Ο χαμηλός ρυθμός της παγκόσμιας οικονομίας θα πλήξει και την Αυστραλία

imagesC6TPBKTL

Χαμηλότερη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας διαβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, καθώς εκτιμά ότι η ανάκαμψη παραμένει αδύναμη, ενώ η αστάθεια επιτείνεται.

Αυτό θα έχει συνέπειες και στην αυστραλιανή οικονομία, σύμφωνα με τον Θησαυροφύλακα, Τζο Χόκι.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το ρυθμό ανάπτυξης είναι πλέον χαμηλότερες για την Ιαπωνία και την Ευρωζώνη. Αντίθετα, το ΔΝΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις του για τις ΗΠΑ.
Ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να περιορισθεί στο 3,3% το 2014, κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις προβλέψεις του ΔΝΤ πριν από έξι μήνες. Ακόμη και αυτή η χαμηλότερη εκτίμηση, όμως, μπορεί να αποδειχθεί αισιόδοξη, καθώς προϋποθέτει ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει ευνοϊκή, η δημοσιονομική πολιτική θα γίνει λιγότερο περιοριστική και η γεωπολιτική ένταση θα υποχωρήσει.

«ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΟΡΟ ΠΟΛΕΜΟΥ» ΛΕΕΙ Ο ΑΜΠΟΤ

Στο μεταξύ, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, διέψευσε, με τον πλέον κατηγορικό τρόπο, φήμες ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να επιβάλει ειδικό «φόρο πολέμου» για να καλύψει τις έξτρα δαπάνες της συμμετοχής της χώρας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Οι επιχειρήσεις στο Ιράκ, στις οποίες ήδη μετέχουν αυστραλιανά πολεμικά αεροσκάφη, αναμένεται να επιβαρύνουν τον, ήδη ελλειμματικό, αυστραλιανό προϋπολογισμό με 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ομοσπονδιακός θησαυροφύλακας, Τζόε Χόκι, δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν νέες περικοπές στον προϋπολογισμό, καθώς εκτός των 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις θα χρειαστούν άλλα 630 εκατομμύρια δολάρια για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει η Αυστραλία για να αντιμετωπίσει τους ντόπιους τζιχαντιστές.

Πάντως, τόσο ο Τόνι Άμποτ όσο και ο Τζόε Χόκι, δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί «φόρος πολέμου».
Όμως, ο κ. Χόκι άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του θα πρέπει να προβεί σε σειρά νέων περικοπών για να περιορίσει τα ελλείμματα.
«Οι προβλέψεις μας είναι ότι το έλλειμμα δεν θα περιοριστεί όσο θα θέλαμε λόγω της ρευστότητας της διεθνούς οικονομίας. Επιβάλλεται, λοιπόν, και η λήψη νέων μέτρων» είπε ο κ. Χόκι.

Η κυβέρνηση Άμποτ είχε υποσχεθεί να μειώσει το έλλειμμα του ετήσιου προϋπολογισμού από 48.5 δις δολάρια που είναι τώρα στα 2.8 δις μέσα σε μια τετραετία, αλλά ο στόχος αυτός δεν φαίνεται πλέον ρεαλιστικός τώρα.

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 2,5%, διατήρησε για ακόμη μια φορά το επιτόκιο καταθέσεων η Αποθεματική Τράπεζα Αυστραλίας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Ουσιαστικά, το επίσημο επιτόκιο στην Αυστραλία παραμένει στο 2.5% για τους τελευταίους 13 μήνες.
Το λεξιλόγιο που χρησιμοποίησε την Τρίτη ο διοικητής της Αποθεματικής Τράπεζας (Reserve Bank of Australia), Γκλεν Στίβενς, στην ανακοίνωσή του παραμένει, επίσης, αμετάβλητο αφού σημειώνει ότι «υπό τις παρούσες ενδείξεις, ο πιο συνετός δρόμος είναι πιθανόν μια περίοδος σταθερών επιτοκίων».

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.