Aυστραλία:Ανενεργό το εργοστάσιο αφαλάτωσης της Βικτώριας

DESALINATION-PLANT-1

Τέσσερα δισεκατομμύρια δις στη… ναφθαλίνη! Και όμως, το πιο ακριβό έργο στην ιστορία της Βικτώριας, το εργοστάσιο αφαλάτωσης στο Wonthaggi, στο Bass Coast, 132 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μελβούρνης, παραμένει ανενεργό, εδώ και πάνω από δύο χρόνια από την ολοκλήρωση της κατασκευής του.

Η κυβέρνηση Andrews επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία παραγγελία νερού εντός του 2015. Εκπρόσωπος της υπουργού Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων, Lisa Neville, ανακοίνωσε ότι οι ταμιευτήρες νερού της Βικτώριας είναι γεμάτοι στο 75% της συνολικής τους χωρητικότητας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε την ασφαλή παροχή ύδρευσης σε όλες τις κατοικίες της Βικτώριας και θα συνεχίσουμε να συμβουλευόμαστε τις αρμόδιες αρχές» ανακοίνωσε εκπρόσωπος της υπουργού.

Μετεκλογικά, η κ. Neville δήλωσε ότι το εργοστάσιο θα λειτουργήσει, αν τα αποθέματα νερού της Βικτώριας πέσουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Χαρακτήρισε το έργο ως «σημαντική δικλείδα ασφαλείας». Η κυβέρνηση εξετάζει την κατασκευή ενός έργου κόστους $21,4 εκατ. που θα συνδέσει το δίκτυο ύδρευσης της πόλης Korumburra στο Gippsland με τη λίμνη Lance Creek Reservoir, η οποία συνδέεται με τη μονάδα αφαλάτωσης.

«ΛΕΥΚΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ»

Ο πρώην υπουργός Ύδρευσης Peter Walsh, χαρακτήρισε το έργο ως «ένα λευκό ελέφαντα», δηλαδή ως ένα εξαιρετικά πολυέξοδο έργο συγκριτικά με τη χρησιμότητά του. Είπε ότι, βάσει της σύμβασης που υπογράφτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών, το έργο θα κοστίσει θα κοστίσει $18 δις περίπου στα επόμενα 27 χρόνια.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ;

Το 2009, τα επίπεδα νερού στους ταμιευτήρες είχαν πέσει στο 25%. Για να υπάρξει ανάλογη κατάσταση σήμερα, θα πρέπει να συνεχιστεί η σημερινή κατανάλωση και να μην πέσει ούτε σταγόνα βροχής για 1,5 χρόνο!

Το εργοστάσιο είναι σε θέση να προμηθεύει έως και το 33% της ύδρευσης της Μελβούρνης και η κατασκευή του εγκρίθηκε το 2007 από την κυβέρνηση του Steve Bracks. Εκείνη τη χρονιά, τα επίπεδα νερού του ταμιευτήρες έπεσαν στο 28% λόγω της πολύχρονης ξηρασίας που έπληξε την Πολιτεία μας. Η ξηρασία έληξε το 2010, το εργοστάσιο ολοκληρώθηκε το 2012 και από τότε παραμένει ανενεργό.

ΤΙ ΣΥΝΔΕΕΙ ΔΥΤΙΚΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ… ΑΡΑΒΕΣ

Το εργοστάσιο της Βικτώριας χρειάζεται 90 MW ηλεκτρικής ενέργειας για να λειτουργήσει, ενώ υπάρχει δέσμευση μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να μειωθεί η χρήση άνθρακα.

Την ίδια ώρα, μια ισπανική εταιρεία πρόκειται να κατασκευάσει στη Σαουδική Αραβία το παγκοσμίως πρώτο εργοστάσιο μεγάλης κλίμακας που θα χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια για να αφαλατώνει νερό. Η Σαουδική Αραβία καταναλώνει 1,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως σε εργοστάσια αφαλάτωσης, που παράγουν το 50% – 70% πόσιμου νερού της χώρας. Η συνολική ζήτηση αφαλάτωσης στη Σαουδική Αραβία και στις χώρες του Περσικού Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Επίσης, στην Πέρθη της Δυτικής Αυστραλίας λειτουργεί εργοστάσιο αφαλάτωσης. Η ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για τη λειτουργία του παρέχεται εξ ολοκλήρου από ένα αιολικό πάρκο που βρίσκεται στην περιοχή Midwest.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναφέρει σε έκθεσή του ότι λιγότερο από το 1% των μονάδων αφαλάτωσης στον κόσμο τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι περισσότερες τέτοιες μονάδες βρίσκονται στην Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Μαρόκο, την Τουρκία, το Αμπού Ντάμπι και τις Καναρίους Νήσους.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.