Ουρές στα νοσοκομεία της Αυστραλίας

hospital

Παραμένει σε κώμα το κρατικό σύστημα νοσοκομειακής περίθαλψης.

Το κρατικό σύστημα νοσοκομειακής περίθαλψης παραμένει σε κώμα, βεβαιώνει η έκθεση του Ιατρικού Συλλόγου Αυστραλίας Public Hospital Report Card, καθώς η κυβέρνηση Abbott  ετοιμάζεται να περικόψει τις δαπάνες για την κρατική υγεία.

Η έκθεση, θεμελιωμένη στα πλέον πρόσφατα στοιχεία της κοινοπολιτειακής κυβέρνησης για τη λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων, βεβαιώνει ότι οι μονάδες επειγόντων περιστατικών (emergency departments) βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, ελάχιστα περιθάλπουν τον προβλεπόμενο αριθμό ασθενών, ενώ μεγαλώνουν καθημερινά οι ουρές πολιτικών που περιμένουν για μη επειγουσες εγχειρίσεις.

«Η έκθεση αποκαλύπτει, ελαφρά βελτίωση, μόνο, της απόδοσης των κρατικών νοσοκομείων έναντι των προκαθορισμένων δεικτών απόδοσης από την κοινοπολιτειακή και τις πολιτειακές κυβερνήσεις» δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, κ. Steve Hambleton.

«Το οικονομικό έτος 2012-2013 κανένα τμήμα επειγόντων περιστατικών σε ολόκληρη την επικράτεια  δεν πέτυχε τον προκαθορισμένο χρόνο περίθαλψης ασθενών» εξηγεί ο κ. Hambleton, εξαιτίας της αδυναμίας των κρατικών νοσοκομείων να  περιθάλψουν τον αυξανόμενο αριθμό των πολιτών που ζητούν άμεση βοήθεια.

«Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών δεν μπορούν να διαχειριστούν τους αριθμούς των ασθενών που ζητούν άμεση περίθαλψη, ενώ υπάρχει προβληματική έλλειψη κρεβατιών και στα νοσοκομεία. Λόγω έλλειψης κρεβατιών στα κρατικά νοσοκομεία, ασθενείς παραμένουν μεγάλα χρονικά διαστήματα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών» λέει ο κ. Hambleton.

Η υπολειτουργία των κρατικών νοσοκομείων οφείλεται στην άρνηση των κυβερνήσεων της χώρας να διαθέσουν τα αναγκαία κονδύλια για τη νοσοκομειακή περίθαλψη των πολιτών, σχολιάζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου  Αυστραλίας.

«Εξετάσαμε τις οικονομικές συμφωνίες της κοινοπολιτειακής κυβέρνησης με τις Πολιτείες για τη δημόσια υγεία και διαπιστώσαμε, ότι το οικονομικό έτος 2012-2013 η πρώην Εργατική κυβέρνηση διέθεσε 134 εκ. δολάρια, από αυτά που είχε υποσχεθεί για τη λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων. Εξετάσαμε και την εξαμηνιαία προοπτική της εθνικής οικονομίας και διαπιστώσαμε, ότι και η κυβέρνηση Abbott  σχεδιάζει να «κόψει» 400 εκ. δολάρια, από τις  χορηγίες της Κοινοπολιτείας στα κρατικά νοσοκομεία».

Κατά τον κ. Hambleton, το ποσοστό αύξησης των δαπανών για τη δημόσια υγεία είναι διπλάσιο του πληθωρισμού, γεγονός που επιβάλλει τη συνεργασία της κυβέρνησης με τους εργαζομένους στη δημόσια υγεία για τη διάγνωση των προβλημάτων του συστήματος και  την ανακατανομή των κρατικών κονδυλίων για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα, λέει ο κ. Hambleton θα πρέπει να επανεξετασθεί και το ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) που διατίθεται για τη δημόσια υγεία. «Η Αυστραλία διαθέτει το 9,3% του ΑΕΠ για τη δημόσια υγεία, ενώ ο Καναδάς, για παράδειγμα, διαθέτει το 12% του εισοδήματός του. Πρέπει να αποφασίσουμε και εμείς, πόσα θέλουμε να διαθέσουμε για την ικανοποιητική λειτουργία του συστήματος ιατρονοσοκομειακής περίθαλψης» λέει.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου διαβεβαιώνει, ότι τα κρατικά νοσοκομεία, παρά τις ελλείψεις τους, «προσφέρουν  εξαιρετική περίθαλψη στους πολίτες που καταφεύγουν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών».

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.