40 χρόνια κατοχή

cyp

Από την πορεία στην Μελβούρνη

«Όλοι Μαζί Ενωμένοι για την Κύπρο μας» το μήνυμα της Σ.Ε.Κ.Α. για τις επερχόμενες εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας.

Πάνε 40 χρόνια από τότε που η Τουρκία παραβιάζοντας κάθε ίχνος διεθνούς δικαίου εισέβαλε στο νησί της Αφροδίτης.
Για άλλη μία φορά, φέτος η ομογένεια της Αυστραλίας θα ενώσει τη φωνή της με τη φωνή όλων των όπου γης Ελλήνων και προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητα εθνικότητας, απαιτώντας να διορθωθεί μία από τις καταφανέστατες αδικίες και παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου που έχουν διαπραχθεί στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.

Οι προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις μνήμης στη Μελβούρνη, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (Σ.Ε.Κ.Α.), κορυφώνονται, ενώ, παράλληλα, η οργανωτική επιτροπή καλεί την ομογένεια να δώσει έντονο το παρών σ’ αυτές.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο «Νέος Κόσμος» θα κυκλοφορήσει ειδική ένθετη έκδοση, στην οποία και θα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις εκδηλώσεις της Σ.Ε.Κ.Α., ενώ θα περιέχει και ιστορίες συμπαροίκων μας κυπριακής καταγωγής που βίωσαν τις μαύρες εκείνες μέρες του 1974 και κατέληξαν πρόσφυγες στην Αυστραλία.
Η έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης θα γίνει την Πέμπτη, 17 Ιουλίου, με ειρηνική διαμαρτυρία έξω από το Τούρκικο Προξενείο στη Μελβούρνη, όπου θα επιδοθεί Ψήφισμα για την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από τη μεγαλόνησο και τη λήξη της κατοχής.

Την Παρασκευή, 18 Ιουλίου θα λάβει χώρα η καθιερωμένη «Ανθρώπινη Αλυσίδα» έξω από την βουλή της Βικτώριας, ενώ στην συνέχεια και στο κτίριο της Κυπριακής Κοινότητας θα ακολουθήσει το «Δείπνο Λιτότητας».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή, 20 Ιουλίου, ημέρα που σηματοδοτεί και τη μαύρη επέτειο των 40 χρόνων από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, αλλά και τη 40χρονη κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.
Μετά το μνημόσυνο πεσόντων στον ιερό ναό Αγίου Ευσταθίου, θα ακολουθήσει η καθιερωμένη πορεία διαμαρτυρίας στην ελληνική «γωνιά» στο κέντρο της Μελβούρνης, η οποία και θα αρχίσει στις 1.00 το μεσημέρι.

Στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εκπροσωπήσει φέτος ο κ. Παναγιώτης Αντωνίου, διευθυντής του Γραφείου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.