Όνειρο απατηλό η απόκτηση σπιτιού στην Αυστραλία

housing

Η απόκτηση ιδιόκτητης στέγης στην Αυστραλία αγγίζει, πλέον, τα όρια του απατηλού ονείρου.

Σχεδόν τρεις στους δέκα Αυστραλούς υποχρεώνονται να κάνουν οικονομίες για να συγκεντρώσουν το ποσό της προκαταβολής στο διπλάσιο χρονικό διάστημα από ό,τι ήταν πριν τρία χρόνια.

Από έρευνα που διεξήγε η δανειοδοτική εταιρία Mortgage Choice, διαπιστώθηκε ότι οι υψηλές τιμές των σπιτιών, όχι μόνο υποχρεώνουν εκείνους που επιθυμούν ιδιόκτητη στέγη να περιμένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη προκαταβολή, αλλά να μην είναι σε θέση πλέον να αγοράσουν σπίτι στο προάστιο της προτίμησής τους.

ου συνόλου των ενδιαφερομένων για στέγη.
Το 91,5% εξ αυτών δήλωσε, ότι ο λόγος που δεν μπορούσαν πλέον να αγοράσουν σπίτι στο προάστιο της προτίμησής τους, ήταν η κατακόρυφη αύξηση των τιμών.
Ο μέσος όρος στεγαστικών δανείων ανέρχεται σήμερα στις $289.000 και οι περισσότεροι αγοραστές πρώτου σπιτιού δεν μπορούν να διαθέσουν πάνω από $300.000.
Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλά στεγαστικά επιτόκια εκμεταλλεύονται οι Αυστραλοί αυτή τη χρονική στιγμή προκειμένου να αποπληρώσουν τα δάνειά τους ενωρίτερα.
Πολλοί βρίσκονται πάνω από δύο χρόνια μπροστά, εξοικονομώντας μ’ αυτόν τον τρόπο χιλιάδες δολάρια.

Κύκλοι της μεγαλύτερης σε στεγαστικά δάνεια τράπεζας της Αυστραλίας, της Commonwealth Bank, δήλωσαν αναφορικά ότι πάνω από 76% των πελατών της εκμεταλλεύονται τα χαμηλά επιτόκια και πληρώνουν πάνω από την προκαθορισμένη δόση το μήνα.

Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των πελατών της -περίπου 0,6%- είχαν πάνω από 90 μέρες καθυστέρηση στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.