Οι καρδιές των δυτών ραγίζουν στο θέαμα των νεκρών μαθητών

notiakoreadutes4_567306755

Νοτιοκορεάτες δύτες κολυμπούν σε σκοτεινά, κρύα νερά στο εσωτερικό του βυθισμένου πορθμείου, προσπαθώντας να αντιληφθούν την παρουσία πτωμάτων παιδιών αγγίζοντάς τα με τα χέρια τους μέσα σ’ ένα λαβύρινθο από καμπίνες, διαδρόμους και αναποδογυρισμένες γέφυρες, όπου αναζητούν εκατοντάδες αγνοούμενους.

Οι δύτες, οι οποίοι κουβαλάνε μαζί τους σωλήνες οξυγόνου και καλώδια τηλεπικοινωνίας, βλέπουν μόλις λίγα εκατοστά μπροστά τους μέσα στο ναυάγιο του πλοίου, το οποίο άρχισε να βυθίζεται πριν από μια εβδομάδα αφού έκανε μια απότομη στροφή. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν μαθητές του γυμνασίου, από τους οποίους είχε ζητηθεί να παραμείνουν εκεί που βρίσκονταν για την ασφάλειά τους, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα περισσότερα από τα πτώματα που έχουν βρεθεί τις δύο τελευταίες ημέρες έχουν σπασμένα δάχτυλα, πιθανόν επειδή τα παιδιά προσπαθούσαν απεγνωσμένα τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους να σκαρφαλώσουν στα κάθετα πατώματα ή τις οροφές του ναυαγισμένου πλοίου για να διαφύγουν, γράφει η εφημερίδα Ντόνγκα Ίλμπο.

“Είμαστε εκπαιδευμένοι για εχθρικά περιβάλλοντα, αλλά είναι δύσκολο να είσαι θαρραλέος όταν συναντάς πτώματα σε σκοτεινά νερά”, είπε στο Ρόιτερς ο δύτης Χουάνγκ Ντάε-σικ, ενώ οι κηδείες 25 μαθητών τελούνταν κοντά στην πρωτεύουσα Σεούλ.

Εισαγγελείς που ερευνούν την καταστροφή πραγματοποίησαν επιδρομές στην κατοικία του Γιου Μπιούνγκ-ουν, του επικεφαλής της οικογένειας στην οποία ανήκει η Chonghaejin Marine Co. Ltd, η εταιρεία που λειτουργούσε το πορθμείο Sewol. Πραγματοποίησαν επίσης επιδρομή στην κατοικία του γιου του και στο γραφείο μιας εκκλησίας με την οποία συνδεόταν ο Γιου, δήλωσε ένας εισαγγελέας που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τα οικονομικά της Chonghaejin και η πολύπλοκη δομή των μετοχών της ήρθαν τις τελευταίες ημέρες στο φως της δημοσιότητας. Ο Γιου είχε φυλακισθεί για απάτη για τέσσερα χρόνια στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ωστόσο δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής σαφές πόσο σημαντική είναι αυτή η εξέλιξη. Η κορεατική αστυνομία και οι εισαγγελείς πραγματοποιούν συχνά θεαματικές επιδρομές όταν ασχολούνται με προβεβλημένες υποθέσεις για να δείξουν ότι γίνεται πρόοδος.

Κάτω από τη θάλασσα, στο ναυάγιο του Sewol, οι δύτες μπορούν να εργάζονται για σχεδόν μία ώρα κάθε φορά εφόσον οι σωλήνες του οξυγόνου δεν σφηνώνονται σε αιχμηρές γωνίες στην εσωτερική δομή του πλοίου. Όταν αντί γι’ αυτούς χρησιμοποιούν ογκώδεις φιάλες οξυγόνου στην πλάτη τους, μπορούν να εργάζονται για περίπου 20 λεπτά της ώρας πριν ηχήσει το κουδούνι του συναγερμού για το οξυγόνο.

Το Sewol βυθίσθηκε την περασμένη Τετάρτη ενώ εκτελούσε δρομολόγιο ρουτίνας από το λιμάνι Ιντσεον, κοντά στη Σεούλ, προς το νότιο νησί Ζέζου.

Από τους 476 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, 339 ήταν παιδιά και δάσκαλοι που βρίσκονταν σε σχολική εκδρομή. Μόνο 174 άνθρωποι διασώθηκαν και οι υπόλοιποι πιστεύεται ότι έχουν πνιγεί.

Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών είχε φθάσει σήμερα τους 146. Πολλοί βρέθηκαν στο πίσω μέρος του πλοίου, στο τέταρτο κατάστρωμα.

Ο Χουάνγκ δήλωσε πως η ομάδα του έχει ανασύρει ως τώρα 14 πτώματα. “Πρέπει να αγγίζουμε τα πάντα με τα χέρια μας. Είναι η πιο μακάβρια και σπαραξικάρδια δουλειά που έχω κάνει ποτέ στην καριέρα μου”, δήλωσε.

Πηγή: madata.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.