Σταθερά πολυγλωσσική η Αυστραλία

imagesCAL600JK

Aυξάνεται ο αριθμός εκείνων που επιλέγουν να μιλούν μια άλλη γλώσσα πλην της αγγλικής στο σπίτι τους.

Σταθερά πολυγλωσσική φαίνεται να παραμένει η Αυστραλία και, μάλιστα, με αυξητικές τάσεις στον αριθμό εκείνων που επιλέγουν να μιλούν μια άλλη γλώσσα πλην της αγγλικής στο σπίτι τους.

Η Μελβούρνη μπορεί, πλέον, δικαίως να περηφανεύεται για την πολυγλωσσία της και που οι πάλαι ποτέ κάτοικοί της θα το έβρισκαν δύσκολο να την αναγνωρίσουν.
Σύμφωνα με ανάλυση του Fairfax Media, 200.000 περισσότεροι Μελβουρνιώτες μιλούν στο σπίτι τους μια άλλη γλώσσα -εκτός της αγγλικής- από ό,τι πριν μια δεκαετία.
Στο 6% των προαστίων της Μελβούρνης πάνω από το 50% των κατοίκων μιλούν μια άλλη γλώσσα εκτός της αγγλικής, σε επτά δε από αυτά τα προάστια η αγγλική δεν είναι η κύρια ομιλούμενη γλώσσα.

Στα τέσσερα από αυτά, Braybrook, Sunshine North, Cairnlea και Sunshine η γλώσσα που ομιλείται περισσότερο είναι η βιετναμέζικη.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στο Campbellfield, βόρεια της Μελβούρνης, 1.494 άτομα μιλούν την αραβική και 985 την αγγλική.
Περίπου το 80% των κατοίκων στην περιοχή αυτή μιλούν μια άλλη γλώσσα εκτός της αγγλικής στο σπίτι, ποσοστό που συμβαίνει να είναι το υψηλότερο στη Βικτώρια.
Στο γειτονικό Dallas και στο Meadow Heights η γλώσσα που υπερισχύει είναι η τουρκική, ενώ παρεμφερείς διάλεκτοι ομιλούνται σε μεγάλη έκταση, με το ένα έκτο του πληθυσμού και στα δύο προάστια να μιλούν την αραβική.

Εκείνο που παρατηρείται είναι ότι, ενώ πολλοί ενήλικες νεοφερμένοι δεν μιλούν την αγγλική, τα παιδιά τους εξοικειώνονται εύκολα με την αγγλική και πολύ συχνά μιλούν άνετα και τις δύο γλώσσες, τη μητρική και την ντόπια.

Ας σημειωθεί ότι η αραβική είναι είναι η έκτη, κατά σειρά, περισσότερο ομιλούμενη γλώσσα στη Μελβούρνη, μετά την ελληνική, την ιταλική, την κινέζικη, τη βιετναμέζικη και την καντονέζικη.

Ο ερευνητής πληθυσμιακών τάσεων, Bob Birrell, από το Monash University, εκτιμά ότι οικονομικά κίνητρα ενδέχεται να συντείνουν στη συγκέντρωση ορισμένων εθνοτικών ομάδων σε συγκεκριμένες περιοχές.

«Καθώς ο πληθυσμός της Μελβούρνης αυξάνεται αλματωδώς και οι τιμές των σπιτιών σημειώνουν ανοδικές τάσεις, οι χαμηλοεισοδηματίες και οι νεομετανάστες, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να κατοικήσουν σε περιοχές χαμηλού σχετικά κόστους κυρίως στα εξωτερικά προάστια.
Στις τάσεις αυτές συντείνει, επίσης, το γεγονός ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνεται.

Ο ίδιος θα προσθέσει ότι η συγκέντρωση συγκεκριμένων εθνοτικών ομάδων οφείλεται και σε πολιτιστικούς παράγοντες.

Υπάρχουν, βέβαια, οι περιπτώσεις που πάρα πολλοί, εθνοτικής καταγωγής, τη μέρα μιλούν αγγλικά στη δουλειά και το βράδυ τη μητρική τους γλώσσα στο σπίτι.
Στην ελληνική παροικία είναι γνωστό το φαινόμενο τα παιδιά τρίτης και δεύτερης γενιάς να μιλούν αγγλικά στους γονείς και ελληνικά στους παππούδες και γιαγιάδες.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.