Στροφή κατά των μεγάλων κομμάτων στη Δ. Αυστραλία

cp

Πράσινοι και Clive Palmer οι μεγάλοι νικητές των επαναληπτικών.

Η στροφή κατά του Συνασπισμού Φιλελευθέρων-Εθνικών και του Εργατικού Κόμματος είναι το κύριο χαρακτηριστικό των επαναληπτικών εκλογών στη Δ. Αυστραλία για την ανάδειξη των έξι από τις δώδεκα γερουσιαστές της Πολιτείας καθώς ο Συνασπισμός έχασε το 5,6% των ψήφων που είχε συγκεντρώσει κατά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ οι αντίστοιχες απώλειες του Εργατικού Κόμματος εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στο 5%.

Μεγάλοι νικητές των εκλογών αναδεικνύονται το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο σε σχέση με τα εκλογικά αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου αύξησε την εκλογική του δύναμη κατά 6,7% και το κόμμα του μεγιστάνα Clive Palmer, Palmer United Party (PUP), που κέρδισε ένα επιπρόσθετο 7% των ψήφων σε σχέση με αυτό που είχε συγκεντρώσει στις παρελθούσες εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, η επιστροφή του Scott Ludlam, υποψηφίου των Πρασίνων, στα έδρανα της Γερουσίας, θεωρείται σίγουρη, ενώ, επίσης, σίγουρη θεωρείται και η είσοδος του Dio Wang, υποψηφίου του PUP.

Όπως προέκυπτε μέχρι χθες η επανεκλογή δύο, τουλάχιστον, υποψηφίων του Συνασπισμού ήταν σίγουρη, ενώ από το Εργατικό Κόμμα ένας υποψήφιος είχε εξασφαλίσει την επανεκλογή του.

Πάντως, προβλέπεται ότι ο αριθμός των γερουσιαστών που αναδείχθηκαν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, δεν πρόκειται να αλλάξει, γεγονός που σημαίνει ότι ο Συνασπισμός θα καταφέρει τελικά να διατηρήσει τις τρεις έδρες που είχε κερδίσει τότε.
Η καταφανής ψήφος διαμαρτυρίας του εκλογικού σώματος της Δ. Αυστραλίας ξεσήκωσε πλήθος συζητήσεων για τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή εκ μέρους των ψηφοφόρων της Πολιτείας.

Ο πρώην γερουσιαστής του Εργατικού Κόμματος, Chris Evans, αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν τους ψηφοφόρους να στραφούν κατά του κόμματός του, είπε ότι η απόφαση του Εργατικού Λόμματος να κατεβάσει ως υποψήφιο τον Joe Bullock, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τα συνδικάτα, απόφαση η οποία, σύμφωνα με τον κ. Evans, υπαγόρευσαν δύο από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας στο κόμμα, αποξένωσε τους ψηφοφόρους καθώς, για άλλη μία φορά, φάνηκε ξεκάθαρα η επιρροή που αυτά έχουν στο κόμμα.

Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης του Σαββάτου κρίνεται μεγάλης πολιτικής σημασίας για την κυβέρνηση Abbott, που, όμως, διά στόματος της υπ. Εξωτερικών, Julie Bishop, προσπάθησε να υποβαθμίσει. «Αναμέναμε την ψήφο διαμαρτυρίας και οι ψηφοφόροι γνώριζαν ότι η ψήφος τους δεν πρόκειται να αλλάξει την κυβέρνηση γι’ αυτό και ένοιωσαν πιο άνετα να ψηφίσουν όπως ψήφισαν» δήλωσε η κ. Bishop.

Να υπενθυμίσουμε ότι η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή των έξι γερουσιαστών διενεργήθηκε με εντολή του Εκλογοδικείου της χώρας, μετά την απώλεια 1.370 ψήφων κατά τη δεύτερη καταμέτρηση των ψήφων σε αμφίρροπες έδρες.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.