$50 δις για την άμυνα της Αυστραλίας

images

Εξωπραγματικός στόχος

Ο Συνασπισμός στοχεύει στο διπλασιασμό του προϋπολογισμού για την άμυνα της χώρας, υπολογίζοντας να δαπανήσει $50 δις εντός της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με οδηγίες που έχουν δοθεί στους συγγραφείς σχετικής μελέτης η οποία θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο μήνα.

Ο υπουργός Άμυνας, David Johnston, πρόκειται να υποβάλει την εν λόγω μελέτη επίσημα στη Βουλή τον ερχόμενο μήνα, χαρακτηριστικό δε είναι ότι έχει δοθεί σαφής εντολή στους συγγραφείς να έχουν κατά νου δύο υποσχέσεις του Συνασπισμού, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αναφορικά με το εν λόγω θέμα. Η μία, ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στο κονδύλι της άμυνας και επίσης ότι εντός της επόμενης δεκαετίας ο προϋπολογισμός για την άμυνα της χώρας θα πρέπει να φθάσει το 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ).

Αξίζει εντούτοις να σημειωθεί, ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση απαγορεύει την αύξηση δαπανών στον τομέα αυτό, στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Επί Εργατικής κυβέρνησης ο προϋπολογισμός για την άμυνα είχε πέσει στο χαμηλότερο σημείο, πρo του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, συγκεκριμένα στο 1,5% του ΑΕΠ. Οι εμπειρογνώμονες επί του θέματος υπολογίζουν ότι ο προϋπολογισμός για την άμυνα αυτόν το χρόνο είναι περίπου $26,5 δις ή 1,6% του ΑΕΠ. Σε αντίθεση με τη συγκεκριμένη υπόσχεση του Συνασπισμού, προεκλογικά, να αυξήσει το κονδύλι της άμυνας στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2023, η κυβέρνηση των Εργατικών, είχε δεσμευτεί να φθάσει στο ίδιο ύψος «όταν και εφόσον οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν».

Έμπειρα πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης Άμποτ, εν τω μεταξύ, εκτιμούν ότι αν ο Συνασπισμός δεν αρχίσει την αύξηση των κονδυλίων άμυνας πριν το τέλος της πρώτης θητείας της, ο στόχος να φθάσει το 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2023 θα χάσει την αξιοπιστία του. Εκτός αυτού, θα καταστήσει την εκπλήρωση του στόχου απότομα ανηφορική.

Αποτέλεσμα, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση Άμποτ να υποστεί την ίδια κριτική που είχαν δεχτεί ο Ραντ και η Γκίλαρντ, δηλαδή ότι υπόσχονται πολλά, αναφορικά με την άμυνα, στην πραγματικότητα όμως υλοποιούν πολύ λίγα.

Η κυβέρνηση, αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, είναι αποφασισμένη να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου ν’ αποφύγει κάτι τέτοιο.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.