61η επέτειος της άφιξης Ελλήνων μεταναστών στην Bonegilla

bonegilla_002

Στη φωτογραφία μας, από αριστερά ο Θεοφάνης Εμμανουηλίδης, η Γενική Πρόξενος, κ. Χριστίνα Σημαντηράκη, ο κ. Kevin Mack δήμαρχος του Albury, και η κ. Bridget Guthrie διευθύντριας Βιβλιοθήκης Albury και ιστορικός

 

Την επέτειο τίμησε με την παρουσία της η Γενική μας Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη

Στις 27- 28-Φεβρουαρίου 2014, ο Σύνδεσμος Πρωτοαφιχθέντων Μεταναστών στην Bonegilla γιόρτασε τα 61 χρόνια από την άφιξη Ελλήνων μεταναστών, με ταξίδι 45 Ελλήνων στην Bonegilla για να τιμηθεί η επέτειος αυτή, τους ευχαριστούμε θερμά. Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Η επέτειος καθιερώθηκε να εορτάζεται κάθε Φεβρουάριο, όσο το δυνατό πιο κοντά στις 24 Φεβρουάριου, ημερομηνία που οι πρώτοι 77 Έλληνες αφίχθηκαν στην Bonegilla.
Την επέτειο τίμησε με την παρουσία της η Γενική μας Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Χριστίνα Σημαντιράκη, με τον υιό της, Έκτορα, και τη μητέρα της.
Τους επισκέπτες υποδέχτηκαν στο Block 19, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Alboury-Wodonga, με επικεφαλής η πρόεδρος κ. Ταξιαρχούλα Ανδρόνικου, τον ιερέα Πατέρα Πολύκαρπο και μέλη της Κοινότητας. Τον δήμαρχο Wodonga αντιπροσώπευσε η κ. Anna Speedy, και στην επιτροπή υποδοχής υπήρχαν μέλη υπεύθυνα του Block 19 καθώς και τα μέσα ενημέρωσης της περιοχής Albury-Wodonga.

Στη σεμνή τελετή που ακολούθησε, ο Θεοφάνης Εμμανουηλίδης, υπεύθυνος της αποστολής, καλωσόρισε την Γενική μας Πρόξενο και τους παρευρισκομένους, απηύθυνε χαιρετισμό και έδωσε το λόγο στην Γενική μας Πρόξενο.
Η κ. Σημαντηράκη χαιρέτισε τους παρευρισκομένους και με τη σύντομη και ενθουσιώδη ομιλία της, καταχειροκροτήθηκε από όλους. Σύντομες ομιλίες προσφώνησαν και οι άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Η ομήγυρη επισκέφθηκε την ελληνική φωτογραφική μας έκθεση, το χώρο εξήγησης και ερμηνείας με τα 320 τετραγωνίδια χρώματος θαλασσί, που βασικά είναι και μεγάφωνα, όπου δεκάδες επώνυμοι μετανάστες αφηγούνται τις ιστορίες τους, όπως και χαρακτηριστικά χρονολογικά ή κοινωνικά στιγμιότυπα, και που αντιπροσωπεύουν τους 320 χιλιάδες μετανάστες που πέρασαν από τη Bonegilla.

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι επισκέφθηκαν την έδρα του στρατού μπροστά στο παλαιό σινεμά. Η Γενική μας Πρόξενος και η συνοδεία της οδηγήθηκε για ξενάγηση στο Μουσείο Alboury. Εκεί την περίμενε ο δήμαρχος, κ. Kevin Mack, και η υπεύθυνη του Μουσείου, κ. Bridgett Guthrie, η οποία και ξενάγησε την μικρή ομάδα, παρουσίασε τα μεταναστευτικά αντικείμενα, βαλίτσες, φωτογραφίες, αρχεία μεταναστών και άλλα.

Ο δήμαρχος προσέφερε στην Γενική μας Πρόξενο ένα καλάθι με διάφορα αναμνηστικά αντικείμενα. Η ξενάγηση της κ. Προξένου έφτασε στο τέλος της και από εκεί αναχώρησε για τη Μελβούρνη.

Οι εκδρομείς το βράδυ δείπνησαν στο Χωλ της Κοινότητος, όπου και διασκέδασαν και την επομένη ημέρα Παρασκευή εκκλησιάστηκαν στον ιερό ναό Ταξιαρχών. Εκεί έγινε η επιμνημόσυνος δέηση για τους θανόντες της Bonegilla.

Κατόπιν η αποστολή επισκέφθηκε το Μουσείο και το διήμερο πρόγραμμα της επετείου έφτασε στο τέλος του. Από εκεί οι εκδρομείς αναχώρησαν για τη Μελβούρνη.
Ο πρόεδρος κος Θεοφάνης Εμμανουηλίδης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου δώρισαν 5 τραπέζια και 50 καρέκλες για την αίθουσα επισκέψεων του Block 19 για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, όπως και μικροφωνική εγκατάσταση για εκφωνήσεις.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.