Βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Αυστραλών

imagesOV8MW6C9

Μετά από δύο χρόνια μηδενικής ανάπτυξης.

Μετά από δύο χρόνια μηδενικής ανάπτυξης, το βιοτικό επίπεδο των Αυστραλών μπαίνει ξανά σε ανοδική τροχιά. Αυτό προκύπτει από την έκθεση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών και Οικονομικών Προτύπων (National Centre for Social and Economic Modelling – NATSEM) και του οργανισμού ανάλυσης στατιστικών μελετών SAS, σύμφωνα με την οποία το κόστος ζωής στην Αυστραλία ανέβηκε, μεν, κατά 1,4% το 2014, αλλά το μέσο εισόδημα των Αυστραλών πολιτών αυξήθηκε, επίσης, κατά 2,7%.

Αυτό επιτρέπει τον υπολογισμό του δείκτη βιοτικού επιπέδου, ο οποίος προκύπτει ως σχέση του εισοδήματος και του κόστους ζωής, σε 1,2% για το 2014. Αυτό το ποσοστό είναι μεν μικρό, αλλά είναι ένα σαφές δείγμα βελτίωσης, μετά την καθήλωση της περιόδου 2012-2014, οπότε και ο αντίστοιχος δείκτης βρισκόταν στο μηδέν.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος ζωής είναι η χαμηλή τιμή του πετρελαίου και της ενέργειας, γενικότερα, αλλά και οι αυξήσεις στην τιμή του αλκοόλ και των τροφίμων, καθώς και στις υπηρεσίες υγείας.

Οι Πολιτείες που σημειώνουν μεγαλύτερη αύξηση στο βιοτικό τους επίπεδο είναι η Βόρεια Περιοχή (4%), η Νέα Νότια Ουαλία (2,1%) και η Τασμανία (2,1%), ενώ εκείνες με μικρότερη αύξηση είναι η Βικτώρια (0,3%), η Δυτική Αυστραλία (0,7%) και η Περιοχή Αυστραλιανής Πρωτεύουσας, η οποία σημείωσε πτώση της τάξης του 2,3%.

Στην έκθεση επισημαίνεται, επίσης, αύξηση της ανισότητας ανάμεσα στο πλουσιότερο 20% των Αυστραλών και το φτωχότερο 20%. Το χάσμα στο βιοτικό επίπεδο μεταξύ εύπορων και άπορων βρίσκεται στο 18%, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 12% σε διάστημα μίας δεκαετίας.

Καταλήγοντας, η έκθεση βεβαιώνει ότι το βιοτικό επίπεδο των Αυστραλών βελτιώθηκε κατά 59% από το 1988 μέχρι σήμερα, με το μισό αυτής της ανάπτυξης να σημειώνεται την περίοδο 2004-2012.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.