Αυστραλία: Θηλιά το Μπάτζετ στο λαιμό της κυβέρνησης Abbott

ton

Βρόγχος στο λαιμό της κυβέρνησης Abbott ο προϋπολογισμός της για το οικονομικό έτος 2014-2015.

Έξι εβδομάδες μετά την κατάθεση του πρώτου προϋπολογισμού της, η κυβέρνηση αδυνατεί να πείσει το εκλογικό σώμα, ότι είναι «δίκαιος» και η «ενδεδειγμένη λύση» στα κρίσιμα δημοσιονομικά προβλήματα που, κατά τους ισχυρισμούς της, παρέλαβε από τις Εργατικές κυβερνήσεις Gillard και Rudd.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Newpoll για την εφημερίδα The Australian, καταγράφει νέα πτώση της ψήφου της κυβέρνησης και απόρριψη του πρωθυπουργού από τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων.

Στην ερώτηση πρόθεσης ψήφου, το 35% ψηφίζει Συνασπισμό (κατά 1% λιγότεροι από αυτούς που ψήφιζαν τα συντηρητικά κόμματα πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού και κατά 3,6% λιγότεροι από αυτούς που ψήφισαν Συνασπισμό στις εθνικές εκλογές του 2010), το 37% ψηφίζει Εργατικό Κόμμα (κατά 1% λιγότεροι από αυτούς που ψήφισαν Εργατικό Κόμμα πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού, αλλά κατά 4% περισσότεροι από αυτούς που ψήφισαν Εργατικό Κόμμα τον παρελθόντα Σεπτέμβριο), το 13% ψηφίζει Πράσινους (κατά 2,3% περισσότεροι από αυτούς που ψήφισαν Πράσινους πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού και κατά 4,3% περισσότεροι από αυτούς που ψήφισαν Πράσινους το 2010) και το 15% ψηφίζει μικρά κόμματα και ανεξάρτητους.

Κατά τη δημοσκόπηση, ο «αντιλαϊκός» προϋπολογισμός ενισχύει, κυρίως, τους Πράσινους και τα μικρά πολιτικά κόμματα. Το Εργατικό Κόμμα δεν έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει την οργή του μέσου πολίτη για το σκληρό προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Οι ψήφοι που χάνει συνεχώς η κυβέρνηση διαχέονται στα μικρά πολιτικά κόμματα και τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους. Η ψήφος του κόμματος του Clive Palmer, Clive Palmer United Party (PUP) κυμαίνεται στο 3%.
Η ψαλίδα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ανοίγει περισσότερο στη δεύτερη κατανομή, όπου το Εργατικό Κόμμα ξεφεύγει μπροστά κατά δέκα μονάδες. Μετά τη διανομή των σταυρών δεύτερης προτίμησης των ψηφοφόρων των άλλων πολιτικών κομμάτων, το Εργατικό Κόμμα λαμβάνει 55% των ψήφων έναντι 445% του Συνασπισμού, δηλαδή σχηματίζει κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία.

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων απορρίπτουν και το έργο του πρωθυπουργού, Tony Abbott. Στην ερώτηση «είστε ικανοποιημένος ή δυσαρεστημένος από τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός», το 31% δηλώνει «ικανοποιημένο», το 62% «δυσαρεστημένο» ενώ το 7% «δεν γνωρίζει/δεν απαντά». Οι αριθμοί δείχνουν, ότι διπλάσιος αριθμός ψηφοφόρων αποδοκιμάζει το έργο του Τοny Αbbott από αυτούς που επιδοκιμάζουν την πολιτική και τις επιλογές του πρωθυπουργού.
Σταθερό (34%) παραμένει το ποσοστό των ψηφοφόρων που επιδοκιμάζουν το έργο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Bill Shorten, ενώ το 41% αποδοκιμάζει το έργο του και 25% δεν γνωρίζει/δεν απαντά. Οι επιτελικοί του Εργατικού Κόμματος εξακολουθούν να ανησυχούν για το γεγονός, ότι ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους δεν έχει γνώμη για τον αρχηγό της αντιπολίτευσης.

Παρά ταύτα, η πλειοψηφία (44%) των ερωτηθέντων κρίνει τον κ. Shorten «καταλληλότερο» πρωθυπουργό. Στην ερώτηση, «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο» για πρωθυπουργό, τον Tony Αbbott ή τον Bill Shorten», το 44% απαντά τον Bill Shorten ενώ το 22% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Στην κυβέρνηση οι υποστηρικτές του κ. Abbott ενισχύουν τη γραμμή προστασίας του από τον Malcolm Turnbull, δημοφιλέστερο δελφίνο για τη αρχηγία του Λίμπεραλ Πάρτι. Ο στενός κύκλος του πρωθυπουργού εργάζεται εντατικά για την προβολή του προϋπολογισμού με αυξημένη έμφαση στην άμβλυνση των κακών εντυπώσεων, που δημιουργεί στο λαό η δημόσια αμφισβήτηση από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού βασικών στοιχείων της κυβερνητικής πολιτικής.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.