Πήρε την κατηφόρα το δολλάριο Αυστραλίας αλλά δεν αρκεί

images

Στα 75 σεντς Αμερικής θέλει το δολάριο Αυστραλίας ο κυβερνήτης της Αποθεματικής Τράπεζας.

Ο κυβερνήτης της Αποθεματικής Τράπεζας Αυστραλίας, Glenn Stephens, επανέρχεται στην ανάγκη διολίσθησης του δολαρίου Αυστραλίας στα 75 σεντς Αμερικής, για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Review», o κ. Stephens αναθεωρεί προηγούμενες εκτιμήσεις του για την τιμή του εθνικού νομίσματος και δηλώνει, ότι στην παρούσα συγκυρία -αυστραλιανή και διεθνή- η ενδεδειγμένη τιμή του δολαρίου Αυστραλίας είναι τα 75 σεντς Αμερικής.

Ο κ. Stephens αποκλείει το ενδεχόμενο νέας μείωσης των τόκων στο εγγύς μέλλον σημειώνοντας, ότι ο βασικός τόκος, ο πληθωρισμός και η ανεργία κυμαίνονται στα ποσοστά που ανέμενε η Αποθεματική Τράπεζα. Αναφερόμενος στον βασικό τόκο, ο κυβερνήτης της Αποθεματικής είπε, ότι η συγκράτησή του στο 2,5% ήταν το αποτελεσματικότερο μέτρο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην οικονομία.

Ο κ. Stepehens επιδοκίμασε την απόφαση του θησαυροφύλακα, Joe Hockey, να μην προβεί σε νέες περικοπές δαπανών με τον μίνι προϋπολογισμό που θα ανακοινώσει εντός των ημερών, για να καλύψει το μειωμένο εισόδημα του κράτους από φόρους.

Αποδοκίμασε, όμως, την «υπερβολική» αντίδραση πολλών οικονομικών σχολιαστών στη μείωση του κρατικού εισοδήματος από φόρους και εξαγωγές ορυκτού σιδήρου και λιγνίτη σημειώνοντας, ότι οι αναφορές των αναλυτών σε «κάμψη εισοδήματος» εκπέμπει λάθος μηνύματα στο λαό.

«Η οικονομία δεν βρίσκεται σε κάμψη, δεν συρρικνώνεται, δεν έγιναν μαζικές απολύσεις σε ένα χρόνο. Γι’ αυτό νομίζω, ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε ώστε να ενημερώνουμε σωστά το κοινό».

Ο κυβερνήτης της Αποθεματικής ξεσπάθωσε και κατά της κοινοπολιτειακής Γερουσίας και προειδοποίησε για μελλοντική απώλεια της υψηλής (ΑΑΑ) πιστοληπτικής φερεγγυότητας της Αυστραλίας, αν δεν τακτοποιηθούν χρονίζουσες φορολογικές και δημοσιονομικές εκκρεμότητες.

Κατά την εκτίμησή του, αν η Γερουσία -συμπεριλαμβανομένων και των ανεξάρτητων γερουσιαστών- δεν ενεργήσουν έγκαιρα υπάρχει πιθανότητα η Αυστραλία να υποχρεωθεί, την προσεχή πενταετία, από τους δανειστές της να ασκήσει πολιτική αυστηρής λιτότητας, όμοια με εκείνη που προκάλεσε τη μεγάλη οικονομική ύφεση χωρών της Ευρώπης.

Ο κ. Stepehns απέφυγε δεσμευτικές δηλώσεις για τη διακύμανση του βασικού τόκου και άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Επέμεινε, όμως, στην άποψη του βασικού τόκου στο 2,5% και η σταθεροποίησή του σε αυτό το επίπεδο εκπέμπει μηνύματα σταθερότητας, αναγκαία για τον προγραμματισμό οικογενειών και επιχειρήσεων.

Τέλος, εκτίμησε, ότι η πτώση του κρατικού εισοδήματος από τις εξαγωγές ξεπέρασε τις προσδοκίες και αποτελεί βασική αιτία πτώσης της τιμής του δολαρίου. Ερωτηθείς, ποια τιμή του δολαρίου κρίνει περισσότερο συμφέρουσα στην παρούσα συγκυρία απάντησε «πιθανώς τα 75 σεντς Αμερικής είναι καλύτερη τιμή από τα 85 σεντς».

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.