Αυστραλία:Μάστιγα η κατάθλιψη και στην παροικία

vmsofia1

Η Σοφία Βάτου

Μία αξιόλογη προσπάθεια από ομάδα συμπαροίκων που διοργανώνει εκδηλώσεις προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για τη στήριξη εκείνων που πάσχουν από κατάθλιψη.

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου προσπαθεί να επιτύχει μια ομάδα συμπαροίκων που διοργανώνει εκδηλώσεις ψυχαγωγίας προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για τη στήριξη εκείνων που πάσχουν από κατάθλιψη. Με την εύστοχη επωνυμία “Addicted 2 Life” («Εξαρτημένος από τη Ζωή»), κινούνται αυτές τις μέρες εντατικά για την επιτυχία της εκδήλωσης υπό το γενικό τίτλο «Πίσω στο ’80».

Την πρωτοβουλία της ίδρυσης της Επιτροπής είχε προ πέντε μηνών η γνωστή συμπάροικος, Σοφία Βάτου, κοινωνική λειτουργός του Salvation Army και κτηματομεσίτης σήμερα. Έντονα κοινωνικοποιημένη, έχει ήδη προσφέρει, στις τρεις δεκαετίες ζωής της, σ’ αυτόν τον πλανήτη πάρα πολλά στον άνθρωπο. Δουλεύοντας μεθοδικά, αποτελεσματικά επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους στα οράματα που συλλαμβάνει και έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο.
Ταξιδεύοντας συχνά στην Ελλάδα, παρακολουθεί από κοντά την εκεί κατάσταση και προσπαθεί να προσφέρει αισθητά. Πολλοί θα θυμούνται το ρόλο που έπαιξε -και κοινοποιήθηκε από αυτήν τη στήλη- για τη στήριξη, πριν ένα χρόνο, του εξωραϊσμού της πανέμορφης κωμόπολης Πλωμαρίου Λέσβου. Αποτέλεσμα, να ευοδωθούν έργα που προσέλκυσαν μεγαλύτερο αριθμό τουριστών και να τονωθεί το ηθικό των ντόπιων που έβλεπαν την κρίση να έχει φέρει τα «πάνω κάτω» στη ζωή τους.
Με το χιούμορ που τη διακρίνει, είχε ονομάσει την όλη κίνηση στήριξης «My Big Fat Greek Contribution».

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Το έργο του οργανισμού Beyondblue, που στηρίζει τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη, την ενδιέφερε, θα πει η Σοφία Βάτου, από χρόνια τώρα. Το παρακολουθούσε και το στήριζε αθόρυβα και διακριτικά. Όταν, όμως, η κατάθλιψη χτύπησε την πόρτα αγαπημένου προσώπου του στενού της περιβάλλοντος, ήλθε, όπως θα πει, σε άμεση επαφή με τον εχθρό που έπρεπε να αντιμετωπίσει.

«Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη από την κοινωνία να τους αγκαλιάσει. Να τους φροντίσει μ’ έναν τρόπο ζεστό και ανθρώπινο.
Ο οργανισμός Beyondblue επιτελεί ένα έργο που πρέπει να στηριχτεί από κάθε μέλος της κοινωνίας. Φωτίζει πτυχές που μέχρι τώρα θεωρούσαν οι περισσότεροι ταμπού. Ανοίγει πόρτες στην επιστήμη για να δεχτεί και να βοηθήσει αυτά τα άτομα που αν μείνουν στο σκοτάδι μόνο επιδείνωση της κατάστασής τους μπορούν να περιμένουν» θα πει η Σοφία Βάτου.

Ας δούμε, όμως, το πρόβλημα από επιστημονικής πλευράς και να ρίξουμε φως στα κυριότερα συμπτώματα της κατάθλιψης όπως τα έχει εντοπίσει η επιστήμη.
Στα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, παρατηρείται μεγάλη μείωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα.

Επίσης παρατηρείται καταθλιπτική διάθεση και από αυτό το σύμπτωμα πήρε την ονομασία της η διαταραχή αυτή.
Άλλο σύμπτωμα είναι η διαταραχή στον ύπνο που ενδέχεται να εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως. Για παράδειγμα, μερικοί ασθενείς δεν μπορούν να κοιμηθούν καθόλου, άλλοι κάνουν πολύ ακανόνιστο ύπνο, ξυπνούν δηλαδή πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, με κύριο χαρακτηριστικό οι ασθενείς να ξυπνούν πολύ νωρίς, όπως τέσσερις η ώρα το πρωί και να μη μπορούν να ξανακοιμηθούν.

Η κατάθλιψη προκαλεί, επίσης, απώλεια της όρεξης για φαγητό, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Ένας ασθενής 75 κιλών μπορεί, για παράδειγμα, να χάσει πάνω από 5 κιλά σ’ ένα μήνα, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις που προκαλείται το αντίθετο σύμπτωμα, δηλαδή υπερφαγία. Απώλεια του ενδιαφέροντος για σεξ είναι ένα άλλο τυπικό σύμπτωμα της κατάθλιψης, όπως είναι και η απώλεια των δυνάμεων και της ενεργητικότητας. Ο ασθενής με κατάθλιψη νιώθει σαν να τον έχουν εγκαταλείψει οι δυνάμεις του, αισθάνεται συνεχώς σχεδόν κουρασμένος, με αποτέλεσμα να μένει αδρανής για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων που πάσχουν από κατάθλιψη και εμφανίζουν συμπτώματα έντονης ανησυχίας, σαν κάτι κακό να πρόκειται να συμβεί.

Η αδυναμία συγκέντρωσης είναι ένα άλλο σύμπτωμα που παρουσιάζει ο ασθενής, μαζί με την αδυναμία λήψης αποφάσεων.
Συνήθως φαίνεται να διακατέχεται από ιδέες ενοχής, αυτο-μομφής και αναξιότητας, πιστεύοντας ότι ο ίδιος είναι υπαίτιος για την τροπή που έχει πάρει η ζωή του, η δε κατάσταση που περνάει είναι ένα είδος τιμωρίας για πράγματα που έπραξε στο παρελθόν.

Μερικές φορές αισθάνεται τόσο αβοήθητος που κατέχεται από ιδέες αυτοκτονίας.

ΜΑΣΤΙΓΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΙΚΙΑ

Κυριολεκτική μάστιγα στην παροικία υποστηρίζει ότι είναι η κατάθλιψη, η ψυχολόγος Δρ. Ελένη Καλαμπούκα, που τη βλέπει να χτυπά την πόρτα της κλινικής της για ένα τέταρτο του αιώνα: «Πρόκειται για πρόβλημα το οποίο διογκώνεται με την πάροδο του χρόνου. Γεγονός ότι προσβάλει σε μεγαλύτερο αριθμό τις γυναίκες, Ελληνίδες πρώτης γενιάς, ενώ οι άντρες έπονται.

Εκείνο το οποίο είναι εμφανές όσον αφορά τα αίτια της κατάθλιψης, είναι η σκληρή δουλειά, οι κακουχίες του παρελθόντος που έφεραν μαζί τους τα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης σ’ αυτή τη χώρα, αλλά και τα άλλα που ακολούθησαν σε πολλές περιπτώσεις, όπως είναι ένας αταίριαστος γάμος.
Υπάρχει μια τάση, αδιαφορίας για τις χαρές της ζωής, μια αποτίμηση του παρελθόντος, πολλά ερωτηματικά για το αν “άξιζε ν’ αφήσουν τον τόπο τους για μια ζωή που δεν πραγματοποίησε τα όνειρά τους”, και καταφυγή στα ψυχοφάρμακα. Βέβαια, να πούμε, με την ευκαιρία ότι τα χάπια που οι Ελληνίδες που υποφέρουν από κατάθλιψη, παίρνουν κατά κόρον, δεν θεραπεύουν. Απλώς απαλύνουν τα συμπτώματα και με την πάροδο του χρόνου ενδέχεται να έχουν και παρενέργειες».
«Πώς μπορεί λοιπόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με επιτυχία» είναι ένα ερώτημα που απαιτεί την απάντησή του. «Εξαρτάται από τα αίτια και εδώ είναι που πρέπει, μερικές φορές, να παρθούν γενναίες, όπως θα έλεγα αποφάσεις.

Ένας αταίριαστος γάμος που έχει επιβιώσει για δεκαετίες. σερνάμενος μεταξύ αδιαφορίας και κακοποίησης ψυχολογικής ή και σωματικής , ποτέ δεν είναι αργά για να διαλυθεί και πρέπει να πω ότι παρατηρούμε να γίνεται και στις μέρες μας. Η πρωτοβουλία έρχεται συνήθως από τις γυναίκες, χωρίς να λείπουν και οι άντρες που αποφασίζουν, έστω και στην τρίτη ηλικία ν’ αλλάξουν τη ζωή τους και να ζήσουν την ευτυχία μ’ έναν άλλον σύντροφο.
Οι πιο επώδυνες περιπτώσεις είναι των ζευγαριών που για οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους, εξακολουθούν να ζούνε μαζί συμβατικά.
Όσοι τολμούν το μεγάλο διάβημα, έχουν πάρει την απόφαση να ζήσουν με τον άνθρωπο που τους ταιριάζει ευτυχισμένα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους.
Το σεξουαλικό είναι ένα πρόβλημα που ψυχραίνει τις σχέσεις των ζευγαριών σε πολλές περιπτώσεις. Παρατηρείται δηλαδή το φαινόμενο οι γυναίκες μετά τα 60 να χάνουν το ενδιαφέρον για σεξουαλική συνεύρεση, ενώ οι άντρες ενδέχεται και στα 80 να είναι δραστηριοποιημένοι σ’ αυτό το θέμα».

ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ

Το πρόβλημα της κατάθλιψης, θα πει η Δρ. Καλαμπούκα, παρουσιάζεται συνήθως σε άτομα τα οποία ζουν απομονωμένα, χωρίς ενδιαφέροντα και κοινωνικές σχέσεις. Το αντίδοτο, βέβαια, είναι η κοινωνική ζωή, η ψυχαγωγία, ο έρωτας ο οποίος ζει και στα άτομα ώριμης ηλικίας. Όσο ζούμε θα πρέπει να κυνηγούμε τη χαρά. Να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν και γεμίζουν τη ζωή μας.

Το ευκολότερο, αλλά και το πλέον καταστροφικό, είναι να κλειστεί κανείς στον εαυτό του και να περνά τις ώρες του μπροστά στο «κουτί».
Ευτυχώς στην παροικία υπάρχουν οι σύλλογοι των ηλικιωμένων που διοργανώνουν πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα, εκδρομές, συγκεντρώσεις, ταξίδια που σκοπό έχουν να ψυχαγωγήσουν τα μέλη τους. Πιστεύω ότι η θετική προσέγγιση στα πράγματα βοηθά το άτομο να βρει τη χαρά στη ζωή και να νικήσει την κατάθλιψη».

Πάντα, ας μη μας διαφεύγει αυτό, έχουμε την επιλογή να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο. Ας επιλέξουμε το πρώτο που είναι εκ διαμέτρου πιο αποδοτικό.
«Πίσω στο ’80», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει η ομάδα της Σοφίας Βάτου την 23η Αυγούστου στο χωλ της Κοινότητας Oakleigh -73-81 Willesden Rd. Hughsdale-, που έχει προσφέρει το συμβούλιο με πρόεδρο τον Άγγελο Σαρδέλλη, αφιλοκερδώς, υποστηρίζοντας την εκδήλωση ποικιλοτρόπως, ενώ από τους κύριους χορηγούς είναι και η τράπεζα Delphi, δείχνοντας, για πολλοστή φορά, το κοινωνικό της πρόσωπο.

Πίσω στο ’80 λοιπόν με μουσική που έχουμε μεγαλώσει και χορέψει οι περισσότεροι από μας, τον ερχόμενο μήνα, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.