Aυστραλία:O Abbott προ του… εκτελεστικού αποσπάσματος

imagesA5LUDJC6

Ανίκανος να ανατρέψει το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί εντός και εκτός του κοινοβουλευτικού κορμού, ο πρωθυπουργός, Tony Abbott, φαίνεται να χάνει συνεχώς έδαφος και να προβληματίζει και τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του.

Ανώτερα στελέχη φέρεται να έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο της αντικατάστασής του στο εγγύς μέλλον, εκτιμώντας ότι δεν δύναται να λειτουργήσει η κυβέρνηση με την παρούσα αστάθεια και αβεβαιότητα να εντείνεται διαρκώς.

Χαρακτηριστικό του παρόντος κλίματος, όπως διέρρευσε από έγκυρη πηγή, ότι από τους δεκαέξι υπουργούς οι δώδεκα είναι υπέρ της αντικατάστασης του Abbott από τον νυν υπουργό Τηλεπικοινωνιών, Malcolm Turnbull, ισχυριζόμενοι ότι με την παράταση της αβεβαιότητας δεν επιτυγχάνεται παρά η περαιτέρω διάβρωση της κυβερνητικής ισχύος και πλήττεται η οικονομία της χώρας.

Ωστόσο, εκείνο που χαρακτηρίζει το παρόν κλίμα, μεταξύ των στενών υψηλόβαθμων συνεργατών του είναι ότι είναι φανερό ότι δεν συμφωνούν αναφορικά με τη χρονική στιγμή που θα πρέπει να επέλθει η αλλαγή.

Πολλοί εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός και ο θησαυροφύλακας θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τον επόμενο οικονομικό προϋπολογισμό, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η αλλαγή θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα, ίσως μάλιστα και πριν από την Πέμπτη όταν οι βουλευτές θα έχουν άδεια μιας εβδομάδας για να επιστρέψουν στις έδρες τους. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός είναι “σκέτο δηλητήριο” και θα τραβήξει μαζί του στην άβυσσο και τον πρέμιερ της Ν.Ν. Ουαλίας, Baird.

Σε αντιπερισπασμό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη Διαχρονική Μελέτη η οποία θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη προκειμένου να στηριχθεί στον κορμό της αρχηγίας.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανησυχητική προβολή-εκτίμηση της οικονομίας της χώρας τα επόμενα 50 χρόνια, σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση που η Αυστραλία δεν προβεί σε δραστικά μέτρα το έλλειμμα, σε περίοδο μισού αιώνα θα απορροφά όλο το εισόδημα της χώρας. Αναφέρεται ότι οι οικογένειες αντιμετωπίζουν δεκαετίες υψηλών φόρων και αιχμηρές περικοπές στους τομείς Εκπαίδευσης και Υγείας.

Στόχος του πρωθυπουργού θα είναι, όπως δήλωσε ο ίδιος να δικαιολογήσει τα αυστηρά μέτρα του προϋπολογισμού που, εκτιμά, ότι οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση της αμφισβήτησης των διακυβερνητικών ικανοτήτων του.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η εν λόγω μελέτη θα βοηθήσει στο να εξηγήσει στους ψηφοφόρους γιατί θα πρέπει να προβεί σε δραστικά μέτρα -μέσω του προϋπολογισμού- προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα μελλοντικά τα οποία θα καλεστούν να επιφορτιστούν οι επόμενες γενιές.

Εκτιμάται, εντούτοις, ότι ίσως να είναι αργά πλέον να “ανατρέψει τις τύχες του”, δεδομένου ότι ηγετικά στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας προετοιμάζουν την αντικατάστασή του.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Εν τω μεταξύ, κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, με το επικρατέστερο να έχει τη βάση του στο ότι η Julie Bishop και ο Μalcolm Turnbull θα διεκδικήσουν την αρχηγία σε περίπτωση νέας ψηφοφορίας για ψήφο εμπιστοσύνης στον Abbott, με πιθανή είσοδο και του υπουργού Εμπορίου, Andrew Robb στη σκηνή των υποψηφίων.

Οι υποστηρικτές της Julie Bishop, υποστηρίζουν ότι το κλίμα που επικρατεί στο κοινοβουλευτικό σώμα είναι ότι προτιμούν περισσότερους από έναν υποψήφιο, γεγονός που ανοίγει την πόρτα και στον Andrew Robb. O τελευταίος εν τω μεταξύ, φέρεται να διαδίδει ότι ο Malcolm Turnvull, “δεν είναι αρκετά συντηρητικός”, ενώ δημόσια, δήλωσε πρόσφατα ότι ο παρών πρωθυπουργός θα πρέπει να ηγείται στις επόμενες εκλογές.

Από την πλευρά του, ο Malcolm Turnbull, αρνείται να προβεί σε οποιαδήποτε πρόωρη, όπως εκτιμά ο ίδιος κίνηση, τονίζοντας επανειλημμένα ότι “επιθυμεί να κρατήσει τα χέρια του καθαρά”.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Scott Morrison, δήλωσαν δημόσια ότι ο πρωθυπουργός της Ν.Ν. Ουαλίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κινηθεί μέσα σ’ ένα καθαρό κλίμα ενόψει των εκλογών της 28ης Μαρτίου, υποστηρίζοντας ότι το ζητούμενο αυτή τη χρονική στιγμή είναι η υπεροχή του Φιλελεύθερου κόμματος στις εκλογές.

Ίσως θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο Scott Morrison ο οποίος έχει εντυπωσιάσει τους συνεργάτες του με τον τρόπο που έχει χειριστεί τις μεταρρυθμίσεις στο υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών, εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με τον Μalcolm Turnbull.

Το εχθρικό κλίμα κατά του Abbott έχει ενταθεί, να σημειωθεί και από την έντονη δυσαρέσκεια του επιχειρηματικού τομέα με μερικούς από τους κορυφαίους επιχειρηματίες να δηλώνουν δημόσια ότι η αβεβαιότητα αναφορικά με το θέμα της ηγεσίας κλονίζει σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη του κοινού.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.