Δεν «πατάει γκάζι» ο Κάμερον για δημοψήφισμα για την ΕΕ εντός του 2015

Δεν «πατάει γκάζι» ο Κάμερον για δημοψήφισμα για την ΕΕ εντός του 2015

«Ελάχιστες» πιθανότητες δίνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στην επίσπευση του δημοψηφίσματος παραμονής ή εξόδου από την ΕΕ εντός του 2015 -όρο που θέτει το ευρωσκεπτικιστικό Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ για να προσφέρει στήριξη σε νέα κυβέρνηση των Τόρις εφόσον δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία -όπως και αναμένεται- στις βουλευτικές κάλπες του Μαΐου.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευτεί ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα έως το 2017 -ελπίζοντας ότι θα αναχαιτίσει την αύξηση του ευρωσκεπτικιστικού αισθήματος που έχει ωθήσει ψηφοφόρους των Συντηρητικών προς το Ukip.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο επίσημης μετεκλογικής συνεργασίας με τους Συντηρητικούς.

Όμως αντ’ αυτού θα συμφωνούσε σε στήριξη ενδεχόμενης κυβέρνησης μειοψηφίας των Συντηρητικών, με ή χωρίς τον Ντέιβιντ Κάμερον, με αντάλλαγμα τη δέσμευση ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ θα διενεργηθεί πριν από το τέλος του 2015 αντί του 2017.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του ITV «Good Morning Britain», ο Ντέιβιντ Κάμερον έβαλε «πάγο» σε αυτή την προοπτική.

«Όσο νωρίτερα γίνει η διαπραγμάτευση για την ΕΕ τόσο το καλύτερο, αλλά, ειλικρινά, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό εντός του 2015, μετά τις εκλογές του Μαϊου, είναι εξαιρετικά μικρές» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι δεν πρόκειται να εξετάσει καμία συμφωνία πριν τις εκλογές.

Πηγή:in.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.