Αυστραλία:«Εξαγωγή» προσφύγων στην πεινασμένη Καμπότζη

Από την επίσκεψη Morrison στην Καμπότζη

Από την επίσκεψη Morrison στην Καμπότζη

Σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, το εγχείρημα θα κοστίσει στην Αυστραλία 40 εκ. δολάρια την προσεχή δεκαετία.

Στην Καμπότζη ταξίδεψε ο υπουργός Μετανάστευσης, Scott Morrison για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την κυβέρνηση της Πνομ Πενχ, για την εγκατάσταση προσφύγων στην ασιατική χώρα από τα κέντρα κράτησης προσφύγων εκτός Αυστραλίας.

Πριν την αναχώρησή του, ο υπουργός δήλωσε, ότι η εγκατάσταση προσφύγων στην Καμπότζη θα είναι εθελοντική και ο αριθμός των προσφύγων απεριόριστος. Απαντώντας, δε, στην κριτική οργανισμών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και πολιτικών του αντιπάλων, ότι η Καμπότζη είναι από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη και βυθισμένη στη διαφθορά, ο κ. Morrison επιμένει, ότι η γειτονική χώρα έχει σημειώσει σημαντικές προόδους.

Σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, το εγχείρημα θα κοστίσει στην Αυστραλία 40 εκ. δολάρια την προσεχή δεκαετία, επί πλέον των 70 εκ. δολαρίων που λαμβάνει η Καμπότζη από την Αυστραλία υπό μορφή βοήθειας. Η κυβέρνηση αποκρύπτει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Εικάζεται, ότι η Aυστραλία θα στείλει μέχρι χίλιους πρόσφυγες από το κέντρο του νησιού Nauru.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Morrison κατέθεσε νομοσχέδιο στη βουλή για την καθιέρωση νέου είδους βίζας για αλλοδαπούς που έχουν υποβάλει ασύλου, τη Safe Haven Enterprise Visa, η οποία θα χορηγείται σε αλλοδαπούς πρόθυμους να εργαστούν σε περιοχές της επικράτειας που υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επαναφέρει και τη βίζα προσωρινής προστασίας (Τemporary Protection Visa) για αλλοδαπούς αίτηση που διαμένουν στην Αυστραλία. Και οι δύο βίζες εξασφαλίζουν πρόσβαση των αλλοδαπών στο εθνικό σύστημα υγείας Medicare και σε κοινωνικά επιδόματα και θα ανανεώνονται ανά τριετία.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.