Λεονταρισμοί της Αυστραλής ΥΠΕΞ κατά της Κίνας

j bishop

«Η Κίνα δεν σέβεται τους αδύναμους» καταγγέλλει η Julie Bishop.

Η Αυστραλία θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Κίνα για να προασπιστεί την ειρήνη, τις φιλελεύθερες αξίες και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου είπε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Julie Bishop, σηματοδοτώντας μία διαφορετική -σε σχέση με αυτήν της προηγούμενης κυβέρνησης, προσέγγιση-, στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η κ. Bishop, σε δηλώσεις της λίγο μετά την αμοιβαία δέσμευση Αυστραλίας-Ιαπωνίας για τη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών -κίνηση για την οποία εκφράζονταν φόβοι ότι θα ενοχληθεί η Κίνα-, είπε χαρακτηριστικά ότι «η Κίνα δεν σέβεται τους αδύναμους» και ότι η ίδια είναι πεπεισμένη ότι είναι καλύτερο να είναι κάποιος ειλικρινής όσον αφορά τις απόψεις του για την Κίνα γιατί υπάρχει κίνδυνος παρεξήγησης και αυτό είναι χειρότερο.
Η κ. Bishop αναφέρθηκε στο περιστατικό του περασμένου Νοεμβρίου όταν η ίδια αντιτάχθηκε στην απόφαση της Κίνας να δημιουργήσει την λεγόμενη Ζώνη Αέρος πάνω από την Ανατολική Σινική Θάλασσα. Η Κίνα, σε μία μονομερή κίνηση τότε, έθεσε ως όρο ότι όλα τα αεροπλάνα που εισέρχονταν στη συγκεκριμένη ζώνη ήταν υποχρεωμένα να δίνουν αναφορά για την χώρα προέλευσής τους, να έχουν συνεχή επικοινωνία με τις κινεζικές Αρχές και να δίνουν λεπτομέρειες για το σχέδιο πτήσης τους.

Τότε η κ. Bishop είπε ξεκάθαρα ότι η Αυστραλία δεν πρόκειται να εισακούσει τις απαιτήσεις της Κίνας, γεγονός που είχε ως συνέπεια μία ιδιαίτερα εχθρική στάση εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας προς την Αυστραλή ομόλογό του.

«Αυτοί που πιστεύουν ότι η Αυστραλία πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα οικονομικά της συμφέροντα και στις γεωστρατηγικές της συμμαχίες κάνουν λάθος» είπε η κ. Bishop αναφερόμενη στην απόφασή της να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο η Αυστραλία αντιμετώπιζε την Κίνα μέχρι σήμερα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για πολλά χρόνια τώρα πρωθυπουργοί και υπ. Εξωτερικών της Αυστραλίας κρατούσαν μία ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση απέναντι στον «Κόκκινο Γίγαντα», και αυτό γιατί δεν ήθελαν να ενοχλήσουν τη γείτονα χώρα, η οποία και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Αυστραλίας.

O ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, BOB CARR, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ

Και ενώ η κ. Bishop προσπαθεί να δώσει στη γείτονα χώρα το μήνυμα ότι η Αυστραλία θα χαράξει τη… δική της πορεία, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Bob Carr, σε δηλώσεις του την Πέμπτη το βράδυ στην εκπομπή του εθνικού δικτύου ABC, Lateline, προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι αν τελικά υπογράψει στρατιωτική συμμαχία με την Ιαπωνία, θα χάσει και την ουδετερότητα που μέχρι τώρα έχει επιδείξει η Αυστραλία όσον αφορά τις διεκδικήσεις τόσο εκ μέρους της Κίνας όσο και εκ μέρους της Ιαπωνίας στην αμφιλεγόμενη περιοχή της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας.

«Ο κ. Άμποτ θα πρέπει να ερευνήσει πολύ καλά την προοπτική υπογραφής συμφώνου ασφαλείας , παρόμοιου με αυτού που έχουμε με τις ΗΠΑ, με την Ιαπωνία. Το Σύμφωνο Ασφαλείας που έχουμε με τις ΗΠΑ δεσμεύει την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία ή τις ΗΠΑ αυτόνομα αν χρειαστεί, να συνεργαστούν για την άμυνα των χωρών που προσυπογράφουν το σύμφωνο. Αν υπογράψουμε ένα παρόμοιο Σύμφωνο Ασφαλείας και έχω υπόψη μου ότι υπάρχει ήδη ένα προσχέδιο που επιβάλλει στην Αυστραλία τις ίδιες υποχρεώσεις που έχει στη συμφωνία ANZUS, τότε αν προκύψει μία σύρραξη μεταξύ Κίνας-Ιαπωνίας θα είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε την Ιαπωνία και να στραφούμε κατά της Κίνας» δήλωσε ο κ. Carr.

Πρόσθεσε, δε, ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι προς το συμφέρον της Αυστραλίας και αν ο πρωθυπουργός προτίθεται να υπογράψει μία τέτοια συμφωνία με την Ιαπωνία θα πρέπει να ερωτηθεί πρώτα ο αυστραλιανός λαός.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.