Όλοι εναντίον του Brandis για τις φιλορατσιστικές θέσεις του

georgebrandis

Η κυβέρνηση Abbott υποχωρεί άτακτα στο επίμαχο θέμα της νομιμοποίησης του ρατσισμού.

Οι δημόσιες και ιδιωτικές αντιδράσεις βουλευτών και γερουσιαστών του Συνασπισμού, η μαζική κινητοποίηση των μεταναστευτικών κοινοτήτων κατά των αλλαγών και ο προβληματισμός της ευρύτερης κοινωνίας από την αψυχολόγητη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, «οι πολίτες έχουν δικαίωμα να είναι ρατσιστές», οδηγούν την κυβέρνηση σε αναθεώρηση του σχεδίου της να προστατεύσει τους ρατσιστές.

Η κυβέρνηση βάλλεται πανταχόθεν, για την πρόθεσή της να αποδυναμώσει το Νόμο περί Φυλετικών Διακρίσεων, με το διάτρητο επιχείρημα ότι το Άρθρο 18C του Νόμου περιορίζει την ελευθερία έκφρασης.

Στελέχη της κυβέρνησης και του Φιλελεύθερου Κόμματος διαχωρίζουν τη θέση τους από τον Γενικό Εισαγγελέα, George Brandis, και τον πρωθυπουργό, με δηλώσεις τους, ότι «διαφωνούν με τις προτεινόμενες αλλαγές». Κορυφαία στελέχη της συντηρητικής παράταξης, όπως ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών, Malcolm Turnbull, ο πρωθυπουργός Νέας Νότιας Ουαλίας, Barry O’Farrell, ο πρωθυπουργός της Βικτωρίας, Denis Napthine, ο υπουργός Πολυπολιτισμού και Ιθαγένειας της Βικτωρίας, Mathew Guy, και πολλοί άλλοι, καταδίκασαν τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα και δήλωσαν, ότι η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης θα πρέπει να γίνει με ισορροπημένο τρόπο, που θα προστατεύει τη συνοχή της αυστραλιανής κοινωνίας.

Σε αγόρευσή του στη βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας, την Πέμπτη, ο κ. O’Farrell τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι ρατσιστικές επιθέσεις σε πολίτες διαφορετικού χρώματος, εθνικής καταγωγής και θρησκεύματος είναι ανέκαθεν απαράδεκτες».

Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Πολυπολιτισμού και Ιθαγένειας της Βικτωρίας, Mathew Guy, σε αγόρευσή του στην πολιτειακή Βουλή, είπε, ότι η κυβέρνηση Napthine έχει αντιρρήσεις για την αλλαγή του Άρθρου 18C, τις οποίες θα διατυπώσει στο υπόμνημα που θα καταθέσει στην κοινοπολιτειακή κυβέρνηση.
«Ο ρατσισμός δεν έχει θέση στην Αυστραλία. Φοβάμαι ότι η κοινωνία μας θα υποστεί σοβαρές συνέπειες, αν η κυβέρνηση προβεί στις αλλαγές που έδωσε για δημόσια διαβούλευση» είπε ο κ. Guy και πρόσθεσε εμφατικά, ότι η κυβέρνηση Napthine «αντιτίθεται σε κάθε μορφής διάκριση».

Ο ίδιος ο κ. Napthine έκανε λόγο για οριοθετημένη ελευθερία έκφρασης, που θα σέβεται τη διαφορετικότητα, δεν θα προσβάλει και δεν θα απειλεί πολίτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός της Βικτωρίας υπενθύμισε, ότι στην Πολιτεία ισχύει προ ετών Νόμος Κατά των Ρατσιστικών Επιθέσεων.

Τις αλλαγές απορρίπτει και ο πρώην πρωθυπουργός, Bob Hawke, ισχυριζόμενος ότι δεν συντρέχει λόγος ν’ αλλάξει ο Νόμος περί Φυλετικών διακρίσεων».
Τις ανησυχίες του για τις συνέπειες των αλλαγών του Άρθρου 18C εκφράζει με ανακοίνωσή του το Αραβικό Συμβούλιο Αυστραλίας (ARAB Council Αustralia), μαζικός φορέας της αραβικής κοινότητας, συστρατευμένος στον κοινό αγώνα των μεταναστευτικών κοινοτήτων κατά του ρατσισμού.

Η ανακοίνωση τονίζει, ότι «η αραβική κοινότητα γνωρίζει καλύτερα από πολλές κοινότητες τι σημαίνει ρατσισμός, τι σημαίνει προσβολή, υποτίμηση και ταπείνωση επειδή είμαστε αυτοί που είμαστε. Μα συγκλονίζει η σκέψη, ότι ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας θα υποστούν σοβαρότερες συνέπειες, αν η βουλή εγκρίνει τις αλλαγές του Νόμου, που προτείνει η κυβέρνηση».

Πηγή: Νέος Κόσμος

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.