Αυστραλία: Σαρωτικές αλλαγές στη Health Care Card

health

Η κυβέρνηση «μαγειρεύει» αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης κάρτας υγείας σε ηλικιωμένους.

Τα πάνω κάτω αναμένεται να έρθουν στο σύστημα χορήγησης της κάρτας υγείας (health care card) στους ηλικιωμένους της χώρας αν η κυβέρνηση Άμποτ αποφασίσει να υιοθετήσει τις προτάσεις της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου. H συγκεκριμένη κάρτα χορηγείται σε εκατοντάδες χιλιάδες ηλικιωμένους που έχουν φτάσει το συντάξιμο όριο ηλικίας και ανεξάρτητα από το αν δικαιούνται το επίδομα σύνταξης από το κράτος και τους παρέχει εκπτώσεις, όταν αυτοί αγοράζουν τα φάρμακά τους, ακουστικά, στις επισκέψεις τους στον οικογενειακό γιατρό ενώ παράλληλα λαμβάνουν σε ετήσια βάση έκτακτο επίδομα $858. Κάτοχοι της κάρτας αυτή τη στιγμή εκτός από όσους λαμβάνουν σύνταξη από το κράτος, είναι και 290,000 ηλικιωμένοι που δεν δικαιούνται σύνταξη και ζουν από το εισόδημα που τους εξασφαλίζει το εφάπαξ τους ή άλλες πηγές.

Το κριτήριο για να πάρει κάποιος την συγκεκριμένη κάρτα υγείας είναι το ετήσιο εισόδημά του να μην ξεπερνά τις $50,000. Σ’ αυτό το εισόδημα δεν υπολογίζεται αυτό που προκύπτει από το εφάπαξ τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Herald Sun, στην έκθεση της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου συμπεριλαμβάνονται προτάσεις για αλλαγή του καθεστώτος χορήγησης της κάρτας υγείας, το οποίο, όπως αναφέρεται, πρέπει να γίνει αυστηρότερο καθώς είναι οικονομικά ασύμφορο για το κράτος. Όπως χαρακτηριστικά γράφει σε άρθρο της η κυριακάτικη Herald Sun, η Επιτροπή προτείνει στον υπολογισμό του εισοδήματος για την χορήγηση της κάρτας να συμπεριλαμβάνεται και αυτό που προκύπτει από το εφάπαξ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή τα προνόμια της κάρτας υγείας χαίρονται πολλοί ηλικιωμένοι που «κάθονται» πάνω σε περιουσίες αξίας εκατ. δολαρίων.

Αν τελικά η κυβέρνηση Άμποτ αποφασίσει να υιοθετήσει τις προτάσεις της Επιτροπής θα έρθει σε αντίθεση με τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Ο Τόνι Άμποτ είχε επανειλημμένως και προ των εκλογών του Σεπτεμβρίου υποσχεθεί στους ηλικιωμένους που αυτοχρηματοδοτούνται ότι θα αυξήσει το όριο εισοδήματος για την χορήγηση της συγκεκριμένη κάρτας. Αν ο κ. Άμποτ τιμήσει την προεκλογική του υπόσχεση τότε οι δικαιούχοι της συγκεκριμένης κάρτας αναμένεται να αυξηθούν κατά 20,000 ενώ η επιβάρυνση στα κρατικά ταμεία θα αυξηθεί κατά $100 εκατ. ετησίως.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.