Αυστραλοί αστυνομικοί στον τόπο συντριβής της πτήσης ΜΗ17

epplane1

Οι Jerzy Dyczynski και Angela Rudhart-Dyczynski, γονείς της 25χρονης Fatima. Φώτο: AP/Nicholas Garriga

Η Αυστραλία πιέζει την Ουκρανία για ανάπτυξη ένοπλης αυστραλιανής δύναμης στην περιοχή.

Εκατό Αυστραλοί άοπλοι αστυνομικοί βρίσκονται από τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Αυστραλίας) στην πόλη Grabov, οι οποίοι μαζί με 40 άνδρες της στρατονομίας της Ολλανδίας, θα επωμιστούν το έργο φρούρησης των συντριμμιών της πτήσης MH17, αλλά και της διεθνούς ομάδας ερευνητών. που βρίσκονται στην περιοχή για να εξακριβώσουν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, κ. Julie Bishop, αναμενόταν χθες να μεταβεί στο Κίεβο με στόχο να πιέσει την ουκρανική κυβέρνηση να επιτρέψει τη μετάβαση περισσότερων, αλλά ενόπλων αυτή τη φορά, Αυστραλών αστυνομικών και στρατιωτών στην περιοχή.
Η κ. Bishop έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με τον Ουκρανό ομόλογό της, Pavlo Klimkin, για τη μετάβαση ένοπλης αυστραλιανής δύναμης στο χώρο της συντριβής του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, αλλά, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, η συμφωνία για να ισχύσει πρέπει να επικυρωθεί από το ουκρανικό Κοινοβούλιο.

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε, αρχικά, διαβεβαιώσει τόσο την Αυστραλή υπ. Εξωτερικών όσο και τον Ολλανδό ομόλογό της, Frans Timmermans, ότι η συμφωνία θα επικυρωνόταν την Παρασκευή. Καθώς αυτό δεν στάθηκε δυνατό λόγω της της κυβερνητικής κρίσης που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εν εξελίξει στην Ουκρανία, οι δύο υπ. Εξωτερικών, που αναμενόταν να μεταβούν χθες στο Κίεβο, δήλωναν ότι θα πιέσουν την ουκρανική κυβέρνηση η συμφωνία να επικυρωθεί το αργότερο την Τρίτη.
«Θα πιέσουμε η συμφωνία να επικυρωθεί την Τρίτη» δήλωνε η κ. Bishop το Σάββατο, προσθέτοντας ότι όσο τα συντρίμμια παραμένουν στην περιοχή αφρούρητα και εκτεθειμένα τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος «μόλυνσης» του χώρου όπου αυτά βρίσκονται.

Εν τω μεταξύ, 50 ακόμα Αυστραλοί αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στην Ολλανδία και στη στρατιωτική βάση στο Αϊντχόβεν, όπου και θα είναι η βάση των Αυστραλών αστυνομικών, αλλά και των ειδικών ιατροδικαστών που έχουν σταλεί από τη χώρα μας για να βοηθήσουν στο έργο αναγνώρισης των θυμάτων.

ABBOTT ΚΑΙ PUTIN ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ

Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, και ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Tony Abbott, σε τηλεφωνική συζήτηση που είχαν, συμφώνησαν στην ανάγκη διασφάλισης των κατάλληλων συνθηκών ώστε οι εμπειρογνώμονες της διεθνούς ομάδας να εργαστούν με ασφάλεια στον τόπο της συντριβής του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο κ. Abbott, ενόψει των τελευταίων εξελίξεων και λίγο μετά τα όσα συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο, δήλωσε ότι κάποιες από τις σορούς των επιβατών παραμένουν στο σημείο της τραγωδίας και ότι η αποστολή των Αυστραλών στην περιοχή είναι αποκλειστικά για ανθρωπιστικούς λόγους.
«Κατά τα φαινόμενα, υπάρχουν σοροί που δεν έχουν περισυλλεγεί από το σημείο. Και είναι το γεγονός αυτό που καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την ανάπτυξη διεθνούς αποστολής στην περιοχή» δήλωσε ο κ. Abbott, ο οποίος διευκρίνισε ότι η εμπλοκή της Αυστραλίας είναι αποκλειστικά ανθρωπιστική.
Μεταξύ των 298 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας περιλαμβάνονται 28 Αυστραλοί και εννέα μόνιμοι κάτοικοι της χώρας.
«Πρόκειται, και το υπογραμμίζω, για μια ανθρωπιστική αποστολή. Άλλοι μπορούν να εμπλακούν, αν το επιθυμούν, στόχος μας είναι να εντοπίσουμε τους νεκρούς μας και να τους επαναπατρίσουμε» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρώην αρχηγός του Αυστραλιανού Στρατού, κ. Angus Houston, ανέφερε χθες ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές μπλοκάρουν κάποια από τα σημεία που βρίσκονται συντρίμμια, καθιστώντας το έργο των εμπειρογνωμόνων, πολύ δύσκολο.

Ο κ. Angus Houston είναι ο ειδικός απεσταλμένος της Αυστραλίας για τον συντονισμό των επιχειρήσεων ανεύρεσης, αναγνώρισης και μεταφοράς των θυμάτων πίσω στην Αυστραλία, αλλά και των ερευνών για να εξακριβωθούν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος.

Παράλληλα και ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Najib Razak θα συναντηθεί με τον Ολλανδό ομόλογό του Mark Rutte αυτήν την εβδομάδα, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τους τρόπους εξασφάλισης στους εμπειρογνώμονες πλήρους πρόσβασης στον τόπο συντριβής του Boeing της Malaysia Airlines.
Ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού της Μαλαισίας, αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ολλανδία όπου θα έχει συνομιλίες σχετικά με τις συνθήκες κατάρριψης του αεροσκάφους και την ανάπτυξη 30 εμπειρογνωμόνων, που σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι απαραίτητοι για τη διενέργεια της έρευνας.
Ο κ. Najib είπε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν τον έλεγχο της περιοχής όπου συνετρίβη το αεροπλάνο, ικανοποίησαν δύο από τους όρους της συμφωνίας με την Μαλαισία (επιστροφή των σορών των θυμάτων και των «μαύρων κουτιών»), αλλά ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί πλήρης έρευνα.

ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

Εν τω μεταξύ, Αυστραλοί ήταν οι πρώτοι συγγενείς θυμάτων της τραγικής πτήσης MH 17 που κατάφεραν το Σάββατο παρά τα μπλόκα των αυτονομιστών, να επισκεφθούν τον τόπο του δυστυχήματος.

Πρόκειται για τον Jerzy και την Angela Dyczynski, γονείς της 25χρονης Fatima, που επέβαινε στη μοιραία πτήση.
«Δεν επρόκειτο να μας σταματήσει τίποτα» δήλωσε η μητέρα της Fatima, από τον χώρο του δυστυχήματος. «Μας είπαν ότι είναι επικίνδυνα, αλλά δεν μας φοβίζει αυτό, εμείς το υποσχεθήκαμε στο παιδί μας να… την επισκεφθούμε» πρόσθεσε.
Η 25χρονη Fatima, σπούδαζε μηχανικός Αεροναυτικής και ονειρευόταν μία μέρα να γίνει πιλότος. Οι γονείς της Fatima έφυγαν από την Αυστραλία λίγο μετά το τραγικό ατύχημα με προορισμό την Ολλανδία προκειμένου να δώσουν δείγματα DNA, τα οποία και θα βοηθήσουν στο έργο αναγνώρισης της κόρης τους. Την απόφασή τους να πάνε στον χώρο του δυστυχήματος, την είχαν πάρει, από την πρώτη στιγμή που έμαθαν τα τραγικά νέα, δήλωσαν οι τραγικοί γονείς.
Να αναφέρουμε ότι άρχισε και η διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων η οποία και λαμβάνει χώρα στην Ολλανδία. Το πρώτο θύμα που αναγνωρίστηκε ήταν ολλανδικής καταγωγής, αλλά το όνομά του δεν ανακοινώθηκε επίσημα. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας αναφερόταν ότι οι αρχές έχουν ήδη ειδοποιήσει τους συγγενείς του θύματος.

«Η ΡΩΣΙΑ ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ BOEING ΤΩΝ ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΩΝ»

Σε άλλη εξέλιξη η Βρετανία προέβη σε κατηγορίες κατά της Ρωσίας για ψευδείς ισχυρισμούς αναφορικά με τα αίτια συντριβής του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Σε ανακοίνωσή του, το Foreign Office αναφέρει ότι η Ρωσία έχει προβεί σε μία σειρά από αντιφατικούς ισχυρισμούς και διαψεύσεις σχετικά με τη συντριβή του αεροπλάνο, στο οποίο μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονταν και 10 Βρετανοί.

To Foreign Office είπε ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» το αεροπλάνο να κατερρίφθη από πύραυλο με τον οποίο η Μόσχα είχε προμηθεύσει τους φιλορώσους αυτονομιστές που ελέγχουν την περιοχή.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι η Βρετανία διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι φιλορώσοι αυτονομιστές της Ουκρανίας που φέρεται να κατέρριψαν το αεροσκάφος, σχεδίαζαν να διασκορπίσουν τμήματα άλλων αεροσκαφών στον τόπο της συντριβής του Boeing 777, ώστε να αποπροσανατολίσουν τους εμπειρογνώμονες.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.