυσικά, παρέλασαν πολλά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα και οι πολιτιστικοί όμιλοι της ευρύτερης ελληνικής παροικίας. Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι οι Ακρίτες του Πόντου, η Βυζαντινή Ανδρική Χορωδία, η Κρητική Αδελφότητα της Μελβούρνης, η Ποντιακή Εστία και μουσικά συγκροτήματα όπως οι «Στροφές», η «Αναγέννηση» και η «Πολυξένη», το ενδιαφέρον συγκρότημα της Τζένης Θεολογίδη και του Wayne Simmons, που παρουσιάζουν μία παλέτα ρεμπέτικων, λαϊκών και έντεχνων τραγουδιών.

Η παιδική σκηνή θα φιλοξενήσει, επίσης, πολλά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, διαγωνισμό karaoke και παρουσίαση ελληνομάθειας.

Εκτός από την μουσική και τον χορό, κεντρικό ρόλο έπαιξε και η ελληνική κουζίνα, με πλήθος αγαπημένων Ελληνοαυστραλών σεφ, όπως ο Φίλιππος Βάκος από το “Bahari” και ο Βασίλης Κανιδιάδης από το “Vasili’s Garden”.

source:Neos Kosmos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.