Πανάκριβα τα ενοίκια στη Μελβούρνη και Σίδνεϊ

index

Στη Μελβούρνη σημείωσαν αύξηση της τάξης του 2,5% αγγίζοντας κατά μέσο όρο το ποσόν των $390 την εβδομάδα.

Τα ενοίκια στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϊ, αυτήν την εποχή έχουν φθάσει σε ύψη-ρεκόρ.

Ξεκινώντας από τα του οίκου μας, τα ενοίκια των σπιτιών στη Μελβούρνη σημείωσαν αύξηση της τάξης του 2,5% αγγίζοντας κατά μέσο όρο το ποσόν των $390 την εβδομάδα, το τελευταίο τρίμηνο.

Τα ενοίκια των διαμερισμάτων, επίσης, αυξήθηκαν κατά 1,4% το ίδιο διάστημα, με την τιμή τους να φθάνει κατά μέσο όρο τα $365 την εβδομάδα.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην κάθετη αύξηση του πληθυσμού και στη μεγάλη ζήτηση που σημειώνεται για ενοίκια τους τελευταίους 18 μήνες.

Θα πρέπει, εντούτοις, να σημειωθεί ότι η ζήτηση δεν είναι στα ίδια ύψη σε όλη τη Μελβούρνη.

Αυξημένα επίπεδα ζήτησης βρίσκουμε στα εσωτερικά και ανατολικά προάστια της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των ενοικίων παρατηρείται περισσότερο στα διαμερίσματα των προαστίων και όχι του κέντρου της πόλης.

Αναφορικά με το κέντρο οι τιμές των διαμερισμάτων αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο όταν θα έχουν ολοκληρωθεί σε μερικά χρόνια τα διάφορα συγκροτήματα διαμερισμάτων που χτίζονται στο Σίτι.

Αλλά και στο Σίδνεϊ οι τιμές των σπιτιών έχουν αυξηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ. Η μέση τιμή ενοικίου στο Σίδνεϊ από $500 που ήταν την εβδομάδα πριν ένα χρόνο έχει φτάσει τα $520.

Η ανοδική πορεία των ενοικίων προξενεί ανησυχία, δεδομένου ότι και οι τιμές των σπιτιών στην κτηματαγορά έχουν σημειώσει μία άνευ προηγουμένου αύξηση της τάξης του 13,5% τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Όσον αφορά τις άλλες μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, η μεγαλύτερη αύξηση, το τελευταίο τρίμηνο σημειώθηκε στο Χόμπαρτ όπου η μέση τιμή ενοικίου σπιτιών έφτασε από $320 σε $330 και σε διαμερίσματα από $270 σε $280.

Το Περθ και το Ντάργουιν, αντίθετα, σημείωσαν πτώση στις τιμές των ενοικίων. Στο Περθ, ενώ το τελευταίο τρίμηνο η μέση τιμή σπιτιών δε σημείωσε αύξηση, μένοντας σταθερή στα $450 την εβδομάδα, μειώθηκε από $475 που ήταν πριν ένα χρόνο.

Στα διαμερίσματα η μέση τιμή ενοικίων μειώθηκε στο $385 από $390 που ήταν τον περασμένο Δεκέμβρη, ενώ η μείωση σε διάστημα δώδεκα μηνών αγγίζει το 3,8%. Παρόμοια φαινόμενα βρίσκουμε στο Ντάργουιν, όπου η πτώση ενοικίων είναι ίσως πιο εμφανής.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.