«Σωκράτης Τώρα» σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

mj_socrates%20now%2001

«Mία υπεράνθρωπη προσπάθεια εκ μέρους του πρωταγωνιστή σε έναν εκπληκτικό συντονισμό κειμένου, κίνησης και λόγου» έγραψε η εφημερίδα του Λουξεμβούργου « Luxembourger Wort» για τον Γιάννη Σιμωνίδη.

Για πρώτη φορά στην Αυστραλία μετά από 300 παραστάσεις σε πάνω από 15 χώρες, η παραγωγή του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης «Σωκράτης Τώρα»

Η θεατρική παράσταση «Σωκράτης Τώρα» είναι η διαχρονική κλασική δραματοποίηση μιας από τις πιο διάσημες δίκες της ιστορίας αυτής του Σωκράτη, θα ζωντανέψει στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης την ερχόμενη εβδομάδα. Η παράσταση θα δοθεί σε παναυστραλιανή πρεμιέρα της παγκοσμίου φήμης παραγωγής του Διεθνούς Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης.

Σε μια σόλο παράσταση διαρκείας 80 λεπτών, ο βραβευμένος με Βραβείο Emmy ηθοποιός και απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, Γιάννης Σιμωνίδης, φέρνει κοντά στον θεατή τη εκκεντρική, αλλά, συγχρόνως, ελκυστική προσωπικότητα του Σωκράτη, προσφέροντας ένα βαθύτατα κοινωνικό, πολιτικό και -πάνω απ’ όλα- ανθρώπινο έργο που συναρπάζει με το χιούμορ, την αμεσότητα και την απλότητά του. Με το «Σωκράτης Τώρα» καλείται το αυστραλιανό κοινό να λάβει θέση στο δικαστήριο της αρχαίας Αθήνας, καθώς ο Σωκράτης δικάζεται υπό την απειλή της θανατικής καταδίκης.

Η σόλο παράσταση ακολουθείται από ανοιχτή συζήτηση με τον ηθοποιό και ιδρυτή του Ελληνικού Θεάτρου, Γιάννη Σιμωνίδη, για την άμεση χρησιμότητα της Σωκρατικής σκέψης και πράξης στην ελληνική και παγκόσμια κρίση. Η «Απολογία του Σωκράτη» ανέβηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το 2004 και από τότε έχει παρουσιαστεί με τεράστια επιτυχία στα Ηνωμένα Έθνη, την Αρχαία Αγορά της Αθήνας, σε πάνω από 200 θεατρικές αίθουσες, Φεστιβάλ και Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ουρουγουάη, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αλλού.

Κορυφαία Πανεπιστήμια όπως Yale, Cambridge και Oxford συνδύασαν την παράσταση με διαδραστικά σεμινάρια, υπό τον συντονισμό του κ. Σιμωνίδη, σχετικά με τη σωκρατική ηθική και το πώς αυτή μπορεί να φανεί χρήσιμη στο σημερινό κόσμο. Η παράσταση παρουσιάζεται στην αγγλική ή την ελληνική γλώσσα.

Κατά τη διάρκεια της αυστραλιανής της περιοδείας, η παράσταση «Σωκράτης Τώρα» θα παρουσιαστεί στο Ελληνικό Μουσείο, Μελβούρνη, στις 7,9 και 10 Μαρτίου. Στο Σίδνεϊ θα παρουσιαστεί στο Sydney’s Seymour Centre York Theatre, στις 14 και 15 Μαρτίου και επίσης στο Factory Theatre, επίσης του Σίδνεϊ, στις 16 Μαρτίου. Στο Νιούκαστλ θα παρουσιαστεί στο The Griffith Duncan Theatre, στις 22 Μαρτίου. Στη Βρισβάνη, στις 28 και 29 Μαρτίου.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.