“Κάτω τα χέρια από τα Ταχυδρoμεία και το Medibank”

 

mar_0

H ομογενής βουλευτής του Εργατικού κόμματος στην ομοσπονδιακή βουλή Μαρία Βαμβακινού (δεξιά)

“Είναι περιουσία του λαού και πρέπει να μείνουν στα χέρια του”, διακηρύττει το Εργατικό Κόμμα.

Η πρόθεση της κυβέρνησης Abbott να βγάλει στο σφυρί τις κρατικές επιχειρήσεις Medibank Private και Αυστραλιανά Ταχυδρομεία (Australia Post), κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσης Βουλής, αναμένεται να πυροδοτήσει επικές μάχες με την αξιωματική αντιπολίτευση. Η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση για «την περιστολή» του ελλείμματος του προϋπολογισμού, περιλαμβάνει και σχέδιο πώλησης των δύο κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων.

Τα Αυστραλιανά Ταχυδρομεία λειτουργούν τα τελευταία 200 χρόνια και εξακολουθούν να προσφέρουν ποικίλες υπηρεσίες στο κοινό, από διακίνηση αλληλογραφίας μέχρι τραπεζικές συναλλαγές εντός και εκτός Αυστραλίας. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Αυστραλιανών Ταχυδρομείων είναι η ιδιοκτησία εκατοντάδων ιστορικών κτιρίων, τα οποία είναι καταγεγραμμένα από την αρμόδια κρατική υπηρεσία ως διατηρητέα.

Η κρατική ασφάλεια υγείας Medibank Private ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1975 ως «αντίβαρο» στο μονοπώλιο της ιδιωτικής ασφάλειας υγείας από ιδιωτικά ταμεία. Κατά την πρώτη πενταετία ύπαρξής του, το Medibank Private γίνεται ο μεγαλύτερος φορέας ασφάλισης υγείας, τίτλο που διατηρεί μέχρι σήμερα. Η δημοφιλία του Medibank Private οφείλεται και στο γεγονός, ότι το κράτος επιδοτεί με 30% τα ασφάλιστρα των πολιτών που ασφαλίζονται μέσω του Medibank, ρύθμιση που υποχρεώνει τα ιδιωτικά ταμεία να κρατούν τα ασφάλιστρά τους σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

Το Εργατικό Κόμμα μηνύει ευθέως στην κυβέρνηση, ότι δεν προτίθεται να στηρίξει την ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων με κίνδυνο μείωσης των υπηρεσιών προς τους κατοίκους της επαρχίας, μήτε να στηρίξει το ξεπούλημα της Medibank Private σε ιδιώτες χωρίς εγγυήσεις για λογικές αυξήσεις των ασφάλιστρων. Ο σκιώδης υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Anthony Albanese, δηλώνει, ότι τα Αυστραλιανά Ταχυδρομεία είναι μία κερδοφόρα κρατική επιχείρηση, η οποία προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο αυστραλιανό κοινό και δεν θα πρέπει να πουληθεί σε ιδιώτες.

«Η ιδιωτικοποίηση των Αυστραλιανών Ταχυδρομείων θα περιορίσει τις υπηρεσίες προς το κοινό, ιδιαίτερα προς τους κατοίκους της επαρχίας.  Σε πολλά επαρχιακά κέντρα το ταχυδρομείο είναι, συνήθως, το κεντρικό κατάστημα ενός χωριού, το οποίο προσφέρει πολλαπλές υπηρεσίες στο κοινό, από φαγώσιμα είδη μέχρι τραπεζικές συναλλαγές. Εάν ιδιωτικοποιηθούν τα ταχυδρομεία, πολλές από αυτές τις υπηρεσίες θα κινδυνεύσουν» τονίζει. «Γνωρίζοντας την τάση του Συνασπισμού να περικόβει υπηρεσίες προς το κοινό, θεωρούμε βέβαιη την άσκηση πίεσης για περικοπές υπηρεσιών προς αυτό» προσθέτει και καλεί  την επαρχία να εναντιωθεί στο σχέδιο ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων». Το Εργατικό Κόμμα αντιτίθεται και στην ιδιωτικοποίηση της ιδιωτικής ασφάλειας υγείας Medibank Private, της κερδοφόρας ιδιωτικής ασφάλειας η οποία ανήκει στο κράτος.

Ο Εργατικός βουλευτής Fraser, Andrew Leigh, δήλωνε προχθές στο ABC, ότι η ιδιωτικοποίηση της Medibank Private, θα μηδενίσει το βασικό ρόλο της ασφάλειας, «να κρατά χαμηλά τα ασφάλιστρα» σε όσους ασφαλίζονται ιδιωτικά.

Κατά τον κ. Leigh, η έγκριση από την κυβέρνηση Abbott της μεγαλύτερης αύξησης ασφάλιστρων (6,2%) εγείρει φόβους για συνεχή άνοδο των ασφάλιστρων πέραν των οικονομικών δυνατοτήτων του μέσου Αυστραλού πολίτη.

Και ο κ. Leigh διαφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης Abbott να ιδιωτικοποιήσει τα Αυστραλιανά Ταχυδρομεία. «Η πώληση των ταχυδρομείων θα πλήξει ιδιαίτερα τους κατοίκους των επαρχιακών κέντρων» συμφωνεί με τον Anthony Albanese.

Τέλος και η ομογενής βουλευτής Calwell, Μαρία Βαμβακινού, τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης των δύο κρατικών επιχειρήσεων. «Το ξεπούλημα δύο σημαντικών κρατικών επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα θα στερήσει πολύτιμες υπηρεσίες από το κοινό» συμφωνεί με τους συναδέλφους της και καλεί την κυβέρνηση Abbott «να σκεφτεί πολύ σοβαρά τις συνέπειες της ιδιωτικοποίηση των δύο επιχειρήσεων για το μέσο πολίτη».

Η ιδιωτικοποίηση των δύο κρατικών επιχειρήσεων θα γίνει με την ψήφιση ειδικού νομοσχεδίου από το εθνικό κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη των Πρασίνων –όπως έκανε για την κατάργηση του ανώτατου ορίου κρατικού χρέους– ή να συμπράξει με το κόμμα του Clive Palmer, όπως σχεδιάζει να κάνει για την ακύρωση από τη Γερουσία του νόμου περί Φορολογίας των Υπερκερδών της Εξορυκτικής Βιομηχανίας.

Πηγή: Νέος Κόσμος

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.