Κλιμακώνεται η κόντρα Αυστραλίας-Ινδονησίας

 

boat people

Για τους χειρισμούς στο θέμα των αναζητητών ασύλου.

Η Ινδονησία απαίτησε από την Αυστραλία να σταματήσει άμεσα να στέλνει πίσω στα ινδονησιακά χωρικά ύδατα σκάφη που μεταφέρουν αναζητητές ασύλου. Παράλληλα, η Τζακάρτα ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί η παρουσία ινδονησιακών πολεμικών πλοίων στην περιοχή για να εμποδίζονται τα αυστραλιανά πολεμικά σκάφη να στέλνουν πίσω στην Ινδονησία σκάφη με πρόσφυγες.

Διαγράφεται, δηλαδή, ακόμα και το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου». Η αυστραλιανή κυβέρνηση αρνείται να ενημερώνει τα μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη για θέματα που σχετίζονται με τους πρόσφυγες.  Πάντως, η αυστραλιανή κυβέρνηση ομολόγησε ότι αυστραλιανά πολεμικά σκάφη παραβίασαν τα ινδονησιακά χωρικά ύδατα στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν σκάφος που μετέφερε αιτούντες άσυλο στην Αυστραλία.

Ήδη, η υπουργός Εξωτερικών, Τζούλι Μίσοπ, έστειλε επιστολή στην Τζακάρτα και ζήτησε συγγνώμη. Νωρίτερα, ο υπουργός Μετανάστευσης, Σκοτ Μόρισον, είχε δηλώσει ότι η παραβίαση αυτή έγινε κόντρα στην αυστραλιανή πολιτική και δεν ήταν σε γνώση της αυστραλιανής κυβέρνησης.

«Σίγουρα, δεν ήταν κάτι σκόπιμο και προμελετημένο» είπε. Η Αυστραλία, σύμφωνα με τον υπουργό, ενημέρωσε την Ινδονησία και της ζήτησε συγγνώμη. Σύμφωνα με το αυστραλιανό Ναυτικό, «οι Αυστραλοί είχαν την αίσθηση ότι βρισκόταν σε αυστραλιανά χωρικά ύδατα». Η δήλωση του υπουργού προκάλεσε την έντονη κριτική αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης.

«Είναι δυνατόν πλοίαρχοι του πολεμικού ναυτικού να μην ξέρουν πού βρίσκονται; Δεν έχουν ραντάρ και πυξίδες; Μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι πλοίαρχοι μας είναι ανίκανοι» γράφει η εφημερίδα «The Age», που καλεί την κυβέρνηση Άμποτ να αρχίσει να ενημερώνει την κοινή γνώμη για τις επιχειρήσεις. «Κανένας σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα» υπογραμμίζει.

Την ίδια στιγμή, μέλη του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού κατηγορούνται για απαράδεκτη συμπεριφορά σε βάρος των αναζητητών ασύλου και για παραβίασης της συνθήκης για τους πρόσφυγες που έχει υπογράψει η Αυστραλία.

Τέλος, το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό επιβεβαίωσε ότι κάνει έρευνα για «απαράδεκτα σχόλια» που έκανε μέλος του για τους πρόσφυγες στο facebook.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.