Αυστραλία:Αβεβαιότητα και ανησυχία

untitled

Τα προγνωστικά για την πορεία της αυστραλιανής οικονομίας το 2015: Πτώση στην τιμή του αυστραλιανού δολαρίου, μείωση της πραγματικής αξίας των μισθών μας και αύξηση στις τιμές των σπιτιών.

Το δολάριο ακολουθεί σταθερά την κατιούσα, φτάνοντας τα 81 σεντς έναντι του αμερικανικού νομίσματος. To ερώτημα είναι “ποιες προβλέπεται να είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας γενικότερα και στον καταναλωτή ειδικότερα, αλλά και όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό”.

Στο ερώτημα αυτό αλλά και σε άλλα βασικά σημεία της πορείας της οικονομίας το 2015, απαντά ο οικονομικός αναλυτής του συγκροτήματος Fairfax Media, Gareth Hutchens.

“H πτώση του αυστραλιανού δολαρίου αντιμετωπίζεται θετικά από τους μεγάλους οικονομικούς παίκτες της χώρας, όπως είναι η κυβέρνηση, η Αποθεματική Τράπεζα Αυστραλίας και το ομοσπονδιακό Θησαυροφυλάκιο.

Πρακτικά, το χαμηλότερο επίπεδο του δολαρίου κανονικά θα πρέπει να βοηθήσει την οικονομία να μετακινηθεί από τη μεταλλευτική δραστηριότητα της οικονομίας σε νέους χώρους, οπωσδήποτε, όμως, η χαμηλότερη τιμή του δολαρίου, θα είναι ασύμφορη για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή αγοράζουν αγαθά, μέσω της ιστοσελίδας από έξω”.

Στο ερώτημα που προβλέπεται να βρίσκεται η τιμή του αυστραλιανού δολαρίου τους επόμενους 12 μήνες, από τον ίδιο προβάλλεται ‘τι θα επιθυμούσε η Αποθεματική Τράπεζα Αυστραλίας, αναφορικά με τη μελλοντική πορεία του αυστραλιανού νομίσματος.

Ισχυρίζεται, λοιπόν, ο Hutchens, ότι η Αποθεματική θα επιθυμούσε η τιμή του δολαρίου να πέσει χαμηλότερα από τα επίπεδα που βρίσκεται τώρα, δηλαδή περίπου στα 75 σεντς έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Οι ειδήμονες προβλέπουν ότι θα πέσει χαμηλότερα.

Ο Richard Grace, νομισματικός αναλυτής της Commonwealth Bank, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το δολάριο ενδέχεται να πέσει μέχρι τα US 78c μέχρι τον Ιούνιο. Εκτιμά, επίσης, ότι ο συνδυασμός του χαμηλού πληθωρισμού, η αύξηση της ανεργίας και η πτώση του εθνικού εισοδήματος σημαίνει ότι η σχέση μεταξύ δολαρίου και των τιμών εξαγωγής-εισαγωγής αγαθών, θα παραμείνει ένας πολύ σταθερός οδηγός όσον αφορά την τιμή του αυστραλιανού δολαρίου. Επειδή, δε, αναμένεται η τιμή αγαθών εξαγωγής-εισαγωγής, να μειωθεί, την ίδια πορεία θα ακολουθήσει και η τιμή του δολαρίου.

ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

Όσον αφορά τα επιτόκια, εκτιμάται ότι η Αποθεματική Τράπεζα είναι ικανοποιημένη με τα χαμηλά επίπεδα του 2,5%, όπου έμειναν σταθερά τους τελευταίους 16 μήνες, αν δε μείνουν αμετάβλητα στο ίδιο επίπεδο μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν συμπληρώσει 28 μήνες σταθερότητας.

Η Αποθεματική είναι ικανοποιημένη με τα χαμηλά επιτόκια, δεδομένου ότι δίνουν ώθηση στον οικοδομικό χώρο, ενθαρρύνοντας την ανοικοδόμηση οικιών, αλλά και την αύξηση των τιμών τους. Σε παναυστραλιανή κλίμακα, η τιμή των σπιτιών αυξήθηκε κατά 7,9% το 2014.

Από την άλλη πλευρά, διαφαίνονται σημεία ανησυχίας -τόσο εντός όσο και εκτός της Αποθεματικής Τράπεζας-, ότι τα χαμηλά στεγαστικά επιτόκια και η κάθετη άνοδος των τιμών των σπιτιών, ενδέχεται να ενθαρρύνουν μία κατηγορία επενδυτών οι οποίοι πιθανόν να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις πληρωμές επιτοκίων όταν αυτά αρχίσουν να αυξάνονται.

Γεγονός, εντούτοις, παραμένει ότι η Αποθεματική πρέπει να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη και έξω από το χώρο της εξόρυξης μεταλλευμάτων και αν ανεβάσει το επίπεδο των επιτοκίων αυτό θα έχει επίπτωση στις τιμές των σπιτιών, γεγονός που θα επηρεάσει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

Ο κυβερνήτης της Αποθεματικής Τράπεζας, Glen Stevens, δήλωσε τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι είναι ικανοποιημένος με το παρόν επίπεδο των επιτοκίων, επομένως, εικάζεται ότι δεν θα υπάρξει -βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον-, κάποια αλλαγή.

Ωστόσο, μερικοί οικονομολόγοι δεν είναι βέβαιοι ότι η παρούσα κατάσταση θα συνεχιστεί.

Για παράδειγμα, ο κορυφαίος οικονομολόγος της Commonwealth Bank, Michael Blythe, δήλωσε ότι η Αποθεματική θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, και μετά θα αρχίσει να τα ανυψώνει. Ο ίδιος πιστεύει ότι ο πληθωρισμός δεν θα επηρεάσει την απόφαση του τραπεζικού οργανισμού, εν μέρει εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των τιμών των καυσίμων σε παγκόσμια κλίμακα, καταλήγει δε στο συμπέρασμα πως “οτιδήποτε και αν συμβεί, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα επιτόκια θα μείνουν στα ίδια επίπεδα μέχρι το τέλος του χρόνου”.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ

Όσον αφορά το κόστος ζωής, εκτιμάται ότι η πτώση των τιμών των καυσίμων και τα χαμηλά επιτόκια, συνέβαλαν στο να το κρατήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τώρα το θέμα των χαμηλών επιτοκίων, σίγουρα έχει και τη σκοτεινή του πλευρά, αφού συντείνει στην αύξηση της τιμής των σπιτιών, οι οικονομολόγοι, όμως, υποστηρίζουν ότι, σε γενικές γραμμές είναι θετικό.

Εξάλλου, το 2017 η αύξηση των τιμών των σπιτιών, δεν αναμένεται να υπερβεί το 4% – 7%, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλος οικοδομικός οργασμός, με την προσφορά να είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, αν το δολάριο πέσει στα US 75c, όπως επιθυμεί η Αποθεματική Τράπεζα, τότε, όπως προαναφέραμε, τα εισαγόμενα αγαθά θα είναι ακριβότερα, καθώς επίσης και τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Οι οικονομολόγοι, εντούτοις, εκτιμούν πως παρ’ ότι η χαμηλότερη τιμή του δολαρίου θα κάνει τα εισαγόμενα προϊόντα ακριβότερα, τα ηλεκτρικά είδη, τα αυτοκίνητα και άλλα βιομηχανικά είδη, προερχόμενα από το εξωτερικό, εξακολουθούν να είναι όλο και πιο φθηνά κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από την τιμή του δολαρίου.

Όσον αφορά τα ημερομίσθια, αυτά αυξάνονται σε πολύ αργούς ρυθμούς και, ασθμαίνοντας, προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπίες με τον πληθωρισμό. Μερικά, μάλιστα, ημερομίσθια, φαίνεται, να οπισθοδρομούν. Η τελευταία τάση είναι, βέβαια, θετική για τους εργοδότες, οι οποίοι ενθαρρύνονται μ’ αυτόν τον τρόπο να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό, όχι όμως για τους εργαζόμενους. Οι τάσεις, δε, αυτές, αναμένεται, να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015.

Εν κατακλείδι, πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία το 2015 θα παίξουν τα χαμηλά επιτόκια και η, επίσης, χαμηλή τιμή του αυστραλιανού δολαρίου.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.