Το αμφιλεγόμενο σχέδιο ασφαλείας του κοινοβουλίου της χώρας εγκαταλείφθηκε μετά το σάλο που προκάλεσε.
Το αμφιλεγόμενο σχέδιο ασφαλείας του κοινοβουλίου της Αυστραλίας με το οποίο είχε αποφασιστεί να διαχωρίζονται και να τοποθετούνται σε θεωρεία πίσω από τα προστατευτικά αλεξίσφαιρα τζάμια τα άτομα που φέρουν καλύμματα προσώπου, κυρίως μουσουλμάνες γυναίκες με μπούρκα, εγκαταλείφθηκε μετά το σάλο που προκάλεσε.
Το μέτρο «αναμόρφωσης της ασφάλειας», το οποίο ένας βουλευτής χαρακτήρισε «θρησκευτικό απαρτχάιντ», εγκαταλείφθηκε μετά από τις εντεινόμενες επικρίσεις πολιτικών, κοινωνικών ομάδων και της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινής γνώμης.
Ωστόσο, το αρμόδιο τμήμα για την ασφάλεια του αυστραλιανού κοινοβουλίου, το οποίο και ορίζει τα πρωτόκολλα ασφαλείας, αναφέρει ότι πλέον όλοι οι επισκέπτες του κοινοβουλίου, θα υποχρεωθούν να αφαιρούν προσωρινά τα καλύμματα που εμποδίζουν την αναγνώριση των χαρακτηριστικών του προσώπου τους.
Το τμήμα ασφαλείας του κοινοβουλίου αναφέρει ότι αυτό θα επιτρέψει στο προσωπικό να εντοπίζει εάν στο πρόσωπο που εισέρχεται στο κτίριο της βουλής επιτρέπεται ή όχι η είσοδος στο κτίριο ή αν πιθανώς είναι άτομο επικίνδυνο για την ασφάλεια.
«Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία (αφαίρεση του καλύμματος του προσώπου) οι επισκέπτες θα είναι ελεύθεροι να κινηθούν σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, φορώντας τα καλύμματα προσώπου» τονίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας του αυστραλιανού κοινοβουλίου.
Τα νέα μέτρα ασφαλείας ανατρέπουν την απόφαση που ανακοινώθηκε στις 2 Οκτωβρίου από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μπρόνγουιν Μπίσοπ και τον πρόεδρο της Γερουσίας, Στίφεν Πέρι, με την οποία προβλεπόταν να τοποθετούνται σε θεωρεία πίσω από γυάλινα τζάμια – σημεία που κάθονται συνήθως μαθητές σχολείων για να μην κάνουν θόρυβο- οι γυναίκες που εισέρχονται με μπούρκα στο κοινοβούλιο. Στην υπόθεση είχε παρέμβει και ο πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ζητώντας να μην «απομονωθούν» οι γυναίκες που φορούν μπούρκα και οι οποίες επισκέπτονται το αυστραλιανό κοινοβούλιο.
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της κ. Μπίσοπ ότι ο κ. Άμποτ δεν της ζήτησε την άρση της απαγόρευσης.
Ορισμένα μέλη του κοινοβουλίου πάντως έχουν ζητήσει να απαγορευτεί εντελώς η είσοδος στη βουλή σε όσους έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.
Πηγή: Νέος Κόσμος