Σε Ελληνίδα της Αυστραλίας η πρώτη μεταμόσχευση νεκρής καρδιάς

Η Μισέλ Γρίμπιλα με τον καρδιοχειρουργό της

Η Μισέλ Γρίμπιλα με τον καρδιοχειρουργό της

 

Είναι η μητέρα του Κώστα Γρίμπιλα, που ζει με την καρδιά του Αυστραλού Ντουζόν Ζαμίτ.

Μια Ελληνίδα του Σίδνεϊ είναι η πρώτη ασθενής στον κόσμο στην οποία έγινε με επιτυχία η πρωτοποριακή μεταμόσχευση «νεκρής» καρδιάς από τους γιατρούς του νοσοκομείου St. Vincent’s.

Πρόκειται για την 57χρονη Μισέλ Γρίμπιλα, στην οποία η μεταμόσχευση έγινε πριν δυο μήνες.
Σήμερα η ίδια λέει πως αισθάνεται σαν 40χρονη!

«Ήμουν πολύ άρρωστη. Μετά την μεταμόσχευση είμαι διαφορετικός άνθρωπος» είπε η κ. Γρίμπιλα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Γρίμπιλα είναι μητέρα του Κώστα Γρίμπιλα, του Ελληνοαυστραλού που ζει χάρη στην καρδιά του Αυστραλού, Ντουζόν Ζαμίτ, που είχε δολοφονηθεί στην Μύκονο.

Ο Κώστας Γρίμπιλας, πριν από περίπου έναν χρόνο έχασε την κορούλα του, τη μόλις εννέα μηνών Κωνσταντίνα-Αγγελική.
Ο ίδιος για τη μεταμόσχευση που έγινε στη μητέρα του, έγραψε στο προφίλ του στο facebook: «Με τη Φώτιση Του Κυρίου οι γιατροί πραγματοποίησαν άλλο ένα θαύμα! Μια μέθοδος που υπόσχεται την “ανάσταση νεκρών” καρδιών και τη σωτηρία μεγαλύτερου ποσοστού ασθενών που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για το Δώρο ζωής…».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι Αυστραλοί επιστήμονες κατόρθωσαν να μεταμοσχεύσουν με επιτυχία «νεκρές» καρδιές σε τρεις ασθενείς του Νοσοκομείου St. Vincent’s Σίδνεϊ, ανάμεσά τους και η Μισέλ Γρίμπιλα.

Η μέθοδος που επινόησαν χαρακτηρίζεται ως «εκπληκτική» και μπορεί να αυξήσει κατά 30% τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων καρδιάς που αυτή τη στιγμή διενεργούνται.
Και αυτό, διότι έως τώρα τα μεταμοσχευτικά κέντρα μπορούσαν να μεταμοσχεύσουν μόνο καρδιές από δότες που ήταν μεν εγκεφαλικά νεκροί, αλλά οι καρδιές τους παρέμεναν σε λειτουργία χάρη στα μηχανήματα.

Όμως οι επιστήμονες από τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς & Πνευμόνων του St. Vincent’s ανακοίνωσαν ότι μεταμόσχευσαν με επιτυχία καρδιές οι οποίες είχαν πάψει να κτυπούν για 20 λεπτά.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο καρδιολόγος και διευθυντής της Μονάδας δρ Peter MacDonald, οι καρδιές των δοτών τοποθετήθηκαν αρχικώς σε μία φορητή κονσόλα.

Η κονσόλα περιείχε ένα ειδικό υγρό συντήρησης, το οποίο επινοήθηκε από επιστήμονες του St Vincent’s και του Καρδιολογικού Ερευνητικού Ιδρύματος, Victor Chang.

Πηγή:Νέος Κόσμος

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.