Αυστραλία:«Ακέφαλος» πάλι η Αυτοκεφάλος!

prokopios

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Επίσκοπος Προκόπιος.

«Ακέφαλος» φαίνεται να έμεινε πάλι η Αυτοκέφαλος Ορθόδοξη Εκκλησία Αμερικής και Αυστραλίας, μετά την παραίτηση του Επισκόπου Αδελαΐδα και επικεφαλή της, Προκοπίου Κανάβα.

Σύμφωνα με το ελληνικό πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS ο Επίσκοπος Προκόπιος, παραιτήθηκε των καθηκόντων του, παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας
Παρά τις προσπάθειες του «Νέου Κόσμου» επισήμως δεν διασταυρώσαμε την είδηση ούτε από τον ίδιο, ούτε από την Ελληνική Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας.
Ούτε και εκδόθηκε κάποια ανακοίνωση. Σύμφωνα, πάντως, με το ελληνικό πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS η είδηση έχει επιβεβαιωθεί. Ο «Νέος Κόσμος» είναι στη διάθεση τόσο της Κοινότητας Αδελαΐδας όσο και του κ. Προκοπίου να εξηγήσουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Τώρα τι σημαίνει αυτό για την Αυτοκέφαλο και την Ελληνική Ορθόδοξης Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας δεν ήταν ξεκάθαρο χθες.
Γεγονός είναι ότι η εν λόγω Κοινότητα μετά και την επιστροφή της Κοινότητας Σίδνεϊ στην Αρχιεπισκοπή «ταλαιπωρείται» ιδιαίτερα με το εκκλησιαστικό, και όλες οι έως τώρα προσπάθειές της να υπαχθεί σε κάποια Αρχή δεν είχαν και τα καλύτερα αποτελέσματα.

Υπενθυμίζουμε ότι μέλη της εν λόγω Κοινότητας είχαν ταχθεί κατά της «επισκοποίησης» του Προκοπίου.
Παρά την προσφυγή τους, όμως, στο Ανώτατο Δικαστήριο Νότιας Αυστραλίας, η τελετή της χειροτονίας του αρχιμανδρίτη Προκοπίου Κανάβα, έγινε κανονικά.
Και εκείνος ήταν «Επίσκοπος Αδελαΐδας και επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής και Αυστραλίας.

Τα διαφωνούντα μέλη της Κοινότητας είχαν αποφασίσει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη με το αιτιολογικό ότι «σύμφωνα με το Καταστατικό της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας (GOCSA) το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει την εξουσία να επιλέγει Επίσκοπο για την Εκκλησιαστική Κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας. Ο διορισμός μπορεί να γίνει από την Αυτοκέφαλη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Αμερικής και Αυστραλίας, με προαπαιτούμενο την έγκρισή τους από την πλειοψηφία Ειδικής Γενικής Συνέλευσης των μελών των Εκκλησιαστικών Κοινοτήτων. Φαίνεται, ότι δεν έχει συγκληθεί Ειδική Γενική Συνέλευση των μελών της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας».

Ο δικαστής Κέλι έκρινε, όμως, ότι δεν υπήρχε θέμα.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότια Αυστραλίας, κ. Γιάννης Λεσσές, είχε εκφράσει τότε τη μεγάλη του χαρά για την «επισκοποίηση» του Προκοπίου, ενώ ο τελευταίος είχε πει ότι «το μέλλον της Αυτοκεφάλου είναι πλέον πιο λαμπρό».

Πηγή: Νέος Κόσμος

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.