Από το «Πατρίς» στο ξενοδοχειακό Ελ Ντοράντο!

cha

Ο Μιχάλης Χανδρής

Πίστευε ότι επρόκειτο για ένα ακόμη disaster story, καθώς η έλλειψη στήριξης από πλευράς της Πολιτείας μιας αγοράς που άνοιξαν και θριάμβευσαν Έλληνες εφοπλιστές, τους… έριχνε στα βράχια.

Άλλοι πάλι μίλησαν για το τέλος του ονείρου, που είχε ξεκινήσει ο παππούς Γιάννης Χανδρής το 1915 με ένα μόλις πλοίο, το θρυλικό «Δημήτριος» και έφτασε το 1976 να ελέγχει το μεγαλύτερο στόλο κρουαζιερόπλοιων ανά τον κόσμο. Δεκατρία «κοσμήματα» των θαλασσών, αριθμός ρεκόρ για την εποχή, μετέφεραν 500.000 επιβάτες το χρόνο, όταν άλλες εταιρείες υπερδυνάμεις, όπως η P & O Union και η Castle είχαν λιγότερα πλοία και μικρότερη επιβατική κίνηση.

Ο όμιλος Χανδρή ελέγχει 31 πλοία, διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες και πολλές συμμετοχές σε εταιρείες του εξωτερικού
Επτά χρόνια μετά όμως, αποδεικνύεται πως η κίνηση απεμπλοκής από την κρουαζιέρα των τριών αδελφών και παιδιών του Μίμη Χανδρή, Τζον, Μιχάλη και Ευγενίας, ήταν μάλλον σοφή. Διορατικοί και «μυημένοι» στα μυστικά του επιχειρείν, δίπλα στον πατέρα τους και τον θείο τους Αντώνη μεγαλουργούν, όχι μόνο στη ναυτιλία, όπου έχουν στραφεί στα φορτηγά πλοία και τα δεξαμενόπλοια, ελέγχοντας 31 τον αριθμό, αλλά και με «χρυσοφόρες» επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο και στο real estate σε Ελλάδα και εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι η «αυτοκρατορία» των 600 εκατ. στερλινών -τόσο εκτιμάται η περιουσία τους- πριν από μια διετία ήταν η αιτία, που το όνομα τους φιγούραρε ανάμεσα σε εκείνα της λίστας Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Η οικονομική κρίση, που ξεκίνησε το 2008 δεν τους αφήνει ωστόσο ανεπηρέαστους. Ο κύκλος εργασιών των τεσσάρων ξενοδοχειακών μονάδων, που ελέγχουν αρχίζει να υποχωρεί, ενώ και στη ναυτιλία, απρόοπτοι παράγοντες, όπως η εμπλοκή με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δημιουργεί σκοπέλους.

ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Αν και «διασκορπισμένοι» σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο Τζον, ο Μιχάλης και η Ευγενία Χανδρή δεν χώρισαν στιγμή τους επαγγελματικούς τους δρόμους υπό το… άγρυπνο βλέμμα της μαμάς Μυρτώς.

Ο Τζον, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου μαζί με τη σύζυγό του Τίνα Κουμάνταρου, της επίσης γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, μαζί με τον Μιχάλη όμως, δραστηριοποιούνται περισσότερο στη ναυτιλία. Ελέγχουν τη ναυτιλιακή εταιρεία με φορτηγά πλοία «Michael & John Chandris», με έδρα την Ελλάδα, ενώ ο Τζον είναι και πρόεδρος του ναυλομεσιτικού οίκου Chandris στο Λονδίνο.

Με εξαιρετικές ικανότητες και οι δυο τους, όταν τη δεκαετία του ’80 ανέλαβαν τα ηνία των εταιρειών, που κληρονόμησαν από τον πατέρα τους Μίμη και τον θείο Αντώνη (ο οποίος δεν είχε απογόνους) ήξεραν ότι το φορτίο του ονόματός τους και της ιστορίας τους ήταν «βαρύ» και έπρεπε να ανταποκριθούν σε αυτό.
Το χιώτικο ταμπεραμέντο όμως, που «άνδρωσε» γενιές και γενιές Ελλήνων εφοπλιστών δεν τους… εγκατέλειψε. Έτσι, όχι μόνο διατήρησαν τα κεκτημένα στην ποντοπόρο και επιβατηγό ναυτιλία, αλλά και αξιοποίησαν ευκαιρίες, που τους δόθηκαν για να επεκταθούν ακόμη περισσότερο.

Με έναν στόλο 31 πλοίων θεωρούνται από τους ισχυρότερους εφοπλιστές, ενώ ήταν από τους πρώτους που αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν και στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου διά θαλάσσης, ναυπηγώντας LNG Carries, όταν ανακοινώθηκε ότι θα κατασκευαστεί ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Όμως, η καθυστέρηση έναρξης των σχετικών εργασιών προκάλεσε απώλειες και στον όμιλό τους, αφού το επενδυτικό τους σχέδιο δεν τους… έβγαινε σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους, όμως, δεν απώλεσαν την ψυχραιμία τους. Αντιθέτως, κλείνουν ένα από τα μεγαλύτερα deals, με τον όμιλο της BG για τη διαχείριση LNG Carries, τα οποία εξυπηρετούν την αγορά της Αιγύπτου, τα αποθέματα της οποίας σε φυσικό αέριο ανέρχονται σε 62 τρισ. πόδια. Οι πρόσφατες αναταραχές στη χώρα του Φαραώ όμως, αλλά και η ακυβερνησία που επικρατεί μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, τους έχει θέσει σε επιφυλακή για τη μελλοντική δραστηριοποίησή τους στην περιοχή.

Την ικανότητά τους να «οσφρίζονται» τα deals, όσοι γνωρίζουν καλά την οικογένεια, την έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους, οι οποίοι και εκείνοι σε μια περίοδο που το μεταναστευτικό κύμα των Ελλήνων προς Αμερική και Αυστραλία, ήταν μεγάλο τη δεκαετία του ’60, ίδρυσαν τις εταιρείες «Γραμμές Αμερικής – Αυστραλίας» για τη μαζική μεταφορά τους με υπερωκεάνια αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ

Μπορεί η δυναστεία Χανδρή να έχει παράδοση κυρίως στη θάλασσα, όμως, εδώ και 37 χρόνια θεωρείται από τον επιχειρηματικό κόσμο υπερδύναμη και στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ελέγχει τέσσερις υπερσύγχρονες και πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες στην Αθήνα, την Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη και την ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη Χίο, όπου διατηρούν κι ένα από τα ωραιότερα αρχοντικά. Πρόκειται για τα «Metropolitan Hotel Athens» δέκα μόλις λεπτά από την πλατεία Συντάγματος «Corfu & Dassia Hotel», «Chios Chandris» και «Met Hotel».

Το τελευταίο, μια επένδυση 65 εκατ. ευρώ, αποτελεί το πιο πρόσφατο απόκτημα του ομίλου, το οποίο εγκαινιάστηκε στη συμπρωτεύουσα πριν από έναν χρόνο περίπου από την Ευγενία Χανδρή και τον αδελφό της, Τζον, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου. Είναι 5άστερη μονάδα, που έχει χτιστεί στα πρότυπα ξενοδοχείων της Ισπανίας.

Η Ευγενία είναι εκείνη που έχει πάρει στα χέρια της τα ξενοδοχεία στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και μέσα σε δέκα χρόνια κατόρθωσε να τα κάνει σήμα κατατεθέν, ενώ με τη σύμφωνη γνώμη των αδελφών της και μετόχων ταυτόχρονα, απέκτησαν συμμετοχές σε τουριστικές επιχειρήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Τα τελευταία χρόνια η «σιδηρά κυρία» των ξενοδοχείων έχει επενδύσει περί τα 120 εκατ. ευρώ στο συγκεκριμένο τομέα. Το πρώην «Ξενία» στις Σπέτσες θα αποτελέσει το επόμενο συγκρότημα του ομίλου, ενώ εντός του έτους θα ξεκινήσει και η ριζική ανακαίνιση του Metropolitan Athens.

Το επενδυτικό αυτό άνοιγμα σε συνδυασμό με την πτώση της τουριστικής κίνησης, ακούγεται στην αγορά πως είναι η αιτία για τη μείωση του κύκλου εργασιών στα 22,18 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο και τη διεύρυνση των ζημιών στα 5 εκατ. ευρώ περίπου.
Στην οικογένεια Χανδρή ανήκει επίσης και το 50% της εταιρείας ακινήτων London & Cambridge Properties, που αναζητά ευκαιρίες στο real estate.

ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΑΡΤΙ ΣΤΗ ΧΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Στην οικογένεια Χανδρή ανήκε εδώ και χρόνια το θρυλικό ιπποφορβείο στο χωριό Λαζαρίνα Τρικάλων. Για την εταιρεία Ιπποτούρ, της οποίας τα ηνία έχει η Αλεξάνδρα Χανδρή, η εκτροφή καθαρόαιμων αλόγων για τον ιππόδρομο σε μια κατάφυτη έκταση 700 στρεμμάτων, αποτελούσε την κύρια δραστηριότητά της για πολύ καιρό. Όμως, η οικονομική κρίση από τη μια και η αδυναμία πλήρους ελέγχου των ιπποδρομιών σήμερα οδήγησαν το θρυλικό ιπποφορβείο σε «λουκέτο» και τη στροφή της εταιρείας σε άλλες δραστηριότητες, όπως εκείνες των τροφίμων και κυρίως της καλλιέργειας και εμπορίας μανιταριών με το brand «Λαζαρίνα».
Τα αδέλφια Τζον, Μιχάλης και Ευγενία Χανδρή γνωρίζουν ότι αυτό αποτελεί πλήγμα για το γόητρό τους, όμως, θεωρούν πως ήταν κάτι αναπόφευκτο, αφού δεν υπήρχε προοπτική για βελτίωση του κλίματος.

Παρά τα όποια προβλήματα ωστόσο, η οικογένεια Χανδρή δεν κρύβει την αδυναμία της στην καλή ζωή. Θρυλικά είναι τα ελληνικά γλέντια, που κάνουν στο πατρικό τους στη Χίο, όταν ανοίγουν την έπαυλη για λίγους και εκλεκτούς φίλους, όπως ο Γιάννης Πλουμής, η Ειρήνη Νταϊφά κ.ά., ενώ πλέον το έχουν καθιερώσει ως event κάθε Δεκαπενταύγουστο.

Το ίδιο παροιμιώδη είναι και τα πάρτι του Τζον Γουλανδρή στην επιβλητική έπαυλη στην Eaton Square στο Λονδίνο, ένα οίκημα με 20 δωμάτια που απλώνεται σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Πολλές φορές εκεί τον επισκέπτονται και η αδελφή του Ευγενία με τα τρία της παιδιά, Αναστασία, Μυρτώ και Φίλιππο, αλλά και ο αδελφός του Μιχάλης με την αγαπημένη του Μ. Τραυλού της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας.

Παρ’ ότι το lifestyle αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, δεν ξεχνούν ποτέ τη συμβουλή του πατέρα τους, Γιάννη, όταν τους έλεγε: «θα συμπεριφέρεστε με τον ίδιο τρόπο, είτε απευθύνεστε σε κάποιον υπάλληλό σας, είτε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό». Δεν είναι τυχαίο ότι όταν τα παιδιά του ταξίδευαν με κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας και ήταν η ώρα του φαγητού, περίμεναν υπομονετικά στην… ουρά του εστιατορίου μαζί με τους επιβάτες, για να σερβιριστούν.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ 1,5 ΔΙΣ. ΔΟΛ.

Η ζωή των Χανδρή όμως, δεν ήταν πάντα ήρεμη. Μια άγνωστη στο ευρύ κοινό κόντρα ήταν εκείνη που ακόμη και σήμερα διατηρεί τις σχέσεις της οικογένειας με τις ξαδέρφες τους, Ντέπυ και Χρυσούλα Χανδρή και τη θεία τους Μαρία Χανδρή στην… κόψη του ξυραφιού.
Κρατάει εδώ και είκοσι χρόνια, αυτή η… κολόνια. Πιο συγκεκριμένα, οι κόρες και η σύζυγός του Γιώργου Χανδρή – ξάδελφου του Μίμη -θα κατηγορήσουν το 1987 τον Τζον και Μιχάλη Χανδρή για κλοπή μεριδίου της περιουσίας τους, της τάξεως του 1,5 δις δολαρίων.

Η υπόθεση θα φτάσει στις δικαστικές αίθουσες, όπου τελικά θα ρυθμιστούν οι οικονομικές τους εκκρεμότητες και οι ενδοοικογενειακές τους αντιθέσεις. Όμως, τα παιδιά του Μίμη Χανδρή, που δεν ήταν συνηθισμένα σε τέτοιες καταστάσεις, θα βρεθούν στο στόχαστρο των δημοσιογράφων και του ξένου Τύπου, το ίδιο και η μητέρα τους Μυρτώ. Στις κοσμικές στήλες των περιοδικών έχουν γίνει αγαπημένο πρώτο θέμα, ενώ θα βγουν στην επιφάνεια κατηγορίες, αντεγκλήσεις, ίντριγκες και πολύ παρασκήνιο. Αυτό ήταν και το τέλος των αγαστών σχέσεων με τις ξαδέρφες και τη θεία τους. Χαρακτηριστική είναι η φράση της Ντέπυς Χανδρή, όταν ερωτάται ακόμη και σήμερα για τη δικαστική αυτή διαμάχη, πως «τους αγαπάω όλους τους συγγενείς μας και τους σέβομαι. Για τα υπόλοιπα κανονίζουν και μιλούν οι δικηγόροι τους».
Η Ντέπυ Χανδρή, ασυμβίβαστη από μικρή και λίγο «σνομπ», όπως την περιγράφουν στους κοσμικούς κύκλους, θα σπουδάσει για δυο χρόνια στο κέντρο Ναυτιλιακών Σπουδών της Βιομηχανικής Σχολής, όμως, γρήγορα θα ανακαλύψει πως είναι ταγμένη στην τέχνη. Θα την συνεπάρει και θα ασχοληθεί με το σχεδιασμό κοσμημάτων, ενώ εποχή έχουν αφήσει οι θρυλικές και κλασικές πεταλούδες της.

Ο χωρισμός της από τον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Μαλάμο και ο θάνατος του πατέρα της τη δεκαετία του ’80 θα την οδηγήσουν να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να φύγει για την Αμερική, όπου πλέον διαμένει μόνιμα. Έχει δημιουργήσει πλέον μια άλλη ζωή και έχει γίνει γνωστή στη Νέα Υόρκη ως η εκκεντρική κυρία Χανδρή. Μέσω του καλού της φίλου, Αλέξανδρου Ιόλα θα γνωρίσει τον «πατέρα» της ποπ αρτ, Άντι Ουάρχολ, ο οποίος θα προωθήσει τα κοσμήματα της ακόμη και στο περιοδικό του, το «Interview».

Η εκκεντρικότητα και ο παρορμητισμός της δεν σταματούν πουθενά. Κυκλοφορεί παντού με έναν μπλε κόκορα, τον οποίο κρατά δεμένο με χρυσή αλυσίδα, ενώ εκπλήσσει δυσάρεστα μέχρι τον Άντονι Κουίν. Προσκεκλημένη στο πάρτι του ιδιοκτήτη καταστημάτων, Dick Nieman στο ράντζο του στο Τέξας, θα πήγαινε συνοδευόμενη από τον γνωστό ηθοποιό. Όμως, είναι τόσο κουρασμένη που κοιμάται στη λιμουζίνα, με την οποία πήγε να την πάρει, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον θρυλικό «Ζορμπά» και δεν της το συγχώρεσε ποτέ. Ούτε καν, όταν πήγε στην έκθεση ζωγραφικής του και αγόρασε κι ένα έργο του.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.