Υπήρχε συμφωνία, την τίναξε το ΔΝΤ στον αέρα

ÊÔÉÑÉÏ ÂÏÕËÇÓ

Την ύπαρξη συμβιβαστικής πρότασης της Κομισιόν την οποία υπέσκαψε το ΔΝΤ αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung, σημειώνοντας ότι την πρόταση αυτή που προέβλεπε να μην υπάρξουν περικοπές στους χαμηλοσυνταξιούχους αν υπήρχε περικοπή στρατιωτικών δαπανών, είχαν εγκρίνει Μέρκελ και Ολάντ.

Η Αθήνα θα μπορούσε να αναβάλει τις μειώσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους, εάν ως αντάλλαγμα μείωνε αντίστοιχα τα εξοπλιστικά. Πρόκειται για 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την πρόταση μετέφερε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα με την έγκριση της Μέρκελ και του Ολάντ.

Το ΔΝΤ δεν δέχεται τέτοια παζάρια, είπε ένας από τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις» αναφέρει η εφημερίδα. Η FAZ υποστηρίζει ότι υπήρχε συμφωνία ακόμη και για το όριο του πρωτογενούς πλεονάσματος, πριν η Λαγκάρντ τα τινάξει όλα στον αέρα.

Υπήρξε και μια παράλληλη συμφωνία. Εάν για το τρέχον έτος ήταν δυνατό το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι στο 0,8%, οι συμμετέχοντες θα ήταν ευχαριστημένοι. Η Λαγκάρντ αρχικά, ενέκρινε αυτή τη συμφωνία-έστω και με δυσκολία. Όμως, την επόμενη μέρα πήρε τηλέφωνο τη Μέρκελ και το πήρε πίσω» αναφέρει το δημοσίευμα. Σημειώνεται μάλιστα ότι η στάση του ΔΝΤ προκάλεσε και την οργή αρκετών ευρωπαίων αξιωματούχων που έλεγαν ότι είναι εξωφρενικό να αποφασίζει για την ΕE ένας οργανισμός που δεν έχει καμία σχέση με την Ένωση.

Πηγή:madata.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.