Αυστραλία: «Προϊστορικός» καρχαρίας της αβύσσου παραδίδεται σε μουσείο

Goblin-Shark-670-665x385

Ένας σπάνιος καρχαρίας γκόμπλιν, ένα αλλόκοτο πλάσμα που θεωρείται ο μοναδικός επιζών μιας οικογένειας ψαριών της Κρητιδικής Περιόδου, πιάστηκε στα νερά της Αυστραλίας και παραδόθηκε στους ενθουσιασμένους ιχθυολόγους ενός μουσείου στο Σίδνεϊ.

«Είναι εντυπωσιακό. Δεν είναι καθόλου άσχημος, είναι πανέμορφος» σχολίασε ο Μαρκ ΜακΓκράουθερ, υπεύθυνος της συλλογής ιχθύων στο Αυστραλιανό Μουσείο.

Κρατούσε στα χέρια του έναν άριστα διατηρημένο γκόμπλιν μήκους περίπου ενός μέτρου, ο οποίος πιάστηκε τον Ιανουάριο σε βάθος 200 μέτρων. Προφανώς πρόκειται για νεαρό άτομο, δεδομένου ότι τα ενήλικα μπορούν να ξεπεράσουν σε μήκος τα 3 μέτρα.

Ο γκόμπλιν, με την επιστημονική ονομασία Mitsukurina owstoni, ξεχωρίζει για το μακρύ, πεπλατυσμένο ρύγχος του, κάτω από τα οποίο βρίσκονται προεξέχοντα σαγόνια, με δόντια λεπτά και αιχμηρά σαν βελόνες.

Ο καρχαρίας γκόμπλιν ζει στον Ειρηνικό, τον Ατλαντικό και τον Ινδικό σε βάθη άνω των 200 μέτρων. Στο απόλυτο σκοτάδι, σαρώνει το βυθό με το χαρακτηριστικό ρύγχος, το οποίο είναι καλυμμένο με τις λεγόμενες φύσιγγες του Λορενζίνι -υποδοχείς που ανιχνεύουν τα ανεπαίσθητα ηλεκτρικά πεδία από τις μυϊκές συσπάσεις των θηραμάτων του.

Λίγα είναι γνωστά για τον τρόπο ζωής και τις αναπαραγωγικές του συνήθειες, καθώς είναι σπάνιο να πιαστεί από ψαράδες, και ακόμα πιο σπάνιο να εντοπιστεί στο φυσικό τους περιβάλλον.

Θεωρείται πάντως το μοναδικό σύγχρονο είδος στην οικογένεια των Μιτσουκουρίνων, η οποία παίρνει την ονομασία της από το λατινικό όνομα του καρχαρία γκόμπλιν, και χρονολογείται στα 125 εκατομμύρια χρόνια.

Παρά τη σπανιότητά του, το είδος πιστεύεται ότι δεν απειλείται από τον άνθρωπο και κατατάσσεται στα είδη «ελάχιστης ανησυχίας».

Πηγή:in.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.