«Θα μείνουμε πάντα ανοικτή κοινωνία»: Η Αυστραλία σε σοκ μετά την τραγωδία

52FF3130D143168687C173088B7AEA01

«Θα μείνουμε πάντα ανοικτή κοινωνία»: Η Αυστραλία σε σοκ μετά την τραγωδίαΛουλούδια έξω από την καφετέρια ως φόρος τιμής στα θύματα της ομηρίας.

Η τραγική κατάληξη της ομηρίας στην καφετέρια του Σίδνεϊ έχει βυθίσει τη χώρα σε σοκ, και προστίθεται στο σκηνικό της συζήτησης για τα αντιτρομοκρατικά μέτρα -μία συζήτηση που δεν διεξάγεται πάντοτε ψύχραιμα στην Αυστραλία.

O δράστης δεν βρισκόταν σε λίστα παρακολούθησης για τρομοκρατία.

Ποιος ήταν ο ένοπλος στη δραματική ομηρία στο Σίνδεϊ
Αιματηρή κατάληξη του θρίλερ με δύο νεκρούς
«Θα μείνουμε πάντα μία ελεύθερη, ανοικτή και γενναιόδωρη κοινωνία» λέει ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, που υπογράμμισε ωστόσο ότι «οφείλουμε να αναρωτηθούμε εάν μπορούσαμε να το είχαμε αποτρέψει».

Μιλώντας την Τρίτη, ο Άμποτ εξήρε το έργο των αστυνομικών και την ψυχραιμία των κατοίκων, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Αθώοι άνθρωποι παγιδεύτηκαν στις αρρωστημένες φαντασίες ενός βαθύτατα διαταραγμένου προσώπου» είπε χαρακτηριστικά ο Άμποτ.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός ανέφερε πως ότι ο δράστης δεν ήταν σε λίστα παρακολούθησης όσων θεωρούνται επικίνδυνοι για τρομοκρατικές πράξεις, έστω κι αν ήταν «γνωστός στην αστυνομία», όπως είπε, εξαιτίας του βεβαρημένου ιστορικού του.

Η Αυστραλία έχει περάσει τους τελευταίους μήνες ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια για την καταπολέμηση τρομοκατικών κινδύνων. Η χώρα συμμετέχει στις επιχειρήσεις εναντίον της ISIS στο Ιράκ, ενώ μερικές δεκάδες Αυστραλοί έχουν φύγει για να πολεμήσουν μαζί με τους τζιχαντιστές.

Παράλληλα με την αυστηρότερη νομοθεσία, οι αρχές έχουν προχωρήσει σε επιχειρήσεις συντεταγμένων εφόδων εναντίον υπόπτων για διασυνδέσεις με ισλαμιστικά δίκτυα.

Ωστόσο, η συζήτηση γύρω από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων επί αυστραλιανού εδάφους δεν διεξάγεται πάντοτε ψύχραιμα. Μερίδα του αυστραλιανού Τύπου δεν έχει αποφύγει τρομολαγνικά πρωτοσέλιδα ή ρητορική που εύκολα μπορεί να καλλιεργήσει φόβο απέναντι σε οποιονδήποτε με μουσουλμανικό υπόβαθρο -οι έκτακτες εκδόσεις εφημερίδων το μεσημέρι της Δευτέρας ήταν ενδεικτικό παράδειγμα.

Πηγή: in.gr

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.