Οικολόγοι έσωσαν 750 φάλαινες από φαλαινοθήρες

falainanew_528845386

Η οικολογική οργάνωση Sea Shepherd (Θαλάσσιος Ποιμένας) ανακοίνωσε  σήμερα ότι έσωσε 750 φάλαινες από τους Ιάπωνες φαλαινοθήρες κατά τη  φετινή εκστρατεία της στον Νότιο Παγωμένο Ωκεανό, η οποία σημαδεύτηκε  για άλλη μια φορά από βίαιες συγκρούσεις.

Έπειτα από 94 ημέρες στη θάλασσα τα πλοία της οργάνωσης, το Bob Barker  και το Steve Irwin, κατέπλευσαν χθες Σάββατο στο Ουέλινγκτον και στο  Χόμπαρτ της Νέας Ζηλανδίας, τερματίζοντας τη δέκατη εκστρατεία της  οργάνωσης, η οποία είχε αρχίσει στις 5 Ιανουαρίου.

Τρία σοβαρά επεισόδια έφεραν αντιμέτωπο τον στόλο της Sea Shepherd με  τους Ιάπωνες φαλαινοθήρες. Η οργάνωση κάνει λόγο για «ενέδρες».

«Παρ όλο που οι λαθροθήρες δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τον αριθμό των  φαλαινών που σκότωσαν αυτή τη σεζόν, είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν έφθασαν  ούτε το ένα τέταρτο της ποσόστωσης που είχαν ορίσει» σχολίασε ο  πλοίαρχος του Bob Barker, ο Πέτερ Χάμαρστεντ.

«Εκτιμάμε ότι οι προσπάθειές μας έσωσαν περισσότερες από 750 φάλαινες» πρόσθεσε, χωρίς να δικαιολογήσει τον υπολογισμό του.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αλιευμάτων δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει.

Ήταν η εκστρατεία με τη μεγαλύτερη διάρκεια της Sea Shepherd στον Νότιο  Παγωμένο Ωκεανό, όπου η οργάνωση υποστηρίζει ότι έχει σώσει 4.500  φάλαινες κατά τα εννέα πρώτα χρόνια των εκστρατειών της.

Η εμπορική φαλαινοθηρία απαγορεύεται από το 1994 στο «Καταφύγιο Φαλαινών  του Νότιου Παγωμένου Ωκεανού», αλλά η Ιαπωνία επωφελείται από ένα κενό  στο κείμενο του διεθνούς μορατόριουμ του 1986 και ισχυρίζεται πως μπορεί  να κυνηγάει φάλαινες για επιστημονικούς λόγους.

Ωστόσο το κρέας των φαλαινών καταλήγει στα ράφια των ιαπωνικών  καταστημάτων, κάτι που η Ιαπωνία δεν το κρύβει, επικαλούμενη μια  προγονική πολιτιστική παράδοση. Μόνον η Νορβηγία και η Ισλανδία  συνεχίζουν τη φαλαινοθηρία για εμπορικούς λόγους παρά το μορατόριουμ.

Η Αυστραλία έχει προσφύγει εναντίον της Ιαπωνίας ενώπιον του Διεθνούς  Δικαστηρίου της Χάγης, του ανώτατου δικαστικού οργάνου του ΟΗΕ, το οποίο  πρόκειται να αποφανθεί εντός του έτους.

source: zoo.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.