Aυστραλία: Δρακόντεια μέτρα και αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο

 

epjihad1

Η κυβέρνηση εξήγγειλε αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο
-Η προστασία μας θα μας κοστίσει $630 εκατ.
-Θα ελέγχονται τα τηλεφωνήματα και η διαδικτυακή δραστηριότητα όλων μας

Μπορεί η τύχη του προϋπολογισμού που εξήγγειλε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας να παραμένει μέχρι σήμερα και τρεις μήνες μετά, μετέωρη, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί την κυβέρνηση η οποία την Τρίτη αποφάσισε να στρέψει την προσοχή της στους Αυστραλούς τζιχαντιστές, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε χώρες της Μέσης Ανατολής, και να εξαγγείλει την πρόθεσή της να θεσπίσει νέα σκληρή νομοθεσία για την προστασία μας.

Τα νέα δρακόντεια μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση και τα οποία εξήγγειλαν από κοινού ο πρωθυπουργός, Tony Abbott, ο υπουργός Δικαιοσύνης, George Brandis, και η υπουργός Εξωτερικών, Julie Bishop, θα κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση σύντομα, ως συμπληρωματικό νομοσχέδιο στον υπάρχοντα αντιτρομοκρατικό νόμο, με τον τίτλο «Terrorism Foreign Fighter Bill» («Αντιτρομοκρατικός Νόμος για Τρομοκράτες που Πολεμούν στο Εξωτερικό»).

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, λόγω του μεγάλου αριθμού (περίπου 125) Αυστραλών τζιχαντιστών που αυτή τη στιγμή πολεμούν στο πλευρό των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS (Islamic State of Iraq and Syria) στο Ιράκ και τη Συρία, η κυβέρνηση θεώρησε προτεραιότητα την άμεση αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Έναυσμα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στις συγκεκριμένες εξαγγελίες έδωσαν επίσης και πρόσφατες δημόσιες εμφανίσεις Αυστραλών τζιχαντιστών, όπως αυτή του Mohamed Elomar, που καταζητείται από τις αυστραλιανές Αρχές για τρομοκρατική δράση στη Συρία.
Ο Elomar εμφανίστηκε μέσω του διαδικτύου σε βίντεο, στο οποίο καλούσε ομοϊδεάτες του στην Αυστραλία να πάρουν τα όπλα και να επιτεθούν σε υποστηρικτές του Ισραήλ. Ο Elomar έδινε επίσης οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών προκειμένου αυτοί να χρησιμοποιηθούν για τρομοκρατικές ενέργειες εντός της Αυστραλίας.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει:
– Την επιπρόσθετη χρηματοδότηση των Αρχών Ασφαλείας της χώρας, όπως το ASIO και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, με το ποσόν των $630 εκατ.
– Τη δυνατότητα οι Αρχές Ασφαλείας να συλλαμβάνουν και να ανακρίνουν όσους έχουν επισκεφθεί περιοχές που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και επιστρέφουν στην Αυστραλία.
– Τη χαλάρωση των υπαρχόντων διατάξεων έτσι ώστε οι Αρχές Ασφαλείας να μπορούν να συλλαμβάνουν άτομα που θεωρούνται ύποπτα για εμπλοκή τους σε τρομοκρατική οργάνωση ή για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης, χωρίς ένταλμα σύλληψης.
– Όσοι ταξιδεύουν σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, θα πρέπει πριν την αναχώρησή τους να αποδεικνύουν στις Αρχές για ποιο λόγο κάνουν αυτό το ταξίδι.
– Τη διεύρυνση του ορισμού για το τι καθιστά την συμπεριφορά και τις δραστηριότητες κάποιου ατόμου ως συμπεριφορά και δραστηριότητες που προάγουν την τρομοκρατία και την ανάπτυξη τρομοκρατικής δράσης.
– Και την αποθήκευση των τηλεφωνικών επικοινωνιών όλων μας και των πληροφοριών που προκύπτουν απ’ αυτές για δύο χρόνια προκειμένου τα λεγόμενα μετα-δεδομένα (metadata) να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα για έλεγχο από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΞΑΓΡΙΩΝΟΥΝ

Η ανακοίνωση του νέου νομοθετικού πλαισίου στο οποίο θα στηριχθεί ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος, εξαγρίωσε όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τους προασπιστές των προσωπικών ελευθεριών του πολίτη και την μουσουλμανική κοινότητα της Αυστραλίας.
Η εξαγγελία της κυβέρνησης ότι θα υποχρεώσει τις εταιρίες παροχής τηλεφωνίας και αυτές παροχής Ίντερνετ, να αποθηκεύουν τα μετα-δεδομένα που προκύπτουν από τις τηλεφωνικές συνομιλίες και τη διαδικτυακή δραστηριότητα όλων μας προκάλεσε τις μεγαλύτερη αντίδραση κυρίως από το κόμμα των Πρασίνων που ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει το συγκεκριμένο μέτρο όταν το νέο νομοσχέδιο θα τεθεί υπό ψήφιση στη Βουλή.

Το Εργατικό κόμμα ήταν περισσότερο φειδωλό όσον αφορά τις αντιδράσεις του και δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να σχολιάσει το συγκεκριμένο μέτρο προς το παρόν.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον χθεσινό Τύπο, αρνητικές ήταν και οι αντιδράσεις κάποιων ανεξάρτητων γερουσιαστών που θεωρούν ότι η παραχώρηση περισσότερων εξουσιών αλλά και η περαιτέρω χρηματοδότηση τους δεν επικροτείται από τους ψηφοφόρους.

Την ίδια στιγμή ο κ. Terry O’Gorman, πρόεδρος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Προστασίας των Bασικών Ελευθεριών του Πολίτη, αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως η Αυστραλία απειλείται στον βαθμό που παρουσίασε η κυβέρνηση, Αυστραλούς τζιχαντιστές και ότι η κυβέρνηση υπερβάλλει.
«Είναι μία χαρά ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο πρωθυπουργός να λένε… μα δεν θα ακούμε τι λέτε στις τηλεφωνικές σας συνομιλίες αλλά οι ειδικοί αναφέρουν ότι όσο περισσότερα μετα-δεδομένα συλλέγονται τόσο διαβρώνεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων του πολίτη και οι προσωπική του ελευθερία» είπε ο κ. O’Gorman αναφερόμενος στην εξαγγελία της κυβέρνησης για την αποθήκευση των προσωπικών μας δραστηριοτήτων τόσο μέσω τηλεφώνου όσο και στο διαδίκτυο.

Το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της εξαγγελίας του πλαισίου πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο νέος νόμος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει στις αλλαγές της παραγράφου 18C (διαβάστε άλλο σχετικό άρθρο) γιατί οι μέχρι τώρα αντιδράσεις της Μουσουλμανικής κοινότητας της χώρας, όσον αφορά τις συγκεκριμένες αλλαγές θα καθιστούσαν δύσκολη την συνεργασία της με την συγκεκριμένη κοινότητα στην εφαρμογή του νέου νόμου κατά της τρομοκρατίας. Ο κ. Abbott έκανε λόγο για μία «Αυστραλιανή Ομάδα» («Team Australia») στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες της χώρας και θα συνεργάζονται ώστε να καταπολεμηθούν αυτοί που θέλουν να φέρουν σε πέρας, σχεδιάζουν ή προωθούν τρομοκρατικές επιθέσεις εντός της Αυστραλίας.

Εντούτοις, μήνυμα ομαδικότητας που ο πρωθυπουργός ήθελε να στείλει προς πάσα κατεύθυνση «χάθηκε» στη γλώσσα που χρησιμοποίησε σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ισλαμικού Συμβουλίου της χώρας, που χθες δήλωνε ότι ο κ. Abbott προσέβαλε την μουσουλμανική κοινότητα καθώς τα λεγόμενά του υποδήλωναν ότι οι Αυστραλοί Μουσουλμάνοι, κατά κάποιο τρόπο, δεν ασπάζονται τα ιδεώδη των άλλων Αυστραλών πολιτών.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.