Από αστυνομικά πυρά σκοτώθηκε η Katrina Dawson

Η 38χρονη Katrina Dawson με τον σύζυγό της σε ευτυχισμένες στιγμές

Η 38χρονη Katrina Dawson με τον σύζυγό της σε ευτυχισμένες στιγμές

Θύμα της πολιορκίας του Haron Monis στην καφετέρια του Martin Place.

Η Katrina Dawson, θύμα της πολιορκίας του ισλαμιστή Man Haron Monis, και της επακόλουθης αστυνομικής επιχείρησης στην καφετέρια Lindt στο Martin Place του Σίδνεϊ, σκοτώθηκε επειδή πλήγηκε από αστυνομικά πυρά. Αυτό συμπεραίνεται από τα μέχρι τώρα πορίσματα της Αστυνομίας όσον αφορά την 16ωρη περιπέτεια στην εν λόγω καφετέρια, η οποία συνέβη στις 15 Δεκεμβρίου 2014.

Αν και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ξετυλίχτηκε το όλο δράμα καθώς και η αστυνομική επιχείρηση απεγκλωβισμού των ομήρων που κρατούσε ο παρανοϊκός Haron Monis, διερευνώνται ακόμα και τίποτε δεν είναι τελεσίδικο, αστυνομικές πηγές δήλωσαν στα ΜΜΕ ότι ο θάνατος της 38χρονης Katrina Dawson, προήλθε από αστυνομικά πυρά κατά το τελευταίο στάδιο των επιχειρήσεων. Φαίνεται, όμως, ότι η βολή που έπληξε την 38χρονη δεν ήταν ευθεία βολή εναντίον της, αλλά πιθανόν εξοστρακισμός βλήματος, κατά την τελική επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας στην καφετέρια.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, δεν πρόκειται να γίνει γνωστό επίσημα τίποτε εάν πρώτα δεν ολοκληρωθεί η όλη έρευνα και δεν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση του ιατροδικαστή της Νέας Νότιας Ουαλίας. Εκπρόσωπος του πολιτειακού υπουργού Αστυνομίας, Stuart Ayers, δήλωσε ότι από την πλευρά του υπουργού και της κυβέρνησης δεν πρόκειται να υπάρξουν ανακοινώσεις πριν την ολοκλήρωση της έρευνας.

Τα θύματα, η 38χρονη Katrina Dawson, και ο 34χρονος Tori Johnson, διευθυντής της καφετέριας, ήσαν ανάμεσα στους 18 ομήρους που κρατούσε στην καφετέρια ο Haron Monis, σε μια πολιορκία που κράτησε 16 ώρες και άρχισε στις 10 το πρωί της 15ης Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, 12 από τους ομήρους κατάφεραν να διαφύγουν της προσοχής του Monis και να εγκαταλείψουν το κτίριο, ώρες πριν η ειδική αστυνομική δύναμη αρχίσει την τελική επίθεσή της. Ο ίδιος ο Monis σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ τρεις γυναίκες τραυματίστηκαν από τα πυρά, οι οποίες και διακομίστηκαν αμέσως σε νοσοκομεία όπου τους παρασχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια.

Εξάλλου, στη μνήμη της Katrina Dawson, έχει ήδη δημιουργηθεί Ίδρυμα (Katrina Dawson Foundation), με κύριο αντικείμενο να «διατηρήσει τη μνήμη της και όλα όσα η ίδια είχε δημιουργήσει. Σύμφωνα με τον αδελφό της Katrina, Sandy Dawson -ονομαστό νομικό του Σίδνεϊ- ο απώτερος σκοπός του ιδρύματος θα είναι η εκπαίδευση των γυναικών κάτι που αποτελούσε σκοπό και της ίδιας της εκλιπούσας. Να σημειωθεί ότι από τα ιδρυτικά μέλη του Ιδρύματος είναι και η πρώην γενική κυβερνήτης της Αυστραλίας,Quentin Bryce.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.