Αυστραλία: Πόλος έλξης το κέντρο της Μελβούρνης

melbourne

Tους τελευταίους δώδεκα μήνες, μέχρι τον Ιούνιο του 2013, ο αριθμός των πολιτών που ζούσαν στο μητροπολιτικό κέντρο αυξήθηκε κατά 5.400 άτομα.

Πόλος έλξης φαίνεται να γίνεται, σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς, το κέντρο της Μελβούρνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες, μέχρι τον Ιούνιο του 2013, ο αριθμός των πολιτών που ζούσαν στο μητροπολιτικό κέντρο αυξήθηκε κατά 5.400 άτομα, αύξηση ύψους 28% – που θεωρείται πρωτοφανής.

Η πρωτοφανής αυτή αύξηση του πληθυσμού στο εμπορικό κέντρο της πόλης, καθιστά τη Μελβούρνη την πόλη με τον ταχύτερα αυξανόμενο πληθυσμό σ’ όλη την επικράτεια.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, ιδιαίτερα οι πρωτεύουσες συγκεντρώνουν τρεις φορές περισσότερους νεοαφιχθέντες από ό,τι η υπόλοιπη χώρα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας, μέχρι το μέσον του αιώνα το ποσοστό των Αυστραλών που θα ζούνε στις πρωτεύουσες της χώρας, θα αυξηθεί από 66% σε 72%.

Να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός του εμπορικού κέντρου της Μελβούρνης έχει διπλασιαστεί στη διάρκεια των τελευταίων εννέα χρόνων, φθάνοντας από 12.700 στις 29.300 κατοίκους.

Από αυτούς οι 5.400 εγκαταστάθηκαν εκεί τον τελευταίο χρόνο.
Η ευρύτερη περιοχή του μητροπολιτικού κέντρου προσέλκυσε 45.000 κατοίκους τα τελευταία εννέα χρόνια και 11.000 τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Αλλά και ο πληθυσμός προαστίων πλησίον του κέντρου σημείωσε επίσης αυξητικές τάσεις, όπως για παράδειγμα το Abbotsford του οποίου ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 20% μέσα σ’ ένα χρόνο.

Εκείνο το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως παρ’ ότι το κέντρο της Μελβούρνης είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας, υπάρχει περιθώριο να δεχτεί πολύ περισσότερους δεδομένου ότι με 12.400 κατοίκους που έχει σήμερα κατά τετραγωνικό χιλιόμετρο είναι σε πολύ χαμηλότερη κλίμακα από το Pyrmont Ultimo του Σίδνεϊ το οποίο έχει 14.800 κατοίκους κατά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.