Δυσαρέσκεια για τον ρόλο της Τουρκίας

Εκρηκτική είναι και πάλι η ατμόσφαιρα στην Τουρκία, θυμίζοντας παλιές εποχές, όταν μαινόταν ο πόλεμος εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ.

Οι περιπολίες του στρατού στους δρόμους είναι συνεχείς, ενώ απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει επιβληθεί σε 30 πόλεις -για πρώτη φορά έπειτα από 22 χρόνια-, καθώς διαδηλωτές οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη στάση της Άγκυρας απέναντι στο Ισλαμικό Χαλιφάτο επιτέθηκαν εναντίον κυβερνητικών κτηρίων.

Καταιγισμός επικριτικών σχολίων για τη συνεχιζόμενη αδράνεια της Τουρκίας στη διαφαινόμενη πτώση της κουρδικής πόλης Κομπανί στα χέρια των τζιχαντιστών φιλοξενείται σήμερα στον ευρωπαϊκό Τύπο. Οι εφημερίδες κάνουν λόγο για «σκόπιμη» αργοπορία, δίνοντας έμφαση στην πεισματική άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να στείλει στρατεύματα προς ενίσχυση των υπερασπιστών της πόλης, η οποία είναι γεμάτη με Κούρδους πρόσφυγες. Παράλληλα, τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πως ολόκληρες συνοικίες της πόλης έχουν μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη, με μάχη να δίνεται σε κάθε στενό και κτήριο ανάμεσα σε Κούρδους Πεσμεργκά και μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Βρετανοί έχουν προειδοποιήσει πως οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί -από μόνοι τους – δεν πρόκειται να αποτρέψουν τους εξτρεμιστές του Χαλιφάτου από το να καταλάβουν τη μεθοριακή συριακή πόλη Κομπανί, που υπερασπίζονται οι Κούρδοι. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κάνουν ό,τι μπορούν από αέρος, αλλά υπάρχουν όρια σε όσα μπορεί να πετύχει αυτή η προσπάθεια». Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, με τελικό αποδέκτη την Τουρκία.

Κομπανί, μια πόλη στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία

Κομπανί, μια πόλη στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία

Κούρδος εκπρόσωπος από το Κομπανί δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ήδη οι τζιχαντιστές ελέγχουν απόλυτα και ένα μεγάλο μέρος της μεθοριακής γραμμής με την Τουρκία, έπειτα από τρεις εβδομάδες σφοδρών μαχών. Ειδικότερα, ο Asya Abdullah από την ηγεσία του «Ενωτικού Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος», που αντιπροσωπεύει τους Σύρους Κούρδους στο Κομπανί, είπε πως «χθες (Τετάρτη) τη νύχτα οι πολεμιστές του Χαλιφάτου κατέλαβαν ανατολικές συνοικίες της πόλης και πως προωθούνται προς το κέντρο με την ενίσχυση τεθωρακισμένων».

Οι Κούρδοι είναι εξαγριωμένοι επειδή η Τουρκία απαγορεύει τους ομοεθνείς τους να περάσουν τα σύνορα για να ενισχύσουν τις κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη, ενώ την ίδια στιγμή τεθωρακισμένα του τουρκικού στρατού παραμένουν με σβηστές μηχανές εντός του συριακού εδάφους και σε απόσταση ασφαλείας από την πολιορκούμενη πόλη.

Επικριτικός ο ευρωπαϊκός Τύπος για την Τουρκία

Ο σχολιαστής της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» αποκαλεί «επικίνδυνο παιχνίδι» την τουρκική στάση. «Η Άγκυρα δεν θέλει να αντιληφθεί ότι οι προτεραιότητες της Ουάσινγκτον έχουν μετατοπιστεί και πως η ανατροπή του προέδρου Άσαντ δεν αποτελεί πλέον πρωταρχικό στόχο» εξηγεί.

«Επίσης, με την πολιτική της η Τουρκία βάζει τους Κούρδους απέναντί της. Οι μαχητικές διαδηλώσεις στη χώρα αποτελούν μόνο πρόγευση των επερχόμενων συγκρούσεων. Δικαίως οι Κούρδοι της Τουρκίας υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να έχουν ως εταίρο κάποιον ο οποίος, τουλάχιστον έμμεσα, υποστηρίζει την ισλαμική οργάνωση και αφήνει στην τύχη τους τους Κούρδους της Συρίας» προσθέτει. Η εφημερίδα «Tagesspiegel» του Βερολίνου δίνει ιστορικές διαστάσεις στο Κομπανί, τοποθετώντας το στη λίστα των πόλεων όπου γράφτηκε η σύγχρονη ιστορία μέσα σ’ ένα λουτρό αίματος και ανείπωτου πόνου, όπως η Σρεμπρένιτσα, η Φαλούτζα και η Καμπούλ.

«Για τους τζιχαντιστές το στοίχημα είναι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μια ενιαία περιοχή στα σύνορα της νατοϊκής Τουρκίας. Για τον διεθνή συνασπισμό (είναι) η προστασία των αμάχων και η αποδυνάμωση της οργάνωσης. Στην πραγματικότητα όμως το στοίχημα είναι πιο κρίσιμο. Στην πόλη Κομπανί συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Όποιος επικρατήσει θα προωθήσει τα σχέδιά του. Τον ηττημένο τον περιμένουν δύσκολοι καιροί» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Το τουρκικό δίλημμα επιχειρεί να περιγράψει ο σχολιαστής της βρετανικής «Independent». «Η βαρβαρότητα των τζιχαντιστών προκαλεί αγανάκτηση στην πλειονότητα των Τούρκων. Από την άλλη η οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο κάνει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τη… βρόμικη δουλειά της Άγκυρας. Η οργάνωση είναι ορκισμένος εχθρός του καθεστώτος Άσαντ, το οποίο η Τουρκία θέλει να ανατρέψει. Η πτώση του Κομπανί στα χέρια των ισλαμιστών θα ήταν βαριά ήττα για τους Κούρδους που για δεκαετίες πολέμησαν και την Τουρκία» αναφέρει.

Τερματίζεται η ειρηνευτική διαδικασία με το ΡΚΚ;

Η πόλη Κομπανί, ακριβώς στη μεθοριακή γραμμή της Συρίας με την Τουρκία, έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για τους Κούρδους, αλλά και ψυχολογική. Αυτό επισημαίνει ο Γκύντερ Ζόιφερτ, εμπειρογνώμων σε θέματα Τουρκίας του Ινστιτούτου Επιστήμη και Πολιτική στο Βερολίνο, σε συνέντευξή του στην «Deutsche Welle».

«Πριν από ενάμιση χρόνο ο αρχηγός των Κούρδων στην Τουρκία, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, έκλεισε ειρήνη με την Άγκυρα. Από την άλλη εξήγγειλε ένα κοινωνικό μοντέλο συμβίωσης διαφόρων εθνοτήτων και θρησκειών στην Εγγύς Ανατολή, που στηρίζεται σε αυτό της άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας. Αυτό το μοντέλο έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί στο Κομπανί. Αυτό σημαίνει ότι για τους Κούρδους της Τουρκίας και κυρίως για τους οπαδούς του ΡΚΚ η πόλη αυτή έχει μεγάλη συμβολική σημασία ως τόπος. Εκεί εφαρμόζεται για πρώτη φορά το κοινωνικό μοντέλο του πολιτικού τους ηγέτη. Στα μάτια τους το Κομπανί συμβολίζει το μέλλον των Κούρδων στην Εγγύς Ανατολή» εξηγεί ο διεθνής αναλυτής.

«Με την πτώση της πόλης ο κουρδικός πληθυσμός της Τουρκίας θα συνέδεε και τον τερματισμό της ειρηνευτικής διαδικασίας, πολύ απλά γιατί οι Κούρδοι της χώρας δεν κάνουν καμιά διάκριση με τους ομοεθνείς τους στη Συρία» υποστηρίζει ο Γερμανός εμπειρογνώμων.

Τουρκικά τανκς παραμένουν σε θέσεις μάχης στη μεθόριο

Τουρκικά τανκς παραμένουν σε θέσεις μάχης στη μεθόριο

«Σε μεγάλο ποσοστό είναι συγγενείς τους. Στη δεκαετία του ’30 πολλοί Κούρδοι της Τουρκίας μετανάστευσαν στη Συρία. Μιλούν την ίδια γλώσσα. Το PKK, τα τελευταία 20 χρόνια, στρατολογεί νέους από το συριακό Κουρδιστάν για τον ένοπλο αγώνα του στην Τουρκία. Με λίγα λόγια, υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες και για τους Κούρδους στην Τουρκία. Γι’ αυτό, ενδεχόμενη πτώση του Κομπανί θα ισοδυναμούσε με εχθρική πράξη και διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας» προσθέτει.

Κι όλα αυτά, ενώ τα πληρώματα τουρκικών τανκ παρακολουθούν από τη μεθόριο το σφυροκόπημα της πόλης και τους τζιχαντιστές να σφίγγουν τον κλοιό τους γύρω από τους πολιορκημένους.

Πηγή:zougla.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.