Αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ για δηλώσεις Σαμαρά

samaras

Περί μη ύπαρξης μακεδονικής γλώσσας.

Έντονες αντιδράσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στην ΠΓΔΜ προκάλεσε δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ότι δεν υπάρχει «μακεδονική» γλώσσα και ότι αυτή αποτελεί «επινόηση των κομμουνιστών». Τις δηλώσεις έκανε ο κ. Σαμαράς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής της πΓΔΜ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι (προέρχεται από το κυβερνών κόμμα, VMRO-DPMNE) ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Σαμαράς, με την αναφορά του αυτή αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν μπορεί να επιλύσει την διαφορά» μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος, «αλλά ως δημιουργός ο ίδιος του προβλήματος αυτού θα κάνει τα πάντα για να μην βρεθεί λύση».

«Η δήλωση του κ. Σαμαρά μοιάζει με δήλωση πολιτικού του 19ου αιώνα που δεν μπορεί να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων… Σχετικά με τα περί μη ύπαρξης μακεδονικής γλώσσας, τον προτρέπουμε, εφόσον έχει χρόνο στη διάθεσή του, να επισκεφθεί για μία εβδομάδα τη Φλώρινα, την Έδεσσα και τα χωριά της Καστοριάς για να διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα διατηρείται και ομιλείται από την μακεδονική μειονότητα η μακεδονική γλώσσα» συμπλήρωσε ο κ. Μιλόσοσκι.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, την Τετάρτη, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mάρτιν Σουλτς σχετικά με τον απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας, δέχτηκε ερώτηση από δημοσιογράφο της πΓΔΜ, σχετικά με το πώς μπορεί να προχωρήσει η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, το οποίο αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ.

Ο δημοσιογράφος παρουσιάστηκε ως «ανταποκριτής διάφορων μέσων ενημέρωσης στην μακεδονική γλώσσα».
«Δεν ήξερα, πρώτα απ΄όλα, ότι η “μακεδονική” γλώσσα υπήρχε» σημείωσε αρχικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο δημοσιογράφος αντέδρασε λέγοντας: «Συγγνώμη, επιτρέψτε μου να πω ότι η μακεδονική γλώσσα υπάρχει, αναγνωρίζεται από σειρά μελετών αναγνωρισμένων γλωσσολόγων. Δεν είναι μια γλώσσα που επινοήθηκε, ομιλείται από τη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, η οποία δεν αναγνωρίζεται επίσημα από το ελληνικό κράτος, ένα “ντοκουμέντο” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωμωσαϊκό (Euro-mosaique), το επιβεβαιώνει επίσης, το οποίο είχε συνταχθεί τη δεκαετία 1990».

Ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Υπάρχουν τόσα πράγματα που επινόησαν τότε οι ίδιοι οι κομμουνιστές. Δεν πρέπει να μιλήσω γι’ αυτά, αυτή τη στιγμή. Αλλά αφορούν την εποχή, την περίοδο εκείνη».

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΤΕΨΗ

Για ακραίες, ανιστόρητες, απαράδεκτες και λαϊκίστικες κορώνες, που κρατούν άλλωστε τα Σκόπια εκτός Ευρώπης και εκτός ΝΑΤΟ, μίλησε η Σοφία Βούλτεψη σχολιάζοντας δηλώσεις Σκοπιανού αξιωματούχου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι μια σλαβικής προέλευσης και κατασκευής γλώσσα δεν μπορεί ποτέ να αποκαλείται «μακεδονική» και ανέφερε ότι οι δηλώσεις τού αντιπροέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ και πρώην υπουργού των Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι, σχετικά με το σχόλιο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου της Προεδρίας στο Στρασβούργο, περί ανυπαρξίας λεγόμενης «μακεδονικής γλώσσας» συνοδεύτηκαν από μια επιπλέον πρόκληση.
Η κ. Βούλτεψη ανέφερε επ’ αυτού ότι ο κ. Μιλοσόσκι όχι μόνον επέμεινε ότι υπάρχει «μακεδονική γλώσσα» αλλά έφθασε στο σημείο να… προτρέψει τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τις περιοχές της Φλώρινας, της Έδεσσας και της Καστοριάς, «για να διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα διατηρείται και ομιλείται από τη μακεδονική μειονότητα η μακεδονική γλώσσα».

«Επομένως, κατά τον κ. Μιλοσόσκι εκτός από “μακεδονική γλώσσα” υπάρχει και …”μακεδονική μειονότητα”. Και αυτό καθιστά τη θέση της χώρας του ακόμη πιο δυσχερή» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Πηγή: Νέος Κόσμος

One response to “Αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ για δηλώσεις Σαμαρά

  1. You ought to be a part of a contest for one of
    the highest quality blogs on the web. I’m going to highly
    recommend this website!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.