Ψηφοφόροι του Συνασπισμού εγκαταλείπουν τον Άμποτ

ep

Περισσότεροι ψηφοφόροι προτιμούν πλέον τον αρχηγό της αντιπολίτευσης (αριστερά) για πρωθυπουργό απ’ ότι τον κ. Abbott

Ακόμα και στην Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας που εκλέγεται ο Τόνι Άμποτ περισσότεροι ψηφοφόροι προτιμούν πλέον τον αρχηγό της αντιπολίτευσης για πρωθυπουργό.

Ψηφοφόροι από τις Πολιτείες του Κουίνσλαντ και της Δυτικής Αυστραλίας -που παραδοσιακά αποτελούσαν τα προπύργια των Συντηρητικών στράφηκαν εναντίον της κυβέρνησης Άμποτ λόγω του προϋπολογισμού.

Ακόμα και στην Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας που εκλέγεται ο Τόνι Άμποτ περισσότεροι ψηφοφόροι προτιμούν πλέον τον αρχηγό της αντιπολίτευσης για πρωθυπουργό, ενώ το Συνασπισμό εγκαταλείπουν οι γυναίκες και οι ψηφοφόροι άνω των 35 ετών.

Παρ’ όλα αυτά, οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του Κουίνσλαντ και της Δυτικής Αυστραλίας που εγκατέλειψαν τον Συνασπισμό μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, δεν στράφηκαν προς το Εργατικό Κόμμα, αλλά κυρίως προς τους Πράσινους και τα άλλα μικρότερα κόμματα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το άθροισμα των ψηφοφόρων των Πράσινων και των υπόλοιπων μικρών κομμάτων στις δύο πιο πάνω Πολιτείες είναι μεγαλύτερο από αυτό που έλαβε το Εργατικό Κόμμα στην τελευταία σφυγμομέτρηση που διεξήγαγε ο γνωστός οργανισμός Newspoll για λογαριασμό της εφημερίδας «The Australian».
Στο μεταξύ, σε υποχώρηση βρίσκεται σε όλες τις Πολιτείες και το ποσοστό των ψηφοφόρων που μέχρι τώρα προτιμούσαν τον Τόνι Άμποτ για την πρωθυπουργία, ενώ και σε αυτή την περίπτωση οι δυσαρεστημένοι δεν στράφηκαν προς τον Μπιλ Σόρτεν οι επιδόσεις του οποίου ποικίλουν από Πολιτεία σε Πολιτεία.
Από την άλλη πλευρά συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις σε ολόκληρη τη χώρα κατά του προϋπολογισμού με την οργάνωση συλλαλητηρίων και άλλων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να προσεταιριστεί ορισμένους από τους νεοεκλεγέντες Γερουσιαστές προκειμένου να περάσει ορισμένα νομοσχέδια όπως για παράδειγμα αυτό που θα ανακαλέσει το φόρο ρύπανσης που ήταν και η κυριότερη προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης του Τόνι Άμποτ.
Μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στις 13 Μαΐου το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχθηκε ο συντηρητικός Συνασπισμός ήταν στη Δυτική Αυστραλία, που το πoσοστό που έλαβε στην σφυγμομέτρηση του Newspoll που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο, δεν ξεπέρασε το 40%, ενώ στις ομοσπονδιακές εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη ήταν κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο.

Στην ίδια Πολιτεία η δημοτικότητα του πρωθυπουργού υποχώρησε κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες.
Στο Κουίνσλαντ το ποσοστό του Συνασπισμού μειώθηκε από το 41% που είχε πάρει στις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη στο 37%, ενώ καθίζηση υπέστη και η δημοτικότητα του πρωθυπουργού.

Όπως προαναφέραμε οι ψηφοφόροι των δύο πιο πάνω Πολιτειών στράφηκαν στους Πράσινους, τους ανεξάρτητους και τα άλλα μικρά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος του Κλάιβ Παλμερ.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.