Έκτακτη είδηση! Νέο σχέδιο συμφωνίας για την Ελλάδα! Ελπίδες για λύση έως τα μεσάνυχτα

elladakrisi_446373374

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις έως αυτή την ώρα!

Πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την πρωτοβουλία Γιούνκερ, η ελληνική κυβέρνηση συντάσσει νέα πρόταση προς τους δανειστές ενώ γίνεται λόγος για έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις…

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την στιγμή εκτυλίσσεται ένα «βαρύ» σχέδιο το οποίο είναι οργανωμένο από πολλές πλευρές έτσι ώστε να φτάσουμε στα μεσάνυχτα με λύση!
Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι η συμφωνία αυτή ΔΕΝ θα περιλαμβάνει το ΔΝΤ!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία αλλά και στο εσωτερικό της χώρας μας όπου ακόμα και στο κυβερνών κόμμα υπάρχουν φωνές για συμφωνία έστω την ύστατη στιγμή.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, επιβεβαιώνεται από τις Βρυξέλλες πως υπάρχουν έντονες διαβουλεύσεις και συντάσσεται μια νέα πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση. Όμως ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να δώσει διαβεβαιώσεις ότι η ελληνική πρόταση έχει προοπτική συμφωνίας ώστε να συγκληθεί τελικά ένα έκτακτο Eurogroup. Αν βρεθεί κοινός τόπος, οι πληροφορείς αναφέρουν πως να επιταχυνθούν οι διαδικασίας και μην υπάρξει κίνδυνος για την Ελλάδα, η ΕΚΤ θα εξοφλήσει εντός τη προθεσμίας η οποία λήγει σήμερα, την οφειλή της χώρας προς το ΔΝΤ ύψους, δηλαδή τη δόση του περίπου 1,6 δισ. ευρώ

Στο εσωτερικό η κινητικότητα είναι μεγάλη με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν ανοκτά να γινει δεκτή η συμφωνία Γιούνκερ ή έστω να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι όποιες διαφορές και από τις δυο πλευρές.

Τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχει ένα όργιο συσκέψεων έτσι ώστε να βρεθεί λύση αν όχι για τελική συμφωνία για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση λίγων ημερών που θα οδηγήσει στην τελική συμφωνία.
Το ενδιαφέρον για μια ακόμη φορά επικεντρώνεται σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο και αυτό όχι μόνο εξαιτίας του χρόνου που τελειώνει αλλά και πρωτίστως μετά την πρωτοβουλία Γιούνκερ που ήρθε αργά το βράδυ της Τρίτης. Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζητούσε από τον Αλέξη Τσίπρα να υποβάλλει αίτημα για ένα νέο Eurogroup προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση των θεσμών, να συμφωνήσει με αυτή η Ελλάδα και να κερδίσει μια μικρή χρονική παράταση και μια αναφορά για το ελληνικό χρέος.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός δήλωσε πως επιμένει να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα…

Προς νέο Eurogroup το απόγευμα της Τρίτης;
Ασφαλείας πληροφορίες αναφέρουν πως σήμερα Τρίτη, και λίγες ώρες πριν την λήξη του τρέχοντος προγράμματος, θα διεξαχθεί Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται πως το το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιουνκέρ πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να γίνει εκ νέου συζήτηση επί της πρότασης των θεσμών που παρουσιάστηκε την Κυριακή, να μπει στη συμφωνία αναφορά στο χρέος και να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα. Η συζήτηση επί αυτών θα γινόταν σε έκτακτο Eurogroup σήμερα, Τρίτη. Το αντάλλαγμα που ζητούσε ο Γιούνκερ, ήταν το «ναι» του Αλέξη Τσίπρα στο δημοψήφισμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αν βρεθεί τρόπος να υπάρξει αυτή η δέσμευση τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος να ψηφίσει ΝΑΙ την Κυριακή ο Τσίπρας. Η συζήτηση και η αναφορά στο Eurogroup δεν κρίνεται ικανοποιητική λένε και προβάλουν το επιχείρημα της παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου από τους Θεσμούς και τις διαρκείς παλινδρομήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Το δεύτερο ζήτημα είναι το πακέτο Γιούνκερ των 35 δις. ευρώ. Η διεκδίκηση από την ελληνική πλευρά είναι να γίνει εμπροσθοβαρές ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ανάσχεσης των υφεσιακών επιπτώσεων από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό σκέλος.

Ο πυρετός έχει αυξηθεί κατακόρυφα οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη¨, γίνεται κυριολεκτικά ένας αγώνας δρόμου σε μία προσπάθεια να βρεθεί κάποια λύση πριν από τις 12 το βράδι, ώστε να μην εκπνεύσει το πρόγραμμα, γιατί από αύριο το πρωί νομικά, αλλά και οικονομικά δεδομένα, όπως τα 10,9 δις. του ΤΧΣ, τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα θα χαθούν, ενώ και η διαπραγμάτευση θα αφορά κάτι άλλο και όχι αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι.

Εάν υπάρξει συμφωνία αντιθέτως, έστω και για ολιγοήμερη παράταση θα δοθεί μία μεγαλύτερη ευκαιρία να αναζητηθεί λύση.

«Εντός της ημέρας φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός, στα πλαίσια της δικής μας επιλογής, εντός της Ευρώπης με όχι το θανατηφόρο πακέτο Γιούνκερ, αναζητά λύση και πιστεύω εντός της ημέρας θα αναλάβει ισχυρές πρωτοβουλίες γι αυτό το ζήτημα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.

Ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε πως: «Εδώ και καιρό αρκετά στελέχη και εγώ έχουμε ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο κορυφής για να αποτρέψουμε τις χειρότερες καταστάσεις, στα πλαίσια της δικής μας πρότασης που λέμε “όχι” στα μέτρα, “ναι” στο ευρώ».

Η πιθανότητα μιας λύσης εξακολουθεί να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη για να σπάσει το αδιέξοδο, αναφέρει ο Guardian βάσει πληροφοριών από την Ελλάδα.

Ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος από την Ελλάδα άφησε να διαρρεύσει ότι η αποπληρωμή του πακέτου των δόσεων Ιουνίου ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα καθώς λήγει σήμερα η προθεσμία.

Στο παραπέντε πάντα βρισκόταν μια λύση αν και προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα πληρωθεί το πακέτο μεταδίδει. Ίσως να είναι στο παρά ένα αυτή τη φορά σημειώνει με νόημα.

Οι εξελίξεις κινούνται πολύ γρήγορα και πληροφορίες αναφέρουν πως ένα σοβαρό σχέδιο προετοιμάζεται από διάφορες πλευρές, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τα μεσάνυχτα, ενώ πληροφορίες λένε πως ένα πολύ σημαντικό σημείο είναι το εν λόγω σχέδιο δεν θα περιλαμβάνει το ΔΝΤ.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γαλλία έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο διαμεσολαβητή για νέα προσέγγιση ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Ήδη ηγετικές φυσιογνωμίες του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την κυβέρνηση να αποδεχθεί την ενδιάμεση συμφωνία για να ξορκίσουν την στάση πληρωμών και τη χρεοκοπία.

Πηγή:madata.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.