Οι «Δαίμονες των Αθηνών» στη Μελβούρνη

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Την Κυριακή 1η Μαρτίου το βιβλίο, ή πιο εύστοχα, το βιβλίο-γροθιά για την ελληνική κρίση, παρουσιάζεται επίσημα και στη Μελβούρνη.

Οι κριτικές που απέσπασε το βιβλίο «Οι Δαίμονες των Αθηνών» του πανεπιστημιακού Βρασίδα Καραλή, που εκδόθηκε πριν από λίγο καιρό στην αγγλική γλώσσα και με το οποίο ο «Νέος Κόσμος» ασχολήθηκε διεξοδικά πριν από μερικούς μήνες, κινούνται στο επίπεδο διθυράμβου τόσο στην Αυστραλία όσο και στην Ελλάδα.

«Το πολυεπίπεδο και φορτισμένο νοηματικά βιβλίο θα ξαφνιάσει και θα τρομάξει τους αγγλόφωνους λάτρεις της τουριστικής και ζορμπαδικής Ελλάδας. Για τους Έλληνες, αν ποτέ μεταφραζόταν, θα ήταν ένα κείμενο-εφιάλτης. Καλώς τα πράττουμε αλλά ας μην τα διαλαλούμε» έγραψε πριν από λίγο καιρό στο περιοδικό Lifo, ο συγγραφέας, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, που μεταξύ άλλων ανέφερε στην κριτική του:…

«Χωρίς κανενός είδους ναρκισσευόμενου διανοουμενισμού καταφεύγει στην άμεση παρατήρηση, μια παρατακτική σύμπτυξη των συμβάντων της κρίσης μέσα σε τριάντα ημερολογιακές ημέρες, δίνοντας έτσι μια εφιαλτική πυκνότητα σε όσα έχουν διαδραματιστεί τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα του».

Την επόμενη Κυριακή 1η Μαρτίου το βιβλίο, ή πιο εύστοχα, το βιβλίο-γροθιά για την ελληνική κρίση, παρουσιάζεται επίσημα και στη Μελβούρνη.

Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει ο Peter Rose, βραβευμένος ποιητής και αρχισυντάκτης του πλέον έγκυρου λογοτεχνικού περιοδικού της χώρας Australian Book Review.

Ο αφηγητής του βιβλίου ξεκινά ένα ταξίδι ανακάλυψης στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης της χώρας, καταγράφοντας τις εμπειρίες του υπό τη μορφή ημερολογίου. Συνδυάζοντας τη φαντασία, το ρεπορτάζ και την αυτοβιογραφία, επιχειρεί να απεικονίσει την κοινωνική κρίση στην Ελλάδα μετά το 2009 και την επακόλουθη έλλειψη δημιουργικής φαντασίας.

Το βιβλίο αποτελείται από σύντομα στιγμιότυπα που βασίζονται σε επεισόδια που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, αναφερόμενα στους ανθρώπους που τρώνε σάπιο φαγητό σε κάδους σκουπιδιών, στη σύγχρονη πολιτική συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στον αγώνα των απλών ανθρώπων να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

«Είναι ένα θαρραλέο, οργισμένο και δυναμικό βιβλίο, στο οποίο, όπως και ο Τζέιμς Τζόις, μπορούμε να πούμε ότι ο Βρασίδας Καραλής έχει γράψει ‘ένα κεφάλαιο στην ηθική ιστορία της φυλής μου’» σημειώνει ο Βρετανός βιογράφος, ποιητής και δημοσιογράφος, Νίκολας Μάρεϊ.

Ο Βρασίδας Καραλής είναι καθηγητής Νέων Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ. Τα τελευταία 20 χρόνια, ο κύριος τομέας της έρευνάς του είναι στο χώρο των σύγχρονων ελληνικών και βυζαντινών πολιτισμικών σπουδών και πιο πρόσφατα στη μελέτη της Καινής Διαθήκης. Έχει μεταφράσει στην ελληνική γλώσσα τρία σημαντικά μυθιστορήματα του Αυστραλού Νομπελίστα Πάτρικ Γουάιτ (Voss, The Vivisector, A Cheery Soul). Επιπλέον, έχει παρουσιάσει πολλές δημόσιες διαλέξεις, ενώ το 2003 βραβεύθηκε και από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση (Federation Medal). Στα πρόσφατα έργα του περιλαμβάνονται και τα: Recollections of Mr Manoly Lascaris (Brandl & Schlesinger), Power, Judgement and Political Evil: In Conversation with Hannah Arendt (Ashgate), and A History of Greek Cinema (Continuum).

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας, στο 168 Lonsdale Street στο κέντρο της Μελβούρνης στις 3.00 το απόγευμα, η είσοδος είναι ελεύθερη και είναι μία μοναδική ευκαιρία για όσους δεν έχουν ακόμα διαβάσει αυτό το εκπληκτικό βιβλίο του ομογενή πανεπιστημιακού να το προμηθευτούν, αλλά και να μυηθούν στη δυναμική του μέσα από την παρουσίαση του ιδιαίτερα σημαντικού λογοτέχνη, Peter Rose.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.